Νέα πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά έμεινε κοντά στις 1.420 μονάδες

Νέα πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά έμεινε κοντά στις 1.420 μονάδες

Σε στενό εύρος τιμών η κίνηση του Γενικού Δείκτη - Ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες και ΟΤΕ - «Άλμα» για την Titan η οποία πλησίασε στα επίπεδα ρεκόρ - Δεύτερο διαδοχικό limit down η Attica Bank

Νέα πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά έμεινε κοντά στις 1.420 μονάδες
Την πλαγιοκαθοδική του κίνηση συνέχισε το ελληνικό χρηματιστήριο για δεύτερη διαδοχική ημέρα, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο του profit taking. Ο Γενικός Δείκτης δεν απομακρύνθηκε όμως από τις 1.420 μονάδες -τις έχασε χθες- με την απροθυμία των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο να γίνεται εμφανής για ακόμη μία φορά, παρά το θετικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,01 μονάδες ή -0,14% και έκλεισε στις 1.417,50 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.414,47 (χαμηλό ημέρας) και των 1.421 μονάδων (υψηλό ημέρας). Το τελευταίο διήμερο ο ΓΔ έχει απολέσει συνολικά -0,94%, αλλά διατηρεί το θετικό του πρόσημο εντός του Νοεμβρίου (+2,52%). Η απόδοση από τις αρχές του έτους ανέρχεται σε +9,62%.

Οι πωλητές στόχευσαν τις τράπεζες για δεύτερη συναπτή ημέρα, σε μία εύλογη κίνηση, καθώς ο τραπεζικός δείκτης μετρούσε προηγουμένως 8 συνεχόμενες ανόδους, «ανεβάζοντάς» τον κατά περίπου +10%. Όλες οι συστημικές τράπεζες, πλην της Alpha Bank, σημείωσαν πτώση μεγαλύτερη του -1%, με την Πειραιώς να χάνει πάνω από -2%. Δεύτερο διαδοχικό limit down (-30%) με χαμηλό τζίρο για την Attica Bank.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο ΟΤΕ, διολισθαίνοντας πάνω από -2%, παρά τα ικανοποιητικά αποτέλεσμα που ανακοίνωσε. Εξαίρεση αποτέλεσε η Titan, η οποία διεύρυνε το ανοδικό σερί της για τέταρτη ημέρα. Ενισχύθηκε σήμερα περισσότερο από +3% και πλησίασε τα πρόσφατα ρεκόρ, που εντοπίζονται πάνω από τα 35 ευρώ.

Μεγάλος όγκος πακέτων (άνω των 20 εκατ. ευρώ) και σήμερα στο ταμπλό, με αποτέλεσμα ο συνολικός τζίρος να υπερβεί με άνεση τα 100 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των προσυμφωνημένων συναλλαγών εντοπίστηκε στην Alpha Bank, την Εθνική, την Eurobank, τον ΟΠΑΠ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Τραπεζοκεντρική η απόπειρα ανάκαμψης

Η προσπάθεια ανάκτησης των φετινών ρεκόρ, που εντοπίζονται πάνω από τις 1.500 μονάδες, δεν έχει δυναμική και βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην πορεία των συστημικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι ο ΓΔ κερδίζει πάνω από +2,5% το Νοέμβριο και +9,5% φέτος, με τις τράπεζες να κινούνται υψηλότερα κατά +7,25% τον τρέχοντα μήνα, με την χθεσινή να είναι η πρώτη πτώση μέσα στο Νοέμβριο. Επιπλέον, ο κλαδικός δείκτης «σκαρφαλώνει» πάνω από +15% εντός του 2024.

«Για να επιτύχει (επιτέλους) ο ΓΔ το ανοδικό ξέσπασμα που θα μπορούσε να τον φέρει και πάλι “ενώπιος ενωπίω” με το πολυετές υψηλό του Μαΐου και να αποχαιρετήσει έτσι την φετινή χρηματιστηριακή χρονιά με “χαμόγελα”, απαιτείται βέβαια συμμετοχή και άλλων blue chips στην άνοδο», αναφέρει ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, κ. Πέτρος Στεριώτης, στο εβδομαδιαίο σχόλιο για το Χρηματιστήριο, ενώ συμπληρώνει: «Η φετινή απόδοση της τάξης του +10% στον Γενικό Δείκτη σίγουρα δεν είναι αμελητέα. Μάλιστα, βαδίζοντας προς το φινάλε του 2024, η εν δυνάμει καταγραφή του 4ου συνεχόμενου ανοδικού έτους παραμένει “κλειδί” ώστε η ελληνική Αγορά να επιστρέψει -με νέες αναβαθμίσεις ή χωρίς- στα “ραντάρ” ολοένα και περισσότερων ξένων επενδυτών».

Μπαράζ ανακοινώσεων έχουμε σήμερα, όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων, οι περισσότερες εκ των οποίων έδειξαν ικανοποιητική εικόνα, ανεβάζοντας σε αρκετές περιπτώσεις τον πήχη για την ετήσια κερδοφορία. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους η Aegean, η HELLENiQ ENERGY, η Austriacard Holdings, η Lavipharm και η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ. Ακολουθούν την ερχόμενη εβδομάδα η Cenergy (18/11), o ΟΠΑΠ, η Motor Oil, η ElvalHalcor, η Quest (και οι τέσσερις στις 20/11) και η Ideal (21/11).

Πριν την έναρξη της σημερινής συνόδου, ο ΟΤΕ δημοσίευσε τα οικονομικά του μεγέθη, καταγράφοντας αύξηση εσόδων και κερδοφορίας. Χθες η ΔΕΗ ανακοίνωσε τις επιδόσεις 9μήνου, με προσαρμοσμένο EBITDA ύψους 1,35 δισ. ευρώ (κοντά στον ετήσιο στόχο του 1,8 δισ. ευρώ). Σήμερα είχαμε επίσης τα αποκαλυπτήρια για το επικαιροποιημένο business plan της τριετίας 2025-2027, με επενδύσεις 10,1 δισ. ευρώ και στόχο για EBITDA 2,7 δισ. ευρώ το 2027. Από την πλευρά της, η Lamda Development κατέγραψε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας και νέα ιστορικά ρεκόρ στο EBITDA των εμπορικών κέντρων και των μαρίνων.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Κλείσιμο
Αντίρροπες δυνάμεις επικρατούν στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν θετικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ. Ωστόσο, γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτή η ανάγκη κατοχύρωσης των κερδών, που έχουν οδηγήσει το αμερικανικό χρηματιστήριο σε διαδοχικά ρεκόρ. Ανοδικά ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση, αν και πλέον οι βασικοί δείκτες «γύρισαν» σε ήπια πτωτικό έδαφος.

Θετικά πρόσημα σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται κατά +0,9% στις 506 μονάδες. Υψηλότερα κατά +1,6% κινείται ο γερμανικός DAX. Ακολουθούν στο +1,2% ο γαλλικός CAC 40 και ο βρετανικός FTSE 100 στο +0,3%.

Οι πωλητές είχαν το «πάνω χέρι» στις ασιατικές αγορές, με τους κινεζικούς δείκτες στο «κόκκινο» μετά την αντίσταση που έδειξαν στο χθεσινό κλίμα ρευστοποιήσεων. Απώλειες -1,7% για τον Shanghai Composite, «βουτιά» -2,8% για τον Shenzhen Component, ενώ και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έχασε -2%.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης