Πώς η ανάπτυξη απορρόφησε την αύξηση ελληνικού χρέους που ενσωμάτωσε στις στατιστικές της η Eurostat

Πώς η ανάπτυξη απορρόφησε την αύξηση ελληνικού χρέους που ενσωμάτωσε στις στατιστικές της η Eurostat

Ένα δισ. υψηλότερο χρέος αλλά και 5 δισ. μεγαλύτερο ΑΕΠ το 2023 ανακοίνωσε για την Ελλάδα η Eurostat

xreos
«Ώδυνεν όρος και έτεκεν μυν» τελικά η Eurostat, η οποία επιβάρυνε κατά 12,5 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις μία μέρα (!) την στατιστική απεικόνιση του ελληνικού δημοσίου χρέους (σωρευτικά και αναδρομικά) για τα έτη 2013-2023, με την απόφασή της να συμπεριλάβει στο ελληνικό χρέος και προκαταβολικά από τώρα, τους τόκους του δανείου του 2ου Μνημονίου από τον EFSF που έχουν πάρει αναβολή 20 ετών και θα αρχίσουν να πληρώνονται μετά το 2032.

Ωστόσο οι διεθνείς αγορές ομολόγων δεν «τρόμαξαν» από τη χθεσινή ανακοίνωση, γιατί δεν λαμβάνουν υπ’όψιν τις στατιστικές της Eurostat, αλλά κινούνται με βάση την ειδική ανάλυση εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους (DSA – Debt Sustainability Analysis) που γίνεται από ΔΝΤ, Κομισιόν, διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς κλπ, αφού εκεί αποτυπώνεται πλήρως η αναβολή των τόκων του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, από το 2013 στο 2032 και μετά. Όχι τυχαία, στον απόηχο των ανακοινώσεων, τα spread (διαφορά επιτοκίου) στα ελληνικά ομόλογα τις αμέσως επόμενες ώρες έπεφταν αντί να ανεβούν. Μειώθηκαν στα δεκαετή ομόλογα αναφοράς -αλλά και σε σχεδόν όλες τις διάρκειες- ενώ αντιθέτως, την ίδια εκείνη ώρα, αύξηση κατέγραφαν (έως 1% ή και υψηλότερα) εκείνα της Γαλλίας, της Ιταλίας αλλά και της Γερμανίας!

Για όλα υπάρχει εξήγηση:

Ο πρώτος λόγος ήταν ότι την ίδια στιγμή η Eurostat ανακοίνωνε ότι, ακόμα και μετά την προσθήκη των αναβαλλόμενων τόκων, το 2024 (β΄ τρίμηνο) η Ελλάδα είχε την 2η μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρωζώνη.

Ο δεύτερος και κυριότερος είναι ότι, σε σχέση με 6 μήνες πριν και τις ανακοινώσεις που έκανε η Eurostat τον περασμένο Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επιβάρυνε μεν το ελληνικό χρέος για το έτος 2023 κατά περίπου 1 δισ. ευρώ (επειδή συμπεριέλαβε τόκους που αναλογούν στη χρονιά εκείνη αν και είναι γνωστό από το 2013 ότι η πληρωμή τους μετατίθεται για μετά το 2032 και υπολογίζονται στην ανάλυση χρέους) αλλά, την ίδια ώρα, πρόσθεσε και άλλα 5 δισ. στο ΑΕΠ της χώρας για το 2023! Αναθεώρησε το ύψος του στα 225 δισ. ευρώ, από 220 δισ. που το είχε εκτιμήσει στις αρχές του έτους. Έτσι, η Ανάπτυξη του 2023 «κατάπιε» αυτομάτως την αύξηση του χρέους του 1 δισ. και περιόρισε σημαντικά την επιβάρυνση από τη συσσώρευση τόκων 12 δισ. της περασμένης δεκαετίας, που μόλις χθες τους ενσωμάτωσε η Eurostat στους υπολογισμούς της.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Μυστήριο με τα 4 νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα - Τι λέει το Χαμόγελο του Παιδιού για τη γυναίκα που συνδέεται με τους θανάτους

Νέου τύπου έλεγχοι από την ΑΑΔΕ στα social media - Η influencer που γλίτωσε πρόστιμο 230.000 ευρώ

Επιτέθηκε στη σύζυγό του επειδή τον κλείδωσε έξω όταν άργησε να επιστρέψει από βραδινή έξοδο στη Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης