Με αλγόριθμους η ΑΑΔΕ «ξεσκονίζει» τα Airbnb

Με αλγόριθμους η ΑΑΔΕ «ξεσκονίζει» τα Airbnb

Ξεκινούν διασταυρώσεις στοιχείων, έλεγχοι στα καταλύματα, αλλά και στις πλατφόρμες και τα φορολογικά των ιδιοκτητών

airbnb12
Σαρωτικούς ελέγχους για παράνομες βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι το μαύρο χρήμα έχει επανέλθει στην αγορά, ενώ πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν ανοίξει επιχειρηματικά βιβλία όπως απαιτείται από τη νομοθεσία.

Επίσης, θα εξεταστεί αν τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν ταξινομηθεί σωστά (π.χ. ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή από ακίνητη περιουσία). Στο στόχαστρο μπαίνουν και ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν μέσω της πλατφόρμας Booking.com, καθώς οι αρχικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ αποκάλυψαν ασυμφωνίες μεταξύ των κρατήσεων και των δηλωθέντων εσόδων.

Εν όψει της χειμερινής τουριστικής σεζόν, η ΑΑΔΕ σφίγγει τον κλοιό γύρω από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και όχι μόνο. Εξειδικευμένα στελέχη θα συγκρίνουν τα στοιχεία που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες στις φορολογικές τους δηλώσεις με τα δεδομένα που παρέχουν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Επιπλέον, θα εξετάσουν αν ο τρόπος ζωής των ιδιοκτητών είναι συμβατός με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε καταλύματα θα συμπληρώσουν αυτές τις διαδικασίες.

Το πρόγραμμα διασταυρώσεων θα ξεκινήσει άμεσα με τη βοήθεια μιας νέας ψηφιακής μονάδας η οποία αξιοποιεί την Tεχνητή Nοημοσύνη. Αλγόριθμοι και εφαρμογές Tεχνητής Nοημοσύνης θα χρησιμοποιηθούν στους ελέγχους των ενοικιάσεων ακινήτων, συνδυάζοντας και διασταυρώνοντας όλες τις διαθέσιμες φορολογικές και άλλες πηγές δεδομένων.

Κλείσιμο
Στο στόχαστρο θα μπουν:

■ Δηλωθέντα εισοδήματα: Τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις θα διασταυρωθούν με τα δεδομένα που έχουν κοινοποιήσει στην ΑΑΔΕ οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως η Airbnb, Booking.com και VRBO.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney

Ειδήσεις σήμερα:

Σε νέα δίκη στέλνει ο εισαγγελέας την υπόθεση των αδελφών Μενέντεζ

«Διπλό» στη Σουηδία με υπογραφή Ελ Κααμπί, ο Ολυμπιακός 1-0 τη Μάλμε - Δείτε το γκολ

Όμηρος της Χαμάς συγκλόνισε στον ΟΗΕ περιγράφοντας τα βασανιστήρια που έζησε στη Γάζα: Με βίασαν και με κρέμασαν ανάποδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης