Χρηματιστήριο Αθηνών: Aντίδραση μετά την τριήμερη πτώση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Aντίδραση μετά την τριήμερη πτώση

Θετικά υποδέχονται οι επενδυτές τα αποτελέσματα 9μήνου της Metlen - Στο επίκεντρο η ΔΕΗ μετά την επιτυχή έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά το «πράσινο φως» στην πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Xrimatistirio_ekso
Rebound τεχνικού χαρακτήρα στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά την τριήμερη πτώση που «έριξε» τον Γενικό Δείκτη ελάχιστα πάνω από τις 1.400 μονάδες. Οι πρόσφατες ρευστοποιήσεις αφορούν κυρίως τις τράπεζες και τις μετοχές που απαρτίζουν τον MSCI Standard Greece. Τα σημάδια κόπωσης γίνονται έντονα αντιληπτά λόγω της «ανακύκλωσης» κεφαλαίων, σε μία «στεγνή» από ρευστότητα αγορά.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (24/10) ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά +0,39% στις 1.412,62 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.413,55 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1.406,09 μονάδες. Ορισμένοι τίτλοι που δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις το τελευταίο τριήμερο διαπραγματεύονται πλέον με ελκυστικές αποτιμήσεις. Κέρδη άνω του +1% για τη Metlen στον απόηχο των άκρως ικανοποιητικών επιδόσεων στο εννεάμηνο.

Έκδηλη η νευρικότητα στις τάξεις των επενδυτών, την ώρα που οι διεθνείς αγορές βρήκαν την ευκαιρία να διορθώσουν λόγω της ανόδου στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και των αποτελεσμάτων ορισμένων εταιρειών, οι οποίες απογοήτευσαν. Όπως εξηγεί ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, κ. Πέτρος Στεριώτης, στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για το Χ.Α. «το επικίνδυνο “φλερτ” του Γενικού Δείκτη με την κρίσιμη στήριξη των 1.400 μονάδων συνεχίζεται, με το σενάριο της καθοδικής διάσπασης να επιτείνει την αβεβαιότητα των επενδυτών.

Παράλληλα, η απουσία “φρέσκων καταλυτών”, που θα προσέλκυαν νέους αγοραστές λίγες μόλις ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τα πολυετή υψηλά της λεωφόρου Αθηνών, βάζει “φρένο” στις όποιες πρωτοβουλίες ανάληψης επιπλέον συστημικού και μη-συστημικού ρίσκου».

Κλείσιμο
«Η αποκλιμάκωση του spread του ελληνικού δεκαετούς, η πορεία των ντόπιων εισηγμένων προς μια νέα χρονιά-ρεκόρ από άποψη κερδοφορίας, η “μεγάλη επιστροφή” των τραπεζικών ιδρυμάτων και τα ευοίωνα εταιρικά outlook σε τμήματα του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα της Οικονομίας δεν μπορούν παρά να διατηρήσουν μέσο-μακροπρόθεσμα το Χρηματιστήριό μας στο “ραντάρ” όλο και περισσότερων θεμελιωδώς σκεπτόμενων επενδυτών», σημειώνει ο ίδιος, μεταξύ άλλων.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σήμερα στη Metlen, η οποία ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό κερδοφορίας. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 482 εκατ. ευρώ, έναντι 462 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Η λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκε κατά 6% και ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 4,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Metlen βρίσκεται μεταξύ των «μνηστήρων» για τις EF Solare και Sorgenia, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η ΔΕΗ μετά την επιτυχή έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου, με την εταιρεία να αντλεί τελικά 600 εκατ. ευρώ, από 500 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Το επιτόκιο μειώθηκε σε 4,625% από 4,75%, ενώ οι προσφορές «άγγιξαν» τα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 4 φορές πάνω από την αρχική πρόταση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το «δίδυμο» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αφότου η έκτακτη γενική συνέλευση της πρώτης ενέκρινε την πώληση της δεύτερης στη Masdar. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ΓΣ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γεώργιος Περιστέρης, εκτίμησε ότι το deal θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πού στόχευαν οι τρομοκράτες που χτύπησαν την αμυντική βιομηχανία στην Άγκυρα - Η Τουρκία βομβάρδισε θέσεις του PKK ως αντίποινα

Θρίλερ με τον θάνατο των βρεφών Αμαλιάδα: Ανοίγουν τους φακέλους αναζητώντας απαντήσεις

Ο «τυφώνας Ραφίνια» παρέσυρε τη Μπάγερν - Εκτός έδρας θρίαμβοι για Λίβερπουλ, Λιλ, Φέγενορντ - Δείτε τα 24 γκολ της βραδιάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης