Αμετάβλητη από τον οίκο Fitch η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου στο «ΒΒΒ-» με σταθερό outlook

Αμετάβλητη από τον οίκο Fitch η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου στο «ΒΒΒ-» με σταθερό outlook

Τι αναφέρει η έκθεση - Τον Μάρτιο του 2025 η επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

Αμετάβλητη από τον οίκο Fitch η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου στο «ΒΒΒ-» με σταθερό outlook
Στάση αναμονής επέλεξε να κρατήσει απόψε η Fitch Ratings, διατηρώντας τη βαθμολογία του ελληνικού αξιόχρεου σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.

Αν και η ελληνική αγορά ήλπιζε σε ένα ακόμη θετικό σήμα από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, ουσιαστικά δεν αιφνιδιάστηκε. Κι αυτό διότι η τρέχουσα δυσμενής συγκυρία για την Ευρώπη συνολικά, τόσο λόγω της ενίσχυσης της έντασης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας όσο κυρίως του ρίσκου που ελλοχεύει από την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, οδήγησε αναπόφευκτα σε πιο επιφυλακτική στάση τους αναλυτές του οίκου.

Έτσι, η Fitch ανανέωσε το ραντεβού της με το ελληνικό αξιόχρεο για τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σε κάθε περίπτωση οι αγορές ήδη τιμολογούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πιο ευνοϊκά σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατικών ομολόγων με αντίστοιχη διαβάθμιση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σήμερα υποχώρησε στο 3,12% από 3,22% που ήταν στις αρχές της εβδομάδας.

Σημειωτέον πως η ετυμηγορία της Fitch συνιστά την προτελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για το 2024. Την αυλαία της χρονιάς θα «κλείσει» η Scope Ratings, στις 6 Δεκεμβρίου.

Τι αναφέρει η έκθεση

Η έκθεση υπογραμμίζει πως η βαθμολογία της Ελλάδας υποστηρίζεται από επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος και δείκτες διακυβέρνησης σύμφωνα με τη βαθμίδα «BBB», καθώς και από ένα αξιόπιστο πλαίσιο πολιτικής που υποστηρίζεται από την ένταξη στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Η δημοσιονομική και μακροοικονομική αναπροσαρμογή έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, βάσει της βελτίωσης των δεδομένων και της αξιοπιστίας της πολιτικής, αναφέρει η έκθεση. Παρά τα ισχυρά αυτά στοιχεία το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό, παρά τη σταθερή αποκλιμάκωση του. Μάλιστα, ο οίκος θεωρεί πως η ορθή δημοσιονομική πολιτική θα συνεχιστεί την επόμενη διετία, 2025 και 2026.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει μια ισχυρότερη δημοσιονομική θέση, μετά την πανδημία και το ενεργειακό σοκ, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να εκτιμάται γύρω στο 1% του ΑΕΠ φέτος. Στο επίπεδο αυτό είναι πιο θετικό από το μέσο όρο της βαθμίδας ΒΒΒ που ορίζεται στο 2,6% και κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, στο 3,1%. Τα έσοδα, εξάλλου, θα λάβουν ώθηση από τη βελτιωμένη είσπραξη των φόρων και τον αυστηρό κυβερνητικό έλεγχο στις δαπάνες.

Ο οίκος εκτιμά πως το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα θα παραμείνει πάνω από το 2% επί το ΑΕΠ, τουλάχιστον μέχρι το 2026!

Κλείσιμο
Η δέσμευση της ίδιας της κυβέρνησης στη δημοσιονομική σύνεση επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να κρατήσει το έλλειμμα αισθητά κάτω από το 3% και να διασφαλίσει τη συνεχή μείωση του λόγου του χρέος προς το ΑΕΠ, με βάση ημια μέτρια πορεία αύξησης των πρωτογενών δαπανών. Η Fitch σχολιάζει πως βρίσκει το σχέδιο εξυγίανσης ως αξιόπιστο.

Θεαματική πρόοδος στη μείωση του χρέους

Ο συνδυασμός σταθερών πρωτογενών πλεονασμάτων, χαμηλού κόστους δανεισμού, αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ γύρω στο 4%, θα εξασφαλίσει τη συνεχή μείωση του λόγου του χρέους.

Το βασικό σενάριο της Fitch είναι ότι το χρέος θα μπορούσε να μειωθεί κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2028 από 164% στο τέλος του 2023 και τo ταβάνι του 207% που είχε αγγίξει το 2020.

Η Ελλάδα πέτυχε, με τον τρόπο αυτό, μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους μετά την πανδημία σε όλη την Ευρώπη!

Ωστόσο, το χρέος εξακολουθεί να είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από τη βαθμίδα «BBB» και πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που βρίσκεται στο 90%.

Μετριοπαθής τροχιά ανάπτυξης

Ο αμερικανικός οίκος προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 2,4% το 2025 και εκτιμά πως θα παραμείνει σε ανάλογα επίπεδα με το 2024 και το 2023.

Η ανάπτυξη υποστηρίζεται από τη σταθερή επιτάχυνση των επενδύσεων και τη μετριοπαθή βελτίωση της κατανάλωσης, που υποστηρίζεται από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών και την περαιτέρω πτώση της ανεργίας.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 9,3% τον Σεπτέμβριο του 2024, το χαμηλότερο από το 2009 και ο πληθωρισμός σταθεροποιήθηκε γύρω στο 3% τους τελευταίους μήνες.

Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει υποστηρίξει επενδύσεις στη χώρα, με την Ελλάδα να επιτυγχάνει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης των κονδυλίων μεταξύ των μελών της ΕΕ.

Παρά τις πρόσφατες σταθερές αναπτυξιακές επιδόσεις ανάπτυξης, η Ελλάδα εξακολουθεί να φέρει σημάδια από τις κρίσεις χρέους: ο δείκτης επενδύσεων στο 15,6% προς το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι χαμηλός σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ και το επίπεδο του ΑΕΠ είναι σχεδόν 20 π.μ. κάτω από το υψηλό ρεκόρ του 2007.

Ο οίκος, λοιπόν, προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει σε σταθερή πορεία κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα,
πάνω δηλαδή από τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης.


Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης