Goldman Sachs: Πρόβλεψη για «βουτιά» του ευρώ κατά 10% σε περίπτωση νίκης Τραμπ

Κάτω από την ισοτιμία του 1 προς 1 με το δολάριο θα οδηγήσει το ευρωπαϊκό νόμισμα, πιθανή επικράτηση του Ρεπουμπλικάνου μονομάχου - Δραματική υποχώρηση και του κινεζικού γουάν, λόγω των υψηλών δασμών που θα επιβάλει ο Τραμπ

«Βουτιά» του ευρώ έως και κατά 10% έναντι του δολαρίου προβλέπει η Goldman Sachs σε νέα έκθεση της, σε περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων στις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ.

Κι αυτό με δεδομένη τη πρόθεση του Ρεπουμπλικάνου μονομάχου να επιβάλλει νέους δασμούς και να δρομολογήσει σημαντικές περικοπές φόρων, σε περίπτωση που επανεκλεγεί.

Σημειωτέον πως η αμερικανική τράπεζα ήδη θεωρεί πως η καλή πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τα σχετικά υψηλά επιτόκια θα κρατήσουν ψηλά το δολάρια. Ωστόσο εκτιμά πως η ενδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος θα διαρκέσει ακόμη περισσότερο, εφόσον το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών οδηγήσει σε ακόμη υψηλότερους δασμούς.

Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, πέρα από το ευρώ και το κινεζικό γουάν θα δεχτεί έντονες πιέσεις, πέφτοντας έως και κατά 12%!

Βεβαίως, το βασικό σενάριο της Goldman Sachs θέλει αμφότερα τα νομίσματα να ανακάμπτουν από τα σημερινά επίπεδα μέχρι τα τέλη της χρονιάς, όμως η αντίστροφη πορεία τους προς χαμηλότερα επίπεδα δεν μπορεί να αποκλειστεί, αναλόγως με την έκβαση της κάλπης.

Κατά τον αναλυτή, Μάικλ Κέιχιλ, η προοπτική αισθητά υψηλότερων δασμών σε περίπτωση εκλογής Τραμπ θα αλλάξει τα δεδομένα στο εμπόριο και θα οδηγήσει σε αποκλίσεις της νομισματικής πολιτικής που θα λειτουργήσουν προς όφελος του δολαρίου.

Αν και για την ώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους δύο προεδρικούς υποψηφίους να βρίσκονται πολύ κοντά, ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ σε συνδυασμό με επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο θα τροφοδοτήσει την ενδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος, ενώ ενδεχομένως να ενισχύσει τον πληθωρισμό κρατώντας έτσι τα επιτόκια σε περιοριστικά επίπεδα για περισσότερο καιρό.

Διαφορετικά επίπεδα δασμών επί διαφορετικών εισαγωγών θα οδηγούσαν σε αποκλίσεις της νομισματικής πολιτικής με αντίκτυπο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν καταρχάς το ευρώ κατά περίπου 3%, γύρω στα 1,05 δολάρια από τα σημερινά επίπεδα των 1,08 δολαρίων.

Ωστόσο το εύρος της υποτίμησης του ευρώ θα μπορούσε να πλησιάσει το 10%, σύμφωνα με τον Κέιχιλ, εάν η Ουάσιγκτον προχωρήσει σε διεύρυνση των δασμών κατά της Κίνας στο 20% και έναντι των υπόλοιπων κρατών στο 10%.

Στην περίπτωση αυτή το ευρώ ουσιαστικά θα γλιστρούσε κάτω από τα επίπεδα του 1 προς 1, γύρω στα 0,97 δολάρια, ήτοι δηλαδή σε επίπεδα που έχει να δει η αγορά από τα τέλη του 2022.

Όσον αφορά την πορεία του γουάν, αυτή θα εξαρτηθεί όχι μόνο από το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και το εύρος των δασμών κατά των κινεζικών προϊόντων. Μια σειρά νέων δασμών θα μπορούσαν να… στείλουν το γουάν στα 7,4 ανά δολάρια, που είναι το πλέον αδύναμο σημείο του από τότε που το Bloomberg άρχισε να καταγράφει την ισοτιμία το 2010.

Μια ανάλυση της εμπορικής πολιτικής Τραμπ την περίοδο 2018-2019 έδειξε υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος κατά 0,7% έναντι του δολαρίου για κάθε 10 δισ. δολάρια εσόδων από δασμούς.

Στο πλέον δυσοίωνο σενάριο που ο Ρεπουμπλικάνος μονομάχος, εφόσον κερδίσει, θελήσει να εφαρμόσει πλήρως την σκληρή δέσμευση του για δασμούς 60% στις κινεζικές εισαγωγές, το κινεζικό νόμισμα θα μπορούσε να καταρρεύσει στα επίπεδα των 8 δολαρίων. Πρόκειται για το χειρότερο από τα σενάρια της αγοράς για την πιθανή αποδυνάμωση του κινεζικού νομίσματος.

Σε δημοσκόπηση του Bloomberg, η πιθανή ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του κινεζικού νομίσματος φτάνει έως το 7,25 μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Πάντως, ανατρεπτικός παράγοντας μπορεί να αποτελέσουν τα νέα μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας. Η Goldman «βλέπει» πιθανό καθοδικό ρίσκο για το δολάριο, αν το κινεζικό πακέτο στήριξης ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στις ισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας.

Πηγή: newmoney.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr