Πώς βγάζω φορολογική ενημερότητα από το TaxisNet

Πώς βγάζω φορολογική ενημερότητα από το TaxisNet

Πώς βγάζω φορολογική ενημερότητα από το TaxisNet - Αναλυτικά η διαδικασία

taxisnet
Η έκδοση φορολογικής ενημερότητας μέσω TaxisNet μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα, είτε ενεργείτε ως φυσικό πρόσωπο, είτε ως νόμιμος εκπρόσωπος εταιρείας.

Η ΑΑΔΕ έχει εκδώσει οδηγίες με τα 12 βήματα που απαιτούνται για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας, μπαίνοντας στην πλατφόρμα myΑΑΔΕ.


Πώς βγάζω φορολογική ενημερότητα από το TaxisNet - Τα βήματα

Για να υποβάλετε αίτηση έκδοσης ενημερότητας επιλέγετε «Είσοδο» στην ενότητα «Έκδοση Αποδεικτικού Ενημερότητας»

Σε περίπτωση που δεν ενεργείτε για τον εαυτό σας, αλλά ως νόμιμος εκπρόσωπος ή ως συμβολαιογράφος, τότε, από το πεδίο «Επιλογή Ρόλου» επιλέγετε «ως νόμιμος εκπρόσωπος» ή «ως συμβολαιογράφος» ή «ως συμβολαιογραφικό γραφείο» και έπειτα συμπληρώνετε ή επιλέγετε τον ΑΦΜ για τον οποίο αιτήστε το αποδεικτικό ενημερότητας.

Σε περίπτωση που επιλέξετε ως λόγο έκδοσης «Για κάθε νόμιμη χρήση πλην είσπραξης και μεταβίβασης ακινήτων» συμπληρώνετε υποχρεωτικά τον ΑΦΜ του φορέα στον οποίο θα κατατεθεί το αποδεικτικό ενημερότητας.

ofeiles_eforia
Κλείσιμο


Σε περίπτωση που επιλέξετε ως λόγο έκδοσης «Είσπραξη χρημάτων από φορείς της Κεντρικής Διοίκησης» ή «Είσπραξη χρημάτων από φορείς του Δημοσίου τομέα (πλην Κεντρικής Διοίκησης)» συμπληρώνετε τον ΑΦΜ του φορέα στον οποίο θα κατατεθεί το αποδεικτικό ενημερότητας και τα στοιχεία του τίτλου πληρωμής. Εάν συμπληρώσετε τον Μοναδικός Αριθμό Καταχώρησης (ΜΑΡΚ) της εφαρμογής myDATΑ, τότε εμφανίζεται αυτόματα ο Α/Α, η σειρά και το έτος του τίτλου πληρωμής, η ημερομηνία έκδοσή του, ο ΑΦΜ του αντισυμβαλλόμενου, το ποσό είσπραξης και το ποσό ΦΠΑ. Εναλλακτικά (εφόσον δεν υπάρχει ΜΑΡΚ), συμπληρώνετε τον Α/Α, τη Σειρά, το Έτος καθώς και το τελικό πληρωτέο ποσό του τίτλου πληρωμής. Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία είναι να είναι συμπληρωμένη μία από τις δύο επιλογές.

Το πεδίο «Παρακράτηση όλου του ποσού» είναι προαιρετικό. Προσοχή, εάν το επιλέξετε, το αποδεικτικό ενημερότητας θα εκδοθεί με παρακράτηση του συνόλου του επισπραττόμενου ποσού και μέχρι του ύψους των οφειλών σας.

Το πεδίο «Περιοδική απαίτηση» είναι προαιρετικό. Εφόσον αναμένετε να εισπράξετε μελλοντικά και άλλα ποσά από τον ίδιο φορέα, τότε, συμπληρώνοντας τα απαραίτητα πεδία της περιοδικής απαίτησης, θα επωφεληθείτε μικρότερης παρακράτησης επί του εισπραττόμενου ποσού (10% - 30%). Ο έλεγχος της περιοδικής απαίτησης γίνεται από τον ίδιο τον φορέα πληρωμής του ποσού.

Εάν επιλέξετε «Μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτού από άλλη αιτία πλην επαχθούς (χωρίς τίμημα)», συμπληρώνετε υποχρεωτικά τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), όπως αναγράφεται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) ή στο Πιστοποιητικό Ακινήτου.

Εάν επιλέξετε «Μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτού από επαχθή αιτία», πλέον του ΑΤΑΚ, συμπληρώνετε υποχρεωτικά το ποσό του τιμήματος πώλησης (βάσει ποσοστού κυριότητας) καθώς και το ποσό της αντικειμενικής αξίας (βάσει ποσοστού κυριότητας), τα οποία αναγράφονται στη δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ).

Το πεδίο «Παρακράτηση όλου του τιμήματος» είναι προαιρετικό. Εάν επιλεγεί, το αποδεικτικό ενημερότητας θα εκδοθεί με παρακράτηση του συνολικού τιμήματος πώλησης (βάσει ποσοστού κυριότητας) και μέχρι του ύψους των οφειλών σας.

Εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις παρακράτησης ή εάν επιλέξετε παρακράτηση όλου του ποσού, επιλέγετε επιπλέον, υποχρεωτικά, και τον τρόπο απόδοσης της παρακράτησης, από την ενότητα «Όροι παρακράτησης και απόδοσης».

Επιλέγοντας «Έκδοση Αποδεικτικού Ενημερότητας» πραγματοποιείται ο έλεγχος των προϋποθέσεων χορήγησής του και είτε εμφανίζεται το «Ψηφιακό Αρχείο Αποδεικτικού Ενημερότητας», το οποίο μπορείτε να επιλέξετε για να το εκτυπώσετε ή να το αποθηκεύσετε ως αρχείο PDF, είτε εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης της αίτησής σας. Μπορείτε να πληροφορηθείτε αναλυτικά τους λόγους απόρριψης εφόσον επιλέξετε το πεδίο «Ψηφιακό Αρχείο αίτησης και λόγων απόρριψης».

Στην ενότητα «οι Αιτήσεις μου» μπορείτε να βρείτε τα αποδεικτικά ενημερότητας που έχουν εκδοθεί μέσω της εφαρμογής, κατόπιν αίτησής σας. Μπορείτε επίσης να βρείτε τις απορριφθείσες αιτήσεις σας και να πληροφορηθείτε για τους λόγους απόρριψής τους, καθώς και να αποθηκεύσετε / εκτυπώσετε το «Ψηφιακό αρχείο αίτησης και λόγων απόρριψης» ή το αποδεικτικό ενημερότητας που έχει εκδοθεί.  

Ειδήσεις σήμερα:

Ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας Ελλάδος διακινούσαν μαύρο χρήμα προς νυχτερινά κέντρα - Υπεξαίρεσαν 3 εκατ. ευρώ

Λέξη προς λέξη οι διάλογοι στη Βουλή που διαμορφώνουν το νέο πολιτικό τοπίο


Άγριο επεισόδιο στα Σπάτα: Ρομά διέλυσαν το Κέντρο Υγείας και τραυμάτισαν γιατρό, φύλακα και αστυνομικούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης