Πόσο ωφέλιμο είναι τελικά το fasting για την υγεία μας;

Πόσο ωφέλιμο είναι τελικά το fasting για την υγεία μας;

Η διαλείπουσα νηστεία έχει γίνει μια δημοφιλής τάση διατροφής η οποία όμως, όπως οι περισσότερες πρακτικές υγείας, ενέχει οφέλη όσο και μειονεκτήματα

food
Η νηστεία, η πρακτική της εθελούσιας αποχής από το φαγητό και μερικές φορές από το ποτό για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, αποτελεί μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού εδώ και αιώνες. Ενώ συχνά συνδέεται με θρησκευτικές ή πνευματικές πρακτικές, όπως το Ραμαζάνι ή η Σαρακοστή, η νηστεία έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στον τομέα της υγείας και της ευεξίας τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, αυτή η πρακτική μπορεί να ενέχει οφέλη, αλλά και μειονεκτήματα για καθέναν από εμάς.

Οφέλη της νηστείας
Η νηστεία, ιδίως η διαλείπουσα νηστεία, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη μεταβολική υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιτρέποντας στον οργανισμό εκτεταμένα διαλείμματα από την πέψη της τροφής, η νηστεία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Η νηστεία χρησιμοποιείται επίσης συχνά, ως στρατηγική απώλειας βάρους. Με τη μείωση του διατροφικού παραθύρου, τα άτομα μπορούν φυσικά να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της νηστείας, το σώμα καίει το αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια, ιδίως αφού εξαντληθούν τα αποθέματα γλυκογόνου (ζάχαρη που αποθηκεύεται στο ήπαρ). Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται κέτωση, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια λίπους με την πάροδο του χρόνου.

Κλείσιμο
Ωστόσο, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα οφέλη της νηστείας είναι η ικανότητά της να ενεργοποιεί την αυτοφαγία, μια διαδικασία κατά την οποία το σώμα απομακρύνει τα κατεστραμμένα κύτταρα και αναγεννά τα υγιέστερα. Η αυτοφαγία πιστεύεται ότι είναι ένας αμυντικός μηχανισμός κατά των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως το Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η νηστεία μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της μακροζωίας, επιτρέποντας στο σώμα να επικεντρωθεί στην επιδιόρθωση και όχι στην πέψη.

Πολλοί άνθρωποι επίσης αναφέρουν αυξημένη διανοητική διαύγεια και συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της νηστείας. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην παραγωγή κετονών, ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού του λίπους, το οποίο χρησιμοποιείται ως πιο αποτελεσματική πηγή καυσίμου από τον εγκέφαλο. Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι η νηστεία μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική απόδοση μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή στον εγκέφαλο. Επιπλέον, η νηστεία έχει συνδεθεί με βελτιώσεις στην υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων στην αρτηριακή πίεση, στα επίπεδα χοληστερόλης και στους δείκτες φλεγμονής. Δεδομένου ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, η νηστεία θα μπορούσε να προσφέρει ένα πρόσθετο εργαλείο για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις.

Μειονεκτήματα της νηστείας
Παρά τα παραπάνω θετικά που μπορεί να προσφέρει η νηστεία, υπάρχουν ωστόσο και πολλοί τρόποι που η συγκεκριμένη πρακτική μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία κάποιου:
–Πείνα και χαμηλή ενέργεια. Το πιο προφανές μειονέκτημα της νηστείας είναι η εμπειρία της πείνας, ειδικά στα αρχικά στάδια. Για πολλούς, η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ευερεθιστότητας, κόπωσης και χαμηλής ενέργειας, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τις καθημερινές δραστηριότητες και την παραγωγικότητα. Με την πάροδο του χρόνου, ορισμένοι άνθρωποι προσαρμόζονται στην πείνα, αλλά για άλλους, αυτή παραμένει μια πρόκληση.

–Πιθανές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Η παρατεταμένη ή συχνή νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών εάν τα γεύματα δεν είναι ισορροπημένα. Δεδομένου ότι το “παράθυρο φαγητού” είναι μικρότερο, υπάρχει κίνδυνος να μην καταναλώνονται αρκετές βασικές βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να μειώσει την οστική πυκνότητα και να προκαλέσει προβλήματα όπως η αναιμία, ιδιαίτερα αν η νηστεία γίνεται χωρίς σωστό προγραμματισμό.

–Κίνδυνος κακής διατροφής. Η νηστεία μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές. Για ορισμένα άτομα, ειδικά για εκείνα που είναι επιρρεπή σε διατροφικές διαταραχές, η νηστεία μπορεί να προκαλέσει αδηφαγία κατά τη διάρκεια περιόδων που δεν νηστεύουν ή να προκαλέσει μια ανθυγιεινή εμμονή με τον περιορισμό των τροφίμων. Αυτό μπορεί να διαταράξει τα φυσικά σήματα πείνας του σώματος και να οδηγήσει σε μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό.

–Ορμονικές ανισορροπίες. Η νηστεία μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσει τις αναπαραγωγικές ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, οδηγώντας ενδεχομένως σε ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους ή προβλήματα γονιμότητας σε ορισμένες γυναίκες. Επιπλέον, η παρατεταμένη νηστεία μπορεί να αυξήσει την κορτιζόλη, την κύρια ορμόνη του στρες του σώματος, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση και να αυξήσει τον κίνδυνο άγχους ή κατάθλιψης.

–Διαταραχές στην κοινωνική ζωή και τον τρόπο ζωής. Η νηστεία μπορεί επίσης να επηρεάσει την κοινωνική ζωή και τις ρουτίνες. Πολλές κοινωνικές συναθροίσεις επικεντρώνονται γύρω από το φαγητό και η τήρηση ενός σχήματος νηστείας μπορεί να δυσχεράνει τη συμμετοχή. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο σε πολιτισμούς ή οικογένειες όπου τα κοινά γεύματα παίζουν σημαντικό ρόλο στο δέσιμο και τις σχέσεις.

Ποιος πρέπει να είναι προσεκτικός με τη νηστεία;
Ενώ η νηστεία προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους. Άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως διαβήτη, χαμηλή αρτηριακή πίεση ή ιστορικό διατροφικών διαταραχών, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τη νηστεία. Οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις θα πρέπει να συμβουλεύονται έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσουν οποιοδήποτε σχήμα νηστείας. Επιπλέον, όσοι λαμβάνουν φάρμακα που απαιτούν τροφή θα πρέπει να αποφεύγουν τη νηστεία, χωρίς ιατρική καθοδήγηση.

Η νηστεία μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της υγείας, τη διαχείριση του βάρους, ακόμη και την πνευματική διαύγεια. Ωστόσο, δεν είναι μια λύση που ταιριάζει σε όλους. Τα οφέλη, όπως η βελτιωμένη μεταβολική υγεία, η απώλεια λίπους και η κυτταρική αποκατάσταση, είναι σημαντικά. Ωστόσο, υπάρχουν πραγματικά μειονεκτήματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη, όπως η πείνα, οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και οι πιθανές ορμονικές ανισορροπίες, που καταστούν την νηστεία μια όχι και τόσο πανάκεια λύση στον δρόμο για τη διατροφική μας βελτίωση.


www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης