Τράπεζα της Ελλάδος: Προσοχή στα νέα κόκκινα δάνεια – To χρέος δεν εξαφανίστηκε

Τράπεζα της Ελλάδος: Προσοχή στα νέα κόκκινα δάνεια – To χρέος δεν εξαφανίστηκε

Τι αναφέρει η Έκθεση της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ

TTE_trapeza_tis_elladas_7134
Τον κίνδυνο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων εντοπίζει η Έκθεση της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024 η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων επιδεινώθηκε ελαφρώς. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου το συνολικό απόθεμα των ΜΕΔ διαμορφώθηκε σε 10,4 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 4,8% ή 476 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2023 (9,9 δισ. ευρώ) με στοιχεία σε ατομική βάση, εντός ισολογισμού. Και παρά το γεγονός πως η αύξηση αυτή αποτελεί μια ιδιαίτερη και μη επαναλαμβανόμενη συνθήκη όπως εξηγεί η έκθεση, εντουτοις ο κίνδυνος είναι ορατός.

Η επιδείνωση των ΜΕΔ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 οφείλεται στην ενσωμάτωση, μετά από εποπτική απαίτηση, συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Το β΄ τρίμηνο του 2024 το συνολικό απόθεμα των ΜΕΔ μειώθηκε κατά 6% ή 671 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2024.

Σημειώνεται ότι η συνολική μείωση των ΜΕΔ σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδό τους, που καταγράφηκε το Μάρτιο του 2016, έφθασε το 90,3% ή 96,8 δισ. ευρώ. Σε ενοποιημένη βάση, το απόθεμα των ΜΕΔ διαμορφώθηκε στα 10,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,3% ή 0,4 δισ. ευρώ, από 10,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023.

Κλείσιμο
Η μεταφορά των ΜΕΔ εκτός τραπεζικού τομέα δεν σημαίνει αυτόματα και την οριστική εξάλειψη του χρέους από την οικονομία. Το χρέος παραμένει στην οικονομία, με τη διαχείρισή του πλέον να έχει μεταφερθεί και να πραγματοποιείται από τις Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις αναφέρει η έκθεση .

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα κατηγορείται ότι δολοφόνησε τον σύζυγό της χορηγώντας του ποσότητες υδραργύρου

Έρευνα: Οι boomers κρατάνε ακόμη τα ηνία στις μπίζνες και δεν είναι σε θέση... στοργικού παππού

Αυστραλία: Γυναίκα εγκλωβίστηκε ανάποδα επί 7 ώρες ανάμεσα σε δύο βράχους για να… πιάσει το κινητό της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης