Σε χαμηλό 6 εβδομάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών – Τρίτη διαδοχική πτώση

Σε χαμηλό 6 εβδομάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών – Τρίτη διαδοχική πτώση

Κινδυνεύει το σημείο στήριξης των 1.400 μονάδων - Πάνω από -3% οι απώλειες εντός του Οκτωβρίου - Αρνητικές πρωταγωνίστριες ξανά οι τράπεζες

4715013
Εκτεθειμένο στις διεθνείς πιέσεις και την έλλειψη ρευστότητας σε εγχώρια βάση είναι το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρέμεινε σε πτωτικό έδαφος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Οι τράπεζες βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, ενώ ελάχιστοι ήταν οι τίτλοι που «απέδρασαν» με κέρδη.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (23/10) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 7,51 μονάδες ή -0,53% και έκλεισε στις 1.407,14 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 12 Σεπτεμβρίου (1.406,91 μονάδες). Σήμερα κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 14 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.405,39 (χαμηλό ημέρας) και των 1.419,95 μονάδων (υψηλό ημέρας).

Με τη νέα πτώση του, ο ΓΔ πλησιάζει επικίνδυνα το κρίσιμο όριο στήριξης των 1.400 μονάδων, καθώς και τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών που εντοπίζεται στις 1.398 μονάδες. Το τελευταίο τριήμερο έχει οπισθοχωρήσει κατά -2,52%, οι απώλειες εντός του Οκτωβρίου ανέρχονται σε -3,08%, ενώ η φετινή απόδοση του Χ.Α. περιορίζεται σε +8,82%.

Αρνητική πρωταγωνίστρια ήταν η Eurobank με απώλειες πέριξ του -3% και ακολούθησε η Alpha Bank κοντά στο -2%. Όσον αφορά τα blue chips, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν η Metlen, η Titan, η Viohalco, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Motor Oil. Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος, αν και μεσολάβησαν ξανά τα πακέτα προκειμένου να «ανεβάσουν» τη συνολική αξία των πράξεων πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Κλείσιμο
Η εγχώρια αγορά δείχνει να αντιδρά υπερβολικά στις πτωτικές τάσεις των ξένων χρηματιστηρίων, τα οποία διορθώνουν στον απόηχο των πρόσφατων ρεκόρ. Αρκετοί τίτλοι παρουσιάζουν σημαντικό discount σε σύγκριση με μετοχές συναφών δραστηριοτήτων που διαπραγματεύονται στο εξωτερικό. Επομένως, οι ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών δίνουν ένα σοβαρό λόγο για αντίδραση, η οποία ωστόσο δεν έρχεται.

Ποιες μετοχές προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον

Νευρικότητα επικρατεί στην Αθήνα, όπως αποτυπώθηκε και από την χθεσινή «βουτιά», με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο στόχαστρο των πωλητών μετά τις μειώσεις των τιμών στόχων από την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley. Πρόσθετο «βαρίδι» η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημιουργία μίας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων. Δεν ήταν επαρκής η ψήφος εμπιστοσύνης της JP Morgan στις ελληνικές τράπεζες, παρόλο που διατήρησε τη σύσταση «overweight».

Την ίδια στιγμή, το Χ.Α. φαίνεται πως έχει ξεμείνει από ρευστότητα, μετά τις συνεχείς εταιρικές πράξεις (placements, αυξήσεις κεφαλαίου, εκδόσεις ομολόγων), έχοντας περιορισμένα «καύσιμα» προκειμένου να αντιδράσει. Συγκρατημένες κινήσεις παρατηρούνται στις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ενόψει των στοιχείων για τον PMI στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη, που ανακοινώνονται εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η Σαράντης, η οποία δημοσίευσε σήμερα τις οικονομικές επιδόσεις 9μήνου. Η εισηγμένη κατέγραψε αύξηση πωλήσεων και κερδών, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενσωμάτωση της Stella Pack. Η διοίκηση επανέλαβε ότι παραμένει επικεντρωμένη στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει για το σύνολο του 2024. Για αύριο (24/10) είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Metlen.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η έκτακτη ΓΣ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπου οι μέτοχοι ενέκριναν την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Masdar, στον απόηχο του mega deal της 20ής Ιουνίου. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Γεώργιος Περιστέρης, η εν λόγω πώληση θα ενισχύσει την ταμειακή θέση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά 850 εκατ. ευρώ και θα μειώσει την δανειακή επιβάρυνση κατά 1,1 δισ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση. Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,4 ευρώ (καθαρό ποσό 0,38 ευρώ) διαπραγματευόταν σήμερα η μετοχή της ΕΛΒΕ.

Στο επίκεντρο παραμένει η Cenergy Holdings, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ, καθώς η θυγατρική Hellenic Cables υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο με την Enexis Netbeheer για την προμήθεια χερσαίων καλωδίων μέσης/υψηλής τάσης στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Enexis στην Ολλανδία, ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Η αρχική διάρκεια της σύμβασης είναι 8 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 4 έτη.

Διορθωτικές τάσεις στις διεθνείς αγορές

Απώλειες καταγράφουν σήμερα οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με τα εταιρικά αποτελέσματα και τις «τσιμπημένες» αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να λειτουργούν επιβαρυντικά για τις αγορές. Δεύτερη ημέρα απωλειών η χθεσινή για τον Dow Jones και τον S&P 500, διορθώνοντας αμφότεροι μετά τα ρεκόρ της περασμένης Παρασκευής. Αντίθετα, ο Nasdaq έκλεισε σε θετικό έδαφος και πλησίασε το ιστορικό υψηλό του.

Ήπια πτώση σημειώνουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους πωλητές να ασκούν πρόσθετες πιέσεις μετά το ελεγχόμενο profit taking της Τρίτης. Απώλειες -0,1% για τον Stoxx 600, με τους βασικούς δείκτες των κυριότερων χρηματιστηρίων της Γηραιάς Ηπείρου να κινούνται χαμηλότερα έως -0,4%. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Deutsche Bank, τα τριμηνιαία κέρδη της οποίας ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Μεικτά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους κινεζικούς δείκτες να συνεχίζουν σε ανοδική τροχιά. Κέρδη άνω του +0,5% για τον Shanghai Composite, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κινήθηκε υψηλότερα κατά +1,3%. Άξιο αναφοράς το εντυπωσιακό ντεμπούτο της Tokyo Metro, με «άλμα» 45% για τη μετοχή και υπερκάλυψη του IPO κατά 15 φορές.

Πηγή: Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

O Ομπάμα ραπάρει στίχους του «Lose Yourself» μπροστά στον Eminem σε συγκέντρωση της Χάρις - Δείτε βίντεο

Μία στις τρεις αποβολές μαθητών για χρήση κινητών στα σχολεία είναι στην Αττική

Επιτέθηκε στη σύζυγό του επειδή τον κλείδωσε έξω όταν άργησε να επιστρέψει από βραδινή έξοδο στη Θεσσαλονίκη



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης