Τραπεζικοί κλυδωνισμοί στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Η χειρότερη συνεδρίαση από τις 5 Αυγούστου

Τραπεζικοί κλυδωνισμοί στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Η χειρότερη συνεδρίαση από τις 5 Αυγούστου

Κάτω από τις 1.420 μονάδες ο ΓΔ - Σε κλοιό ρευστοποιήσεων οι συστημικές τράπεζες στον απόηχο της έκθεσης της ΤτΕ και της μείωσης των τιμών στόχων από την Goldman Sachs

Τραπεζικοί κλυδωνισμοί στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Η χειρότερη συνεδρίαση από τις 5 Αυγούστου
Τη χειρότερη συνεδρίαση από το sell off της 5ης Αυγούστου πραγματοποίησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα». Αξιοσημείωτες ήταν και οι πιέσεις που δέχθηκε ο ενεργειακός κλάδος. Υποτονική για ακόμη μία φορά η συναλλακτική δραστηριότητα, ενώ θα ήταν χαμηλότερη αν δε μεσολαβούσε ο μεγάλος όγκος πακέτων.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης (22/10) ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε κατά 24,07 μονάδες ή -1,67% και έκλεισε στις 1.414,65 μονάδες, κοντά στο χαμηλό ημέρας των 1.414,01 μονάδων. Το υψηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.440,83 μονάδες. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική πτώση του Χ.Α., με τις σωρευτικές απώλειες να ανέρχονται σε -2%. Εντός του Οκτωβρίου ο ΓΔ υποχωρεί κατά -2,57% και για φέτος τα κέρδη του διαμορφώνονται πλέον στο +9,4%.

Διπλό «πλήγμα» δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος σήμερα, καθώς μετά τη μείωση των τιμών στόχων από την Goldman Sachs ήρθε η έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, που χτύπησε το «καμπανάκι» για τα κόκκινα δάνεια. Σημειώνεται ότι προτού χαμηλώσει τον πήχη η GS, είχε προηγηθεί η αντίστοιχη καθοδική αναθεώρηση των συστημικών τραπεζών από τη Morgan Stanley. Η μείωση των τιμών στόχων από αμφότερους τους επενδυτικούς οίκους οφείλεται στις αλλαγές σχετικά με τις εκτιμήσεις για τα επιτόκια από την ΕΚΤ.

«Βουτιά» άνω του -3% σημείωσαν η Πειραιώς και η Eurobank και ακολούθησε η Alpha Bank στο -2%. Στα blue chips, η ΔΕΗ οπισθοχώρησε κάτω από τα 12 ευρώ, με απώλειες που ξεπέρασαν το -3,5%. Ισχυρή πτώση κατέγραψαν επίσης η Cenergy Holdings, η Metlen, ο ΟΤΕ και η Jumbo. Εξαίρεση στον κανόνα η Quest Συμμετοχών, η οποία «σκαρφάλωσε» κατά +3,5% σε υψηλό 5 μηνών, στον απόηχο του deal για την πώληση του 20% της ACS.

Κοντά στο -4,5% κινήθηκε η μετοχή της Attica Bank, μία ημέρα μετά το πρωτοφανές ράλι που την οδήγησε από τα 0,524 ευρώ στα 20 ευρώ. Πλέον κυμαίνεται πέριξ των 6-7 ευρώ. Σε… πλασματικά επίπεδα παραμένει η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας (10,8 δισ. ευρώ), την ώρα που ο τζίρος της ανήλθε σε μόλις 7 χιλ. ευρώ.

Ισχυρές απώλειες σε τράπεζες και ενέργεια

Με «βουτιά» -2,29% ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος σταμάτησε στις 1.197,92 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) έχασε -2,02% στις 3.432,18 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κινήθηκε πτωτικά κατά -1,11% στις 2.293,42 μονάδες. Κατά -2,18% υποχώρησε ο FTSE EU (ενέργειας και κοινής ωφέλειας), κλείνοντας στις 4.846,53 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 132,064 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20,253 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα. Πάνω από το 50% του συνολικού τζίρου (72,04 εκατ. ευρώ) απασχόλησε το τραπεζικό big four. Στα 123,406 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. «Κοκκίνισε» το ταμπλό με 86 πτωτικούς τίτλους, 19 ανοδικές και 15 αμετάβλητους.

Στις συστημικές τράπεζες, η Πειραιώς διολίσθησε -3,74% στα 3,73 ευρώ και ακολούθησαν η Eurobank (-2,99% στο 1,95 ευρώ), η Alpha Bank (-2,4% στο 1,466 ευρώ) και η Εθνική (-0,91% στα 7,376 ευρώ).

Πρόσθετες επιβαρύνσεις από το εξωτερικό – Πού στρέφεται η προσοχή

Το γεγονός ότι «έσπασε» η στήριξη των 1.420 μονάδων φέρνει πρόσθετο «πονοκέφαλο» στην εγχώρια αγορά, μετά τις χθεσινές στρεβλώσεις στη μετοχή της Attica Bank. Στο εξωτερικό, έντονη κινητικότητα επικρατεί στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες διορθώνουν (Dow Jones, S&P 500, Stoxx 600, DAX) μετά τις συνεχείς υπερβάσεις σε νέα ιστορικά υψηλά, με το κλίμα να αποκτά αρνητική χροιά λόγω μίας νέας πιθανής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Κλείσιμο
Πρεμιέρα είχαμε σήμερα εν Ελλάδι όσον αφορά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων 9μήνου, με την Παπουτσάνης να παρουσιάζει αύξηση του τζίρου και της κερδοφορίας της, με «αιχμή του δόρατος» τα επώνυμα προϊόντα. Ακολουθούν οι ανακοινώσεις από τη Σαράντης και τη Metlen για τα οικονομικά τους μεγέθη, την Τετάρτη (23/10) και την Πέμπτη (24/10), αντίστοιχα. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και η αυριανή έκτακτη ΓΣ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την οριστικοποίηση της πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar.

Σχετικά με τη ΔΕΗ, οι traders περιμένουν νεότερα από την έκδοση του 7ετούς ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των υπό εξέλιξη έργων κεφαλαιακών δαπανών της ΔΕΗ και των θυγατρικών της και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της προσφοράς. Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των ομολογιών στο Euronext Dublin ή σε άλλη κατάλληλη αγορά της ΕΕ.

Στα επενδυτικά «ραντάρ» και η Metlen, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, ανακοίνωσε χθες ότι το νέο εργοστάσιο παραγωγής χαλκού και ψευδαργύρου από βιομηχανικά κατάλοιπα στη ΒΙΠΕ Σίνδου θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στα μέσα του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ αφορά στην επεξεργασία έως και 12.000 τόνων υλικών σε ετήσια βάση.

Στη μετοχή της Quest Συμμετοχών στράφηκε επίσης η προσοχή των επενδυτών μετά την επισημοποίηση του deal με την GLS για την πώληση του 20% της ACS με call option για το υπόλοιπο 80% έως -το αργότερο- τον Οκτώβριο του 2026. Το συνολικό τίμημα της συμφωνίας ανέρχεται στα 370 εκατ. ευρώ (74+296 εκατ. ευρώ) και είναι υψηλότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών, την ώρα που η Quest αποτιμάται στα 595 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή ήρθε λίγες ημέρες αφότου ανακοινώθηκε η εξαγορά του 70% της Μπενρουμπή.

Διορθώνουν οι διεθνείς αγορές

Κινήσεις profit taking μετά τα ιστορικά υψηλά για τον Dow Jones και τον S&P 500 στη Wall Street, η οποία κινείται και σήμερα σε αρνητικό έδαφος, με τις αποδόσεις των ομολόγων να παραμένουν σε ανηφορική τροχιά. «Κλειδί» για τις επόμενες συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας αποτελούν τα εταιρικά αποτελέσματα.

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να διαπραγματεύεται στο -0,2%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει -0,1% και οι βασικοί δείκτες σε Μαδρίτη και Μιλάνο κινούνται χαμηλότερα κατά -0,3% και -0,9%, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, ο CAC 40 στο Παρίσι και ο DAX στην Φρανκφούρτη σημειώνουν άνοδο +0,1%.

Σε πτωτική τροχιά τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, όπου ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά -1,6%, το οποίο μεταφράζεται σε απώλειες άνω των 600 μονάδων. Χαμηλότερα κατά -1,7% κινήθηκε ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία. Αντίθετα, ήπια άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Συνελήφθη γυναίκα για τη δολοφονία της ηλικιωμένης στα Καμένα Βούρλα

Δημοσκόπηση Interview: Πρώτη η ΝΔ με 11,9% διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ - Πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ιστορικό χαμηλό

Υπουργείο Ανάπτυξης: Η λίστα με τα 123 προϊόντα που έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία μείωσης τιμής από 6% έως 15%



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης