Bitcoin: Σπάει κάθε ρεκόρ και πλησιάζει τα $100.000 – 5+1 πρόσωπα που έγραψαν ιστορία τα κρυπτονομίσματα

Bitcoin: Σπάει κάθε ρεκόρ και πλησιάζει τα $100.000 – 5+1 πρόσωπα που έγραψαν ιστορία τα κρυπτονομίσματα

Η μυστηριώδης ταυτότητα του Σατόσι Νακαμότο, δημιουργού του Bitcoin - Ο Ρουμπινί, μεγαλύτερος εχθρός των cryptos - Η κρυπτοβασίλισσα, Ρούγια Ιγκνάτοβα και άλλα πρόσωπα που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην αγορά

Bitcoin: Σπάει κάθε ρεκόρ και πλησιάζει τα $100.000 – 5+1 πρόσωπα που έγραψαν ιστορία τα κρυπτονομίσματα
Στις παρυφές των 100.000 δολαρίων βρίσκεται το Bitcoin το οποίο έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στην τιμή του σκηνοθετώντας μία «χρυσή εικόνα» για την αγορά των κρυπτονομισμάτων από την επομένη της εκλογές του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις, το Bitcoin βρίσκεται στα 98.767 δολάρια, ενώ το πρωί της Παρασκευής είχε αγγίξει το ιστορικό υψηλό των 99.471 δολαρίων, μία ανάσα από τις 100.000 δηλαδή.

Bitcoin: Σπάει κάθε ρεκόρ και πλησιάζει τα $100.000 – 5+1 πρόσωπα που έγραψαν ιστορία τα κρυπτονομίσματα


Το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων βρίσκεται σε τέτοια ευφορία που θυμίζει μεθύσι στην κορύφωση του πάρτυ. Κι ενώ κάποιοι αναλυτές προειδοποιούν ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το πάρτυ να τελειώσει απότομα (με καθοδικό κύκλο των τιμών, έστω και προσωρινό), αυτό που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι τα κρυπτονομίσματα θα αναγνωρίζονται πια επίσημα ως θεσμικό μέσο συναλλαγής.

Αυτό το τελευταίο θα το δούμε σύντομα και στην Ελλάδα. Εδώ, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ετοιμάζεται το θεσμικό πλαίσιο για τη φορολόγηση των κερδών από κρυπτονομίσματα, αλλά και την καταγραφή και εποπτεία. Το χάος που επικρατεί με τα cryptos που κανείς δεν ξέρει ποιος και πόσα έχει και από πού προέρχονται τα κέρδη τους (όπως και πού χρησιμοποιούνται) θα σταματήσει.

Όμως όπως σε κάθε τομέα που αποκτά δημοφιλία, έτσι και στα κρυπτονομίσματα, όλα αυτά τα χρόνια στον χώρο έχουν εμφανιστεί προσωπικότητες οι οποίες έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα.


Τα 5+1 πρόσωπα που έγραψαν ιστορία στα cryptos

1. Σατόσι Νακαμότο: Ο πατέρας του bitcoin
Bitcoin: Σπάει κάθε ρεκόρ και πλησιάζει τα $100.000 – 5+1 πρόσωπα που έγραψαν ιστορία τα κρυπτονομίσματα
Προτομή του προγραμματιστή με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο, που λάνσαρε το bitcoin

Η ταυτότητα του δημιουργού του bitcoin είναι ίσως το μεγαλύτερο μυστήριο της σύγχρονης Ιστορίας. Με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο, ο προγραμματιστής που το 2009 λάνσαρε το bitcoin σφράγισε την ανεξαρτησία του κρυπτονομίσματος από οποιονδήποτε έλεγχο.

Εκτιμάται ότι ο Νακαμότο, ο οποίος άλλωστε έκανε mining και τα πρώτα bitcoins, έχει 1,1 εκατ. BTC στην κατοχή του. Σήμερα υπάρχουν συνολικά 19,8 εκατ. με την ανώτατη διάθεση του κρυπτονομίσματος να φτάνει στα 21 εκατ., οπότε μπορεί να καταλάβει κανείς την επιρροή του. Αυτή η περιουσία σε κρυπτονομίσματα που έχει ανά χείρας ο Νακαμότο θα μπορούσε να ξεπερνά σήμερα τα 90 δισ. δολάρια σε αξία - περιουσία η οποία μένει σε απόλυτη ακινησία.

Δεκάδες δημοσιογραφικές έρευνες έχουν γίνει καταδεικνύοντας αυτούς που ενδεχομένως να κρύβονταν πίσω από το ψευδώνυμο, αν και πολλοί λένε ότι πρόκειται για ομάδα επιχειρηματιών, επιστήμονες, έναν εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο, ακόμα και τη CIA.

Ο Σατόσι Νακαμότο έγραψε το τελευταίο του μήνυμα στην κοινότητα του bitcoin στις 13 Απριλίου του 2011 εξηγώντας ότι αποσύρεται και δεν θα επιστρέψει, καθώς «έχω προχωρήσει σε άλλα πράγματα». Από τους δύο πιθανότερους υποψήφιους να είναι ο Σακαμότο, ο ένας, ο προγραμματιστής Χαλ Φίνεϊ (γείτονας ενός Ιάπωνα με το όνομα Σατόσι Νακαμότο), είχε διαγνωστεί μερικούς μήνες από αυτό το μήνυμα με την ασθένεια ALS, από την οποία πέθανε τελικά το 2014. Ο δεύτερος, ο προγραμματιστής Λεν Σάσαμαν (φίλος και συνεργάτης του Φίνεϊ), αυτοκτόνησε τρεις μήνες μετά το τελευταίο μήνυμα του Νακαμότο.

2. Νουριέλ Ρουμπινί: Ο μεγαλύτερος εχθρός
Bitcoin: Σπάει κάθε ρεκόρ και πλησιάζει τα $100.000 – 5+1 πρόσωπα που έγραψαν ιστορία τα κρυπτονομίσματα
Ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί

Ο διάσημος οικονομολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Νουριέλ Ρουμπινί, είναι ίσως το πιο μισητό πρόσωπο στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. Κι αυτό γιατί είναι ο πρώτος που εκφράστηκε με τα πιο σκληρά λόγια εναντίον των cryptos, χαρακτηρίζοντάς τα «μικρότερης αξίας από τα ανθρώπινα περιττώματα» και «τη μεγαλύτερη εγκληματική ληστεία στην ανθρώπινη ιστορία» και προβλέποντας ότι η τιμή του bitcoin και των άλλων cryptos θα φτάσει κάποια στιγμή στο απόλυτο μηδέν. Ο ίδιος εξηγεί ότι το 97% των αρχικών δημόσιων προσφορών για κρυπτονομίσματα ήταν απάτη, λέγοντας ότι τα projects όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα διοικούνται από «γκάνγκστερ».

Παρόμοιες απόψεις έχουν εκφράσει και άλλοι διάσημοι οικονομικοί παράγοντες, όπως ο θρυλικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος έχει προβλέψει «με σιγουριά ότι θα έχουν πολύ κακό τέλος», ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος τα έχει παραλληλίσει με τα «βιολογικά όπλα» λέγοντας ότι ευνοούν τις εγκληματικές δραστηριότητες, και η πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, η οποία τα έχει συνδέσει με εκβιαστές, παιδεραστές, χάκερ και κάθε λογής κακόβουλους που βρίσκουν άσυλο σε αυτό.

3. Αδερφοί Γουίνκλβος: Οι μέντορες του Τραμπ
Bitcoin: Σπάει κάθε ρεκόρ και πλησιάζει τα $100.000 – 5+1 πρόσωπα που έγραψαν ιστορία τα κρυπτονομίσματα
Οι δίδυμοι επιχειρηματίες Τάιλερ και Κάμερον Γουίνκλβος

Τους Τάιλερ και Κάμερον Γουίνκλβος τους γνωρίζουμε από τη δικαστική διαμάχη τους με τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τον οποίο χρηματοδότησαν για να δημιουργήσει το κοινωνικό δίκτυο, αλλά βρέθηκαν εκτός. Τα λεφτά που κέρδισαν από αυτή τη διαμάχη τα επένδυσαν νωρίς στο bitcoin και την ίδρυση του ανταλλακτηρίου Gemini, κάνοντάς τους κρυπτο-δισεκατομμυριούχους (εκτιμάται ότι κατέχουν 100.000 BTC).

Οι δίδυμοι επιχειρηματίες κατάφεραν να γίνουν τα πιο επιδραστικά πρόσωπα σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα, καθώς έκαναν τον Ντόναλντ Τραμπ να αλλάξει γνώμη για τα κρυπτονομίσματα, τα οποία αρχικά αποκαλούσε «scam» (απάτη). Αφού κάλεσαν την κοινότητα να στηρίξει την υποψηφιότητα Τραμπ (καταφέρνοντας να συγκεντρώσουν 12 εκατ. δολάρια), δώρισαν από 1 εκατ. δολάρια σε bitcoin στον -υποψήφιο τότε- πρόεδρο.

4. Ρούγια Ιγκνάτοβα: Η κρυπτοβασίλισσα
efimerida38-39_1
Η εξαφανισμένη και επικηρυγμένη Βουλγαρογερμανίδα Ρούγια Ιγκνάτοβα

Η Βουλγαρογερμανίδα Ρούγια Ιγκνάτοβα εμφανίστηκε στο προσκήνιο το 2014. Εχοντας ένα πλούσιο βιογραφικό λάνσαρε το onecoin, ένα κρυπτονόμισμα που (υποτίθεται ότι) θα εκθρόνιζε το bitcoin. Γρήγορα πήρε το παρατσούκλι «cryptoqueen» (κρυπτοβασίλισσα) και άρχισε να συγχρωτίζεται με τους ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου, μεγαλοεπιχειρηματίες, βασιλιάδες, σεΐχηδες, πολιτικούς, με τους οποίους έκανε μπίζνες.

Το 2017 η Ιγκνάτοβα πέταξε από τη Σόφια στην Αθήνα και εξαφανίστηκε. Οπως αποδείχθηκε, ξέφυγε τελευταία στιγμή από το FBI, το οποίο συγκέντρωνε στοιχεία εις βάρος της, καθώς το onecoin ήταν μια απάτη (ουσιαστικά, δεν υπήρχε). Κατά τους Αμερικανούς, που την έχουν επικηρύξει με 5 εκατ. δολάρια, ήταν η μεγαλύτερη απατεώνισσα όλων των εποχών απομυζώντας περισσότερα από 4 δισ. δολάρια από τα θύματά της. Παρότι πληροφορίες από τη βουλγαρική μαφία υποστήριζαν ότι στελέχη της την επιβίβασαν σε γιοτ και τη σκότωσαν στα ανοιχτά της Κέρκυρας τεμαχίζοντας το σώμα της, νεότερα στοιχεία της γερμανικής αστυνομίας αναφέρουν ότι η Ιγκνάτοβα είναι ζωντανή και κρύβεται στο Κέιπ Τάουν

5. Τσάνγκπενγκ Ζάο: Από μεγιστάνας, φυλακισμένος
efimerida38-39_2
Ο Κινεζοκαναδός συνιδρυτής του Binance Τσάνγκπενγκ Ζάο

Ο 47χρονος Κινεζοκαναδός Τσανγκπενγκ Ζάο δεν ήταν διάσημος μόνο ως συνιδρυτής και CEO του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων του πλανήτη, Binance. Με την περιουσία του να φτάνει στα 95,8 δισ. δολάρια, είχε μπει για τα καλά στην οικονομική ελίτ του κόσμου. Ηταν άλλωστε ένας από τους 20 πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, ο μοναδικός με την περιουσία του να προέρχεται κατά 100% από τα κρυπτονομίσματα.

Ο Ζάο ουσιαστικά οδήγησε τον κυριότερο ανταγωνιστή του, επίσης δισεκατομμυριούχο, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, στη φυλακή και είδε σχεδόν όλους τους άλλους κρυπτο-τιτάνες να βυθίζονται. Και από βασιλιάς του οικοσυστήματος, κατέληξε και ο ίδιος στη φυλακή -όπου κρατείται έως σήμερα- καθώς ενώπιον του γενικού εισαγγελέα των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ, δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες ξεπλύματος μαύρου χρήματος από συναλλαγές της Binance, παραιτούμενος από τη θέση του CEO του κολοσσού και καταλήγοντας σε συμφωνία με τις εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ.

127 τεραβατώρες για μία «εξόρυξη»
mixanimabitcoin
ATM γα bitcoin στην Αθήνα

Ολοι το ξέρουν, λίγοι όμως ξέρουν τι είναι: το bitcoin είναι ένα κρυπτονόμισμα, δηλαδή ένα άυλο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο. Δεν είναι ακριβώς νόμισμα, αφού δεν υπάρχει σε υλική μορφή και δεν εκδίδεται από κάποια αρχή. «Περιουσιακό στοιχείο κερδοσκοπικής φύσης», το χαρακτηρίζει η ΕΚΤ.

Τα κρυπτονομίσματα ονομάστηκαν έτσι επειδή χρησιμοποιούν έναν ηλεκτρονικό κατάλογο με πολύ ισχυρή κρυπτογράφηση. Η έκδοση, καταγραφή, επαλήθευση και οι συναλλαγές τους βασίζονται στην τεχνολογία του blockchain. Αυτό, με τη σειρά του, είναι μια ψηφιακή βάση δεδομένων που αποτελείται από blocks (ομαδικές εγγραφές), οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους κρυπτογραφικά σε μορφή αλυσίδας.

Το blockchain λειτουργεί έτσι ώστε να μη χρειάζεται κεντρικός έλεγχος, αλλά και να είναι αδύνατη η αλλαγή των δεδομένων από χρήστες. Ουσιαστικά, το κρυπτονόμισμα βασίζεται σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα peer-to-peer και κρυπτογράφηση ώστε να μπορεί να σταλεί από χρήστη σε χρήστη στο δίκτυο χωρίς την ανάγκη μεσαζόντων.

Υπάρχουν περίπου 20.000 κρυπτονομίσματα, με ισχυρότερο εξ αυτών το bitcoin. Αυτό δημιουργείται από μια διαδικασία που ονομάζεται εξόρυξη (mining). Σε αυτή ηλεκτρονικοί υπολογιστές υψηλής ισχύος επιλύουν περίπλοκα υπολογιστικά μαθηματικά προβλήματα (παζλ).

Το λογισμικό του bitcoin διασφαλίζει ότι θα χρειάζονται πάντα 10 λεπτά για την επίλυση του παζλ και ότι μετά από κάθε επίλυση το παζλ θα γίνεται δυσκολότερο - άρα θα χρειάζεται περισσότερος χρόνος ή/και ισχύς για την επίλυσή του. Κάθε φορά που οι υπολογιστές επιλύουν αυτά τα προβλήματα στο δίκτυο, παράγεται ένα νέο bitcoin. Το concept ήταν ότι ο εξορύκτης θα αμείβεται με το κρυπτονόμισμα για τη συμβολή του στο δίκτυο.

Μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί περισσότερα από 18 εκατ. bitcoins και θα παραχθούν ακριβώς 21 εκατ. bitcoins. Το σύστημα έχει υπολογίσει ότι η είσοδος των υπόλοιπων 3 εκατ. bitcoins θα γίνει σε 120 χρόνια, με μια διαδικασία που ονομάζεται halving.

Φυσικά, επειδή συμβαίνει η παραπάνω διαδικασία αλλά και τα νέα παζλ είναι ολοένα δυσκολότερα, για την εξόρυξη χρειάζονται πολλοί, υπερσύγχρονοι, με τις πιο ακριβές και τελευταίας τεχνολογίας κάρτες γραφικών και πανίσχυρους επεξεργαστές ηλεκτρονικοί υπολογιστές που βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία (24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, αφού κάνουν περισσότερους από 160 εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο). Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουν τρομακτικά ποσοστά ενέργειας. Για την ακρίβεια, 127 τεραβατώρες -ή καλύτερα τρισεκατομμύρια βατ-, ίση με το 0,28% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η εξόρυξη του BTC.

Για να αποκτήσει κανείς κρυπτονομίσματα, μπορεί να πάει σε ένα ΑΤΜ κρυπτονομισμάτων ή να εγγραφεί σε ανταλλακτήριο. Και στις δύο περιπτώσεις θα ανταλλάξει τα ευρώ του με κάποιο κρυπτονόμισμα, το οποίο θα αποθηκεύσει σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι.

Για κάθε πράξη, το ανταλλακτήριο χρεώνει προμήθεια με τη μεγαλύτερη, παραδοσιακά, να είναι αυτή που θα χρεωθεί κάποιος αν θέλει να ρευστοποιήσει το κρυπτονόμισμά του.

Αυτό σε περίπτωση που δεν πέσει θύμα χακαρίσματος, δεν ξεχάσει το password και δεν εξαπατηθεί τύπου «τράβηγμα χαλιού», που σημαίνει ότι τα περιουσιακά του στοιχεία θα έχουν γίνει καπνός.


Ειδήσεις σήμερα:

Πύραυλοι Oreshnik: Το ρωσικό σύστημα είναι άγνωστο στη Δύση και αόρατο για την αεράμυνα της Ουκρανίας

Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για επίδειξη εγγράφων σε βάρος της Έλενας Χριστοπούλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης