Scope Ratings: Η μείωση του χρέους στηρίζει την ευνοϊκή πιστωτική πορεία της Ελλάδας

Scope Ratings: Η μείωση του χρέους στηρίζει την ευνοϊκή πιστωτική πορεία της Ελλάδας

Η Scope Ratings επισημαίνει τις θετικές προοπτικές για τις αξιολογήσεις BBB- της Ελλάδας

akropoli001
«Η βασική μας εκτίμηση είναι ότι τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα θα διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια. Προβλέπουμε ότι ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας θα μειωθεί στο 150,5% του ΑΕΠ έως το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 132,8% έως το 2029, από το ανώτατο επίπεδο του 207% το 2020. Εφόσον επιτευχθεί, το ποσοστό του 2029 θα αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο ποσοστό χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας από την αρχή της κρίσης το 2009, και κάτω από το ποσοστό χρέους της Ιταλίας (με υψηλότερη αξιολόγηση BBB+) έως το 2027. Οι προβλέψεις μας λαμβάνουν υπόψη την αναμενόμενη πρόωρη αποπληρωμή φέτος των δόσεων του ελληνικού δανείου ύψους 7,9 δισ. ευρώ που λήγουν το 2026, το 2027 και το 2028», υπογραμμίζει ο Dennis Shen της ομάδας Sovereign and Public Sector.

«Οι προβλέψεις μας για το χρέος αναγνωρίζουν την πρόσφατη δημοσιονομική υπεραπόδοση. Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει ή και θα υπερβεί ελαφρώς τον στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το 2024. Επικαιροποιήσαμε την παραδοχή μας για το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα κατά μέσο όρο 2,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2025-2027, το υπόλοιπο της θητείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι υποθέσεις μας λαμβάνουν υπόψη το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος της Ελλάδας που υποβλήθηκε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο προϋπολογισμός προτείνει καθαρά 2,9 δισ. ευρώ μόνιμων επεκτατικών μέτρων διακριτικής ευχέρειας (ή 1,2% του ΑΕΠ) για το επόμενο έτος μετά από εκτιμώμενα 1,8 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ) για το 2024. Οι δημοσιονομικές προσαρμογές αφορούν κυρίως την πλευρά των δαπανών, με έμφαση στη μεταρρύθμιση των μισθών του δημόσιου τομέα και στις αυξήσεις των συντάξεων. Περιλαμβάνουν όμως και μειώσεις των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά 1 ποσοστιαία μονάδα από τον Ιανουάριο του 2025», εκτιμά ο οίκος.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney

Ειδήσεις σήμερα:

Ο πρώτος... influencer γάτος στην Ελλάδα είναι από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης και σαρώνει στα social media

Times: Η διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων «πάγωσε» την επίθεση - απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν


Πώς ξεσκεπάστηκαν οι ιερείς που ξέπλεναν μαύρο χρήμα σε νυχτερινά κέντρα στην Πελοπόννησο - Δεν έχουμε ενημέρωση, λέει η Καθολική Εκκλησία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης