Χρηματιστήριο Αθηνών: Συσσώρευση και απροθυμία για ανάληψη ρίσκου – Η προσοχή στα εταιρικά αποτελέσματα

Δεύτερη ημέρα απωλειών για τον Γενικό Δείκτη - Στις οικονομικές επιδόσεις γ' τριμήνου και 9μήνου παραμένουν στραμμένα τα βλέμματα των επενδυτών

Σε επιλεκτικές τοποθετήσεις αναλώνονται σήμερα οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μετριάζεται η διάθεσή τους για ανάληψη ρίσκου. Οι επιδόσεις γ’ τριμήνου και 9μήνου εισηγμένων με βαρύτητα στο ταμπλό, όπως ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ, βρίσκονται στο επίκεντρο, λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις οικονομικών μεγεθών από τις τράπεζες.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης (14/11) ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί -για δεύτερη διαδοχική ημέρα- κατά -0,23% και διαπραγματεύεται στις 1.416,22 μονάδες. Το υψηλό ημέρας εντοπίζεται στις 1.421 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.415,49 μονάδες.

Η προσπάθεια ανάκτησης των φετινών ρεκόρ, που εντοπίζονται πάνω από τις 1.500 μονάδες, δεν έχει δυναμική και βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην πορεία των συστημικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι ο ΓΔ κερδίζει πάνω από +2,5% το Νοέμβριο και +9,5% φέτος, με τις τράπεζες να κινούνται υψηλότερα κατά +7,25% τον τρέχοντα μήνα, με την χθεσινή να είναι η πρώτη πτώση μέσα στο Νοέμβριο. Επιπλέον, ο κλαδικός δείκτης «σκαρφαλώνει» πάνω από +15% εντός του 2024.

«Για να επιτύχει (επιτέλους) ο ΓΔ το ανοδικό ξέσπασμα που θα μπορούσε να τον φέρει και πάλι “ενώπιος ενωπίω” με το πολυετές υψηλό του Μαΐου και να αποχαιρετήσει έτσι την φετινή χρηματιστηριακή χρονιά με “χαμόγελα”, απαιτείται βέβαια συμμετοχή και άλλων blue chips στην άνοδο», αναφέρει ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, κ. Πέτρος Στεριώτης, στο εβδομαδιαίο σχόλιο για το Χρηματιστήριο, ενώ συμπληρώνει: «Η φετινή απόδοση της τάξης του +10% στον Γενικό Δείκτη σίγουρα δεν είναι αμελητέα. Μάλιστα, βαδίζοντας προς το φινάλε του 2024, η εν δυνάμει καταγραφή του 4ου συνεχόμενου ανοδικού έτους παραμένει “κλειδί” ώστε η ελληνική Αγορά να επιστρέψει -με νέες αναβαθμίσεις ή χωρίς- στα “ραντάρ” ολοένα και περισσότερων ξένων επενδυτών».

Μπαράζ ανακοινώσεων έχουμε σήμερα, όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων, οι περισσότερες εκ των οποίων έδειξαν ικανοποιητική εικόνα, ανεβάζοντας σε αρκετές περιπτώσεις τον πήχη για την ετήσια κερδοφορία. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους η Aegean, η HELLENiQ ENERGY, η Austriacard Holdings, η Lavipharm και η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ. Ακολουθούν την ερχόμενη εβδομάδα η Cenergy (18/11), o ΟΠΑΠ, η Motor Oil, η ElvalHalcor, η Quest (και οι τέσσερις στις 20/11) και η Ideal (21/11).

Πριν την έναρξη της σημερινής συνόδου, ο ΟΤΕ δημοσίευσε τα οικονομικά του μεγέθη, καταγράφοντας αύξηση εσόδων και κερδοφορίας. Χθες η ΔΕΗ ανακοίνωσε τις επιδόσεις 9μήνου, με προσαρμοσμένο EBITDA ύψους 1,35 δισ. ευρώ (κοντά στον ετήσιο στόχο του 1,8 δισ. ευρώ). Σήμερα έχουμε επίσης τα αποκαλυπτήρια για το επικαιροποιημένο business plan της τριετίας 2025-2027. Από την πλευρά της, η Lamda Development κατέγραψε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας και νέα ιστορικά ρεκόρ στο EBITDA των εμπορικών κέντρων και των μαρίνων.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ακρόαση για τα UFO στο αμερικανικό Κογκρέσο - Εξετάστηκε βίντεο που δείχνει λευκή σφαίρα να βγαίνει από τον ωκεανό

Η τρομακτική στιγμή που κρουαζιερόπλοιο παίρνει κλίση 45 μοιρών εν μέσω καταιγίδας: «Ήταν σαν τον Τιτανικό»

Τα 6 SOS για το επίδομα θέρμανσης: Τι αλλάζει στα κριτήρια, πώς θα γίνουν οι πληρωμές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr