Προβόπουλος : Συνάντηση με τους κορυφαίους τραπεζίτες (UPD)

Με αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις στην άλλη όχθη του Ατλαντικού οι Ευρωπαϊοι και μεταξύ αυτών και οι Ελληνες τραπεζίτες. Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος συναντάται με τους επικεφαλής των 4 μεγαλυτέρων εμπορικών τραπεζών της χώρας, ενώ το απόγευμα θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

Στη συνάντηση συμμετέχουν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Τάκης Αράπογλου, ο διευθύνων σύμβουλος τ

Με αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις στην άλλη όχθη του Ατλαντικού οι Ευρωπαϊοι και μεταξύ αυτών και οι Ελληνες τραπεζίτες. Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος συναντάται με τους επικεφαλής των 4 μεγαλυτέρων εμπορικών τραπεζών της χώρας, ενώ το απόγευμα θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

Στη συνάντηση συμμετέχουν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Τάκης Αράπογλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Νανόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δημήτρης Ματζούνης και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ.Μιχάλης Σάλλας.

Σε όλους τους τόνους οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και έχει αντοχές, αλλά σίγουρα η χθεσινοβραδινή απόρριψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του σχεδίου διάσωσης των αμερικανικών τραπεζών, συνολικού ύψους 700 δις. δολαρίων προκαλεί δέος.

Η εξαγορά δραστηριοτήτων της Wachovia από την Citigroup και τα τέσσερα νέα «θύματα» στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αυτή τη φορά και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη διάσωσή τους ελάχιστα καθησύχασαν τους τραπεζίτες, οι οποίοι αρχίζουν να ομολογούν πια ότι φοβούνται.

Η τυχόν οριστική απόρριψη του σχεδίου Πόλσον, εξηγεί ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε ύφεση, με πρώτη άμεση επίπτωση το πάγωμα των δανειοδοτήσεων.

Οι συνέπειες

Χωρίς δάνεια δεν τροφοδοτείται η ανάπτυξη, δεν κινείται η κατανάλωση, το χρήμα ακριβαίνει ακόμη περισσότερο, οι οικονομίες βυθίζονται. Το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών παντού στον κόσμο θα επιδεινωθεί δραματικά, οι επιχειρήσεις θα ρίξουν το βάρος στον περιορισμό του κόστους που σε συνδυασμό με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας.

Μια ύφεση σήμερα θα είναι δραματική, αναφέρει ο ίδιος, λέγοντας οτι αν η κατάσταση δεν αντιστραφεί, η οικονομία θα γυρίσει 10 – 15 χρόνια πίσω. Ακόμη μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα, εφόσον έχουμε κατάρρευση κάποιων από τα hedge funds που είναι τοποθετημένα στις αγορές.

Οσοι ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, περιγράφουν το κλίμα ως τραγικό.

Οι Αμερικανοί πολίτες, οι οποίοι καλούνται να «πληρώσουν» μέσα από την αυξημένη φορολογία τη διάσωση των τραπεζών που ευθύνονται για την κρίση, είναι εξαγριωμένοι, έχοντας ήδη υποστεί το σοκ από την απώλεια των σπιτιών τους τα οποία όμως εξακολουθούν να χρωστούν στις χρεοκοπημένες τράπεζες.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, υπογραμμίζει έμπειρος οικονομικός αναλυτής, τονίζοντας οτι στην παρούσα φάση απαιτείται πρωτίστως ψυχραιμία. «Σε περιόδους κρίσης σαν τη σημερινή, ο πανικός μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πτώχευση τράπεζες που στην πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζουν δομικά προβλήματα».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος δηλώνει οτι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό υγιές και ασφαλές. Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες σε «τοξικά» προϊόντα λόγω της μικρής εξάρτησής τους από τις κεφαλαιαγορές που σήμερα βρίσκονται στη δίνη του προβλήματος.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός οτι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια προήλθε κατά κύριο λόγο από την ανάπτυξή τους στις βαλκανικές αγορές και τις τις αναπυσσόμενες οικονομίες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης.

Ωστόσο και οι οικονομίες αυτές βρίσκονται σήμερα σε επιβράδυνση, γεγονός που σημαίνει οτι δεν θα μπορούν να τροφοδοτούν με κερδοφορία τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους - κατά προτροπή άλλωστε και της Τράπεζας της Ελλάδος - αναβάλλουν τυχόν επεκτατικά σχέδια στις περιφερειακές αναδυόμενες αγορές.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν άμυνες

Παρά τη δύσκολη συγκυρία πάντως, που μέχρι στιγμής στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα εκφράζεται με την αύξηση του κόστους χρήματος στην άντληση ρευστότητας, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν άμυνες, με σημαντικότερη την ισχυρή κεφαλαιακή τους θέση. Τα ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών αντιστοιχούν κατά μέσο όρο στο 7% -8% ως ποσοστό του συνολικού ενεργητικού. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις βρετανικές τράπεζες είναι στο 4%, οι γερμανικές βρίσκονται ακόμη χαμηλότερα, ενώ για τις μεγάλες αμερικανικές που κατέρρευσαν έφθανε μετά βίας στο 1% - 1,5%.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με το δανεισμό στη διατραπεζική, επειδή κατά μέσο όρο οι καταθέσεις καλύπτουν πάνω από το 85% των χορηγήσεων, όμως η άντληση ρευστότητας γίνεται συνεχώς ακριβότερη και είναι ενδεικτικό οτι το euribor τριμήνου που αποτελεί το επιτόκιο βάσης δανεισμού στη διατραπεζική αυξάνεται αλματωδώς φθάνοντας μέσα σε 10 μέρες από το 5% στο 5,25%.

«Φθάσαμε να δανειζόμαστε στο 6%, όταν 1,5 χρόνο νωρίτερα αντλούσμας ρευστότητα με 3%» αναφέρει τραπεζίτης. Πόσο πρέπει λοιπόν να δανείσουμε το χρήμα, αναρωτιέται και θεωρεί βέβαιο οτι αν δεν αντιστραφεί η κατάσταση μπαίνουμε στην εποχή των διψήφιων επιτοκίων, που μοιραία θα παγώσει την αγορά.

Ολοι οι αρμόδιοι στην Ελλάδα, δηλώνουν με βεβαιότητα οτι η κρίση μας αγγίζει μεν όμως δεν διατρέχουμε πρόβλημα, προς το παρόν τουλάχιστον. Ωστόσο, δεδομένου οτι η λειτουργία των χρηματοπιστωτικών συστημάτων στηρίζεται στην αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί με βεβαιότητα την ομαλή εξέλιξη της κατάστασης.

Σήμερα η Ελλάδα είναι «όαση» μπροστά στις άλλες αγορές, αναφέρει χαρακτηριστικά ανώτατος τραπεζικός παράγων, αλλά αυτή η κρίση συνεχώς μας εκπλήσσει.

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr