Niko Kalinis (DG-Agri): Οι «εξαφανισμένες» αγελάδες και τα πρόβατα στην Ελλάδα

Niko Kalinis (DG-Agri): Οι «εξαφανισμένες» αγελάδες και τα πρόβατα στην Ελλάδα

Τι είπε ο διαχειριστής προγράμματος για το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ στη γενική διεύθυνση DG-AGRI της Ε. Επιτροπής στο Agribusiness Forum 2024

Niko Kalinis (DG-Agri): Οι «εξαφανισμένες» αγελάδες και τα πρόβατα στην Ελλάδα
Ευθύς και γλαφυρός, με σπαστά ελληνικά αφού γεννήθηκε στο Βέλγιο, ο διαχειριστής προγράμματος για τα Στρατηγικά Σχέδια ΚΑΠ 2023-2027 Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας στη γενική διεύθυνση DG-AGRI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Niko Kalinis, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα στοιχεία που λαμβάνει από την Ελλάδα για την αγροτική παραγωγή: γεωργική και κτηνοτροφική.

Η παρουσίασή του έγινε στο Agribusiness Forum 2024, σε ένα κοινό που τον άκουσε με ενδιαφέρον- αλλά χωρίς να εκπλήσσεται από όσα είπε. Προφανώς, τα «Greek statistics» αποτελούν κοινό μυστικό στους παροικούντες την αγροτική Ιερουσαλήμ. Αυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι ότι ο «λογαριασμός» πληρώνεται κάθε χρόνο από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών- με τη μορφή των προστίμων που επιβάλλονται στην χώρα.

Οι εξαφανισμένες αγελάδες και το γάλα που αρκεί για ένα εσπρεσάκι
Ο Niko Kalinis ξεκίνησε την τοποθέτησή του, παρουσιάζοντας τα στοιχεία για τις αιτήσεις του 2023.

«Για το έτος αίτησης 2023, δόθηκαν 600 εκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό αγροτικό τομέα» είπε, αναφέροντας ενδεικτικά ότι δόθηκαν:
– 60 εκατομμύρια ως συνδεδεμένες επιδοτήσεις για τα πρόβατα
– 28 εκατομμύρια για τις αγελάδες
– 16 εκατομμύρια για τα μοσχάρια προς σφαγή
– 45 εκατομμύρια για αγροδασικά συστήματα .

Κλείσιμο
«Τα βοσκοτόπια πήρανε 210 εκατομμύρια ευρώ. Αν και μερικοί από εσάς δεν έχετε δει ποτέ το βοσκοτόπι για το οποίο έχετε πάρει την ενίσχυση», σχολίασε.

Όπως είπε ο Niko Kalinis τα χρήματα αυτά καταβλήθηκαν, ωστόσο τα στοιχεία που εστάλησαν στην DG-Agri από τις ελληνικές αρχές μπαίνουν τώρα στο μικροσκόπιο, με κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα να ξεχωρίζουν:

«Στη βοοτροφία είχαμε 260.000 γέννες. Αυτά τα χρήματα δόθηκαν, από 114 ευρώ για κάθε αγελάδα που γέννησε. Οι σφαγές ήταν 70.000. Για εμένα αυτός ο αριθμός είναι αδύνατος. Δηλαδή τι κάνουμε; Γεννάμε αλλά δε σφάζουμε; Τι γίνεται εδώ; Τι ακριβώς γίνεται; Δυστυχώς, ετήσια έκθεση τράπεζας δεδομένων, όπως αυτή που εκδίδει για παράδειγμα η Ιρλανδία και είναι πολύ εύκολο να την υλοποιήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν υπάρχει στην Ελλάδα.»

www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης