Γιατί βλέπουμε εφιάλτες και πώς να τους σταματήσουμε

Γιατί βλέπουμε εφιάλτες και πώς να τους σταματήσουμε

Ενώ συχνά οι εφιάλτες αντιμετωπίζονται ως κάτι τυχαίο ή χωρίς νόημα, τα όνειρα αυτά εξυπηρετούν βαθύτερους ψυχολογικούς σκοπούς και αντανακλούν σημαντικά ζητήματα του υποσυνείδητού μας

ypnos
Οι εφιάλτες και τα επαναλαμβανόμενα κακά όνειρα είναι κοινές, ανησυχητικές εμπειρίες που μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο μας και να μας κάνουν να αισθανθούμε αγχωμένοι ή ταραγμένοι. Συχνά, αντικατοπτρίζουν τους εσωτερικούς μας φόβους, τις ανησυχίες και τις άλυτες συναισθηματικές συγκρούσεις. Πολλοί ψυχολόγοι, ακολουθώντας την φροϋδική μέθοδο, θεωρούν τα όνειρα ένα μονοπάτι προς το υποσυνείδητο και βασίζουν μεγάλο μέρος της θεραπείας τους στην ανάλυση αυτών. Στόχος τους είναι η κατανόηση τού γιατί προκύπτουν, καθώς έτσι πιστεύουν ότι μπορούν όχι μόνο να σταματήσουν, αλλά και να βελτιωθεί εν γένει η ποιότητα του ύπνου μας.

Η ανατομία ενός εφιάλτη

Οι εφιάλτες συμβαίνουν συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου REM (ταχεία κίνηση των ματιών), της φάσης κατά την οποία συμβαίνουν δηλαδή τα πιο ζωντανά όνειρα. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση των εφιαλτών. Το στρες και το άγχος, για παράδειγμα, είναι μερικοί από τους πιο κοινούς υπαίτιους. Όταν βιώνουμε συναισθηματική ή ψυχική δυσφορία, ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται αυτά τα συναισθήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, μερικές φορές εκδηλώνοντάς τα ως ενοχλητικά ή τρομακτικά όνειρα. Σημαντικές αλλαγές στη ζωή, όπως μια νέα δουλειά, η μετακόμιση σε άλλη πόλη ή η αντιμετώπιση δυσκολιών στη σχέση, μπορούν συχνά να προκαλέσουν εφιάλτες, καθώς το μυαλό μας πασχίζει να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα και την ένταση.

Το ψυχικό τραύμα είναι μια άλλη σημαντική αιτία εφιαλτών. Για όσους έχουν βιώσει ένα τραυματικό γεγονός, οι εφιάλτες μπορεί να αποτελούν μέρος της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD). Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εφιάλτες είτε αναπαράγουν άμεσα το τραύμα, είτε αντιπροσωπεύουν συμβολικά τον συναισθηματικό πόνο και την αδυναμία που σχετίζονται με το γεγονός. Τέτοιοι εφιάλτες μπορεί να είναι ιδιαίτερα οδυνηροί επειδή είναι έντονοι και συχνά επαναλαμβανόμενοι, καθιστώντας δύσκολο για τους πάσχοντες να ξεφύγουν από τον κύκλο του φόβου, ακόμη και στον ύπνο. Τα φάρμακα και οι ουσίες μπορούν επίσης να συμβάλουν στους εφιάλτες. Ορισμένα φάρμακα που επηρεάζουν τη χημεία του εγκεφάλου, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και τα βοηθήματα ύπνου, μπορούν να μεταβάλλουν τα πρότυπα των ονείρων. Επιπλέον, η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, ιδίως κατά τη διάρκεια της στέρησης, μπορεί να διαταράξει τους κύκλους του ύπνου και να αυξήσει την πιθανότητα δυσάρεστων ονείρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιατρικές παθήσεις όπως η άπνοια ύπνου ή το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών μπορεί να οδηγήσουν σε κατακερματισμένο ύπνο, γεγονός που καθιστά τους εφιάλτες πιο συχνούς ή έντονους.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης