Τα επενδυτικά ντεσού του Λονδίνου, ο Μπλερ και η κρίση στη Γαλλία, η αλήθεια για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα (καλά νέα), το διπλωματικό επεισόδιο με τον Δουζόγλου και τον βασιλικό οίκο του Μαρόκου

Χαίρετε, τα νέα της χθεσινής ημέρας έρχονται από το Λονδίνο όπου βρίσκεται από το Σάββατο ο πρωθυπουργός και έχει επαφές με ξένους επενδυτές, αλλά και ευκαιρία να δει Έλληνες επιχειρηματίες, τραπεζίτες και λοιπούς παράγοντες που πάντοτε εμφανίζονται όταν μυρίζουν επαφή με την εξουσία

Εντάξει, κακό δεν είναι, πρώτα ο πρωθυπουργός τραβάει πάντα κόσμο και ας μην αρέσει στον Δουδωνή, που μας είπε χθες τηλεοπτικώς (ΣΚΑΪ) ότι και «ποιος είναι ο Μητσοτάκης και θέλει και τρίτη θητεία, ούτε ο George Washington…», για να του θυμίσουν οι δημοσιογράφοι τον αείμνηστο Ανδρέα που έκανε και τρίτη θητεία.

London calling

-Τώρα, τα μπίζνες θέματα του Λονδίνου θα τα διαβάσετε πιο κάτω, εγώ θέλω να πω δυο λόγια για το περίφημο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων που έχει ξανάρθει στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες. Η αλήθεια είναι ότι το Μ.Μ δεν επιθυμεί δημοσιότητα επ’ αυτού αυτή την περίοδο και δικαιολογημένα. «Δεν είναι η ώρα του και μας κάνει κακό, ούτε είναι κομψό απέναντι στον νέο Βρετανό πρωθυπουργό να το θέσει ο δικός μας, γιατί έστω και τυπικά δεν είναι και δικό του» μου λέει η πηγή μου. Όμως εγώ από άλλη -μη κυβερνητική- πηγή γνωρίζω ότι το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων κινείται και πάει καλά. Αναζητείται μια φόρμουλα με την οποία τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα επιστρέψουν για πάντα, αλλά χωρίς να λένε οι Εγγλέζοι ότι τα «επέστρεψαν και τέλος», ούτε και εμείς όμως θέλουμε στη συμφωνία να εμπεριέχεται η λέξη «δανεισμός». Σας θυμίζω ότι τον Μάρτιο του 2023 το Βατικανό, με απόφαση του Ποντίφικα, επέστρεψε στην Αθήνα τρία θραύσματα από τη βόρεια ζωοφόρο του Παρθενώνα και αυτά τοποθετήθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Λέγεται μάλιστα ότι μπορεί να ήταν (τα θραύσματα) και στο ίδιο φορτίο με τα Μάρμαρα που λεηλάτησε ο λόρδος Έλγιν και βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Εμείς, εφόσον το σχέδιο προχωρήσει, στη θέση των Μαρμάρων του Παρθενώνα θα δανείζουμε ανά εξάμηνο και έναν σημαντικό αρχαιολογικό θησαυρό που θα τοποθετείται εκεί όπου ήταν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Τι ρώτησαν οι επενδυτές

-Πολλές ερωτήσεις απάντησε χθες ο Κ.Μ στο κλειστό σκέλος του event της Morgan Stanley, με πολλά στελέχη επιχειρήσεων. Μου λένε ότι ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην πολιτική σταθερότητα, καθώς στο City ανησυχούν για τις εξελίξεις στην Ευρώπη λόγω των κλυδωνισμών στη Γαλλία και τη Γερμανία που πάει σε πρόωρες εκλογές. "Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν κίνδυνο πολιτικής σταθερότητας, έχει μια σταθερή κυβέρνηση", έλεγε ο Κ.Μ, ο οποίος επέμεινε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές αποδίδουν και στην πράξη, παρά την αναιμική ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Ρώτησαν, βεβαίως, και για τις σκέψεις της κυβέρνησης για τις τράπεζες, με τον Κ.Μ να κλείνει την κουβέντα για έκτακτο φόρο στα τραπεζικά κέρδη, καθώς, ούτως ή άλλως, με βάση τους νέους κανόνες της ΕΕ δεν μπορούν να διοχετευθούν στην κοινωνία τέτοια έσοδα. Ο Πρωθυπουργός μίλησε ακόμη και για το Μετρό της Θεσσαλονίκης λέγοντας «αν ήθελα να περιγράψω το όραμά μου για την Ελλάδα, θα χρησιμοποιούσα το παράδειγμα του Μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο εγκαινιάσαμε πριν από δύο ημέρες. Ένα εντυπωσιακό δημόσιο έργο που πέρασε μέσα από πολλές δυσκολίες γιατί υπήρξαν πολλές αντιστάσεις από κάθε είδους δυνάμεις που δεν ήθελαν να κατασκευαστεί. Είναι ένα υπερσύγχρονο Μετρό που προστατεύει την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτό για μένα είναι μια εικόνα της Ελλάδας του μέλλοντος».

Το κλειστό session, ο Νομπελίστας και η τεχνητή νοημοσύνη

-Για περίπου 2,5 ώρες βρέθηκε ο Κ.Μ στο κλειστό session που διοργάνωσε το ίδρυμα του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο Κ.Μ είχε μαζί του τον Άκη Σκέρτσο και τον Δημήτρη Παπαστεργίου, ενώ ο Τ. Μπλερ είχε καλέσει πολύ και καλό κόσμο, μεταξύ των οποίων τον νομπελίστα Χημείας για το 2024 Ντέμη Χασάμπη, ο οποίος κατάγεται κατά το ήμισυ από την Κύπρο και από τη Σιγκαπούρη. Στη συζήτηση έγινε πολλή κουβέντα για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην πράξη, ενώ έγινε και παρουσίαση ενός Incubator που έχει στηθεί στην Downing Street με 20 επιστήμονες και εφαρμοσμένες λύσεις για πολλούς τομείς της καθημερινότητας. Συμφωνήθηκε να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και η κυβέρνηση θέλει τεχνογνωσία σε αρκετούς τομείς, όπως οι υπηρεσίες υγείας (π.χ. το triage), την καλύτερη διαχείριση της συνταγογράφησης, τη γεωργία και την οδική ασφάλεια.

Μυτιληναίος για ευρωπαϊκές πολιτικές

-Στο συνέδριο της Morgan Stanley εντύπωση προκάλεσε η επικριτική στάση του Ευ. Μυτιληναίου στις ευρωπαϊκές πολιτικές όταν αγνοούν τις πραγματικές ανάγκες πολιτών και επιχειρήσεων. Μίλησε για τον ρόλο που έχει απολέσει η ΕΕ η οποία πλέον δεν μετέχει έντονα στην επιρροή των εξελίξεων. Εκτίμησε ότι αυτό έχει να κάνει με το μπρα ντε φερ μεταξύ soft -hard power politics, μιας και η Ευρώπη είχε διακριθεί στα soft, χωρίς ωστόσο να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την εποχή των hard και αναρωτήθηκε αν η γηραιά ήπειρος θα καταφέρει να πρωτοστατήσει ξανά σε επίπεδο καινοτομίας.

Όταν όλη η αίθουσα ξέσπασε στα γέλια

-Η στιγμή που όλη η αίθουσα του συνεδρίου ξέσπασε στα γέλια, ήταν όταν επενδυτής ρώτησε αν η κρίση στη Γαλλία και η κατάρρευση της κυβέρνησης στη Γερμανία, θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία. Εκείνη τη στιγμή κάποιος παρατήρησε ότι πριν από 10-15 χρόνια η κουβέντα ήταν ακριβώς αντίθετη και όλοι ρωτούσαμε αν η κρίση στην Ελλάδα θα επηρεάσει τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Το dinner με τον Μπλερ

-Εκτός από το πλούσιο πρόγραμμα, ο Κ.Μ είχε την ευκαιρία να τα πει και πιο prive με τον Τόνι Μπλερ χθες το βράδυ, καθώς οι δύο άνδρες είχαν προγραμματισμένο δείπνο. Μου λένε ότι ο Μπλερ εκτιμά και επί προσωπικού τον Μητσοτάκη (έχουν άμεση επικοινωνία), ίσως γιατί στο δικό του μοντέλο "τριγωνικής" πολιτικής βλέπει αυτό που εφάρμοσε αυτός ως πρωθυπουργός με τον "τρίτο δρόμο". Πάντως, για να τα λέμε όλα, μετά τη Morgan Stanley, την τεχνητή νοημοσύνη και τον Κιρ Στάρμερ, ο Κ.Μ θα προσγειωθεί στη σκληρή ελληνική πραγματικότητα για να συζητήσει την Τετάρτη με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Το διπλωματικό επεισόδιο στις βίλες Δουζόγλου

-Χθες σας έγραψα για τις περιπέτειες του εκ Βενεζουέλας ορμώμενου επιχειρηματία Θόδωρου Δουζόγλου με την Αρχή του Ξεπλύματος Χρήματος οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά θα επανέλθω επ’ αυτών εντός των ημερών. Σήμερα σας μεταφέρω ένα άγριο περιστατικό που λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε κανονικό διπλωματικό επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον σεβαστό αυτόν επιχειρηματία. Τον Ιούλιο που μας πέρασε λοιπόν η βασίλισσα του Μαρόκου Λαλά Σαλμά, πρώτη σύζυγος του βασιλιά Μοχάμεντ VI (ουδείς γνωρίζει ακριβώς αν έχουν χωρίσει ή όχι) επισκέφθηκε τη Μύκονο μαζί με τον πρωτότοκο γιο τους και διάδοχο του θρόνου, καθώς και άλλα μέλη και συνοδούς της βασιλικής οικογένειας του Μαρόκου. Γνωστή ξενοδοχειακή εταιρεία στην οποία απευθύνθηκε ο βασιλικός οίκος τους επινοικίασε -πιθανώς λόγω μη διαθεσιμότητας στα δικά της καταλύματα- μερικές από τις βίλες Δουζόγλου στον Αγ. Λάζαρο της Μυκόνου (πρώην βίλες Αγγελοπούλου) για τη διαμονή τους. Και εδώ αρχίζει η περιπέτεια. Όταν αντελήφθη ο Δουζόγλου ότι επινοικίασε τις βίλες του σε τόσο υψηλούς προσκεκλημένους απαίτησε παραπάνω χρήματα από την ξενοδοχειακή εταιρεία. Και καλά αυτό να’ ταν… πάει στο καλό, μια οικονομική-αστική διαφορά είναι, αυτά, βρε αδελφέ, λύνονται νομικά. Αίφνης λοιπόν κατά την ημέρα της αποχώρησης της βασιλικής οικογένειας και ενώ τα υψηλά μέλη της είχαν μόλις αποχωρήσει, κάτι μαυροφορεμένοι τύποι, που μάλλον έμοιαζαν με «φουσκωτούς», απέκλεισαν τις βίλες και δεν άφηναν το προσωπικό της οικογένειας του βασιλιά του Μαρόκου να πάρουν τις βαλίτσες τους και να φύγουν. Αμέσως ειδοποιήθηκε η κυβέρνηση δια της διπλωματικής οδού και η ΕΛΑΣ κατέφτασε σε λίγα λεπτά στον Άγιο Λάζαρο της Μυκόνου. Η εντολή «από ψηλά» ήταν σαφής, «όποιος παρακωλύει την ομαλή αποχώρηση των μελών της βασιλικής οικογένειας συλλαμβάνεται επί τόπου και περνάει αυτόφωρο». Κάπου εκεί οι μυστήριοι μπραβοειδείς τύποι εξαφανίστηκαν, το επεισόδιο έλαβε τέλος, ζητήσαμε συγνώμη δια της επίσημης οδού, αλλά το συμβάν είναι καταγεγραμμένο στο αστυνομικό τμήμα της Μυκόνου. Μήπως γίναμε Βενεζουέλα;

Ερώτηση για την “τρύπα” στην Golden Visa

-Με αφορμή σχόλιο της στήλης για καταχρηστική εφαρμογή της εξαίρεσης με την οποία επιτρέπεται η χορήγηση Golden Visa για αγορά ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για βιομηχανικό κτίριο ή τμήμα βιομηχανικού κτιρίου που αλλάζει χρήση σε κατοικία απόκτηση Golden Visa, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη κατέθεσε σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη. Όπως αναφέρει η Μ. Αποστολάκη, «παρατηρείται το φαινόμενο, ιδιαίτερα στον νομό Αττικής, να συστήνονται οριζόντιες ιδιοκτησίες σε βιομηχανικά κτίρια με αλλαγή χρήσης ώστε να πωληθούν στη πορεία με το ποσό των 250.000 ευρώ σε πολίτες τρίτων χωρών προκειμένου να αποκτήσουν με προνομιακούς πλέον όρους την Golden Visa».

Η διπλή διάψευση απελευθέρωσε το Χρηματιστήριο

-Η διπλή πρωθυπουργική διάψευση των σεναρίων για νέα έκτακτη φορολόγηση των κερδών σε τράπεζες και ενέργεια, η νέα μείωση του επιτοκίου των 10ετών ομολόγων (2,883%) την ώρα που το Γαλλικό ξεπερνούσε το 2,921% και τα λεφτά που θα μοιράσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τροφοδότησαν για τα καλά τη χθεσινή χρηματιστηριακή αγορά. Διακινήθηκαν χθες 34,3 εκατ. μετοχές. Από αυτές τα 29,61 εκατ. μετοχές αφορούσαν τον τραπεζικό κλάδο. Ο Δείκτης των Τραπεζών (+4,61%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 14 Νοεμβρίου του 2023. Ο Γενικός Δείκτης πήρε θάρρος από τις τράπεζες, κινήθηκε σταθερά σε θετικό έδαφος και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.424,33 μονάδες (+2,21%). Δεν ήταν όμως μόνον οι τραπεζικές μετοχές που κατέγραψαν θεαματικά υψηλά κέρδη. Η Metlen (+3,73%) στα 32,22 ευρώ, η ΔΕΗ στα 11,77 ευρώ (+2,79%), ο ΤΙΤΑΝ κοντά στα 40 Ευρώ (39,8€ + 2,71%), σύσσωμος ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η HelleniQ Energy και η Motor Oil που ξαναγύρισε πάνω από τα 20€, η Aegean (+2,32%) φυσικά και η Coca Cola (+1,91%) δημιούργησαν ένα εορταστικό σκηνικό που σ’ αυτή τη φάση θέτει ως στόχο τις 1.500 μονάδες.

Περιπλέκεται το κουβάρι των ΕΑΣ

-Όσο περνά ο καιρός, η υπόθεση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) περιπλέκεται και διαπλέκεται σε ένα κουβάρι που κάνει όλο και πιο δύσκολη την εξεύρεση λύσης. Κατ΄ αρχήν σήμερα είναι προγραμματισμένη η -εξ αναβολής από την περασμένη Πέμπτη- Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΑΣ, οι οποίοι δεν είναι και πολλοί, καθώς βασικός μέτοχος είναι το Υπουργείο Οικονομικών και επόπτης το Υπουργείο Άμυνας. Η θητεία της σημερινής διοίκησης των ΕΑΣ έληξε από την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου και μέχρι στιγμής ο Νίκος Κωστόπουλος (ο μακροβιότερος CEO στην ιστορία των ΕΑΣ) δεν έχει εκφράσει πρόθεση ανανέωσής της. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν πλέον μπλοκαριστεί, μέχρι να αναλάβει η νέα διοίκηση. H σημερινή συνέλευση θα αποφασίσει για τον νέο CEO , τα νέα μέλη του ΔΣ και την αύξηση κεφαλαίου των ΕΑΣ. Όσον αφορά τις ενστάσεις της ΟΝΕΧ (Ξενοκώστας) για την υπόθεση της στρατηγικής συμφωνίας στην κοινοπραξία με τη σλοβακική (αλλά τσέχικων συμφερόντων) εταιρεία MSM Εxport για την εκτέλεση ευρωπαϊκού επιδοτούμενου προγράμματος με την ονομασία ASAP το Συμβούλιο της Επικρατείας –που επρόκειτο σήμερα να εκδικάσει την ουσία των ενστάσεων της ΟΝΕΧ- αποφάσισε να αναβάλει την απόφασή του για τις 18 Μαρτίου 2025. Αν επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη πληροφορία, τότε ο Μάρτιος πάει ως το καλοκαίρι κι ως τότε ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα η ΕΑΣ έδωσε στους σλοβακο-τσέχους της MSM Εxport 4 εκατ. που ήταν πληρωμή για το μερίδιό τους στο ASAP. Τώρα, πώς έγινε η πληρωμή ενώ εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ, τι θα γίνει αν η απόφαση του ΣτΕ δεν δικαιώσει τη MSM, ποια διοίκηση και πώς θα λύσει αυτόν τον γόρδιο δεσμό, είναι ερωτήματα που μένει να απαντηθούν.

Το ritiro του ΟΤΕ

-Στο ποδόσφαιρο συχνά οι ιταλικές ομάδες που ως γνωστόν ανήκουν στις μεγάλες σχολές της μπάλας, συνηθίζουν πριν από τα μεγάλα ντέρμπι να αποσύρονται σε κάποιο ξενοδοχείο ή αθλητικό κέντρο ώστε να συσπειρωθούν. Πρόκειται για το γνωστό «ritiro» (από το ritirare, αποσύρομαι, αποτραβιέμαι) που πολύ συχνά έχει φανεί να φέρνει αποτελέσματα (νίκες, εν προκειμένω). Η πρακτική πλέον έχει ξεφύγει από τον αθλητισμό και βρίσκει εφαρμογή ακόμη και στον χώρο των επιχειρήσεων. Στον ΟΤΕ, λοιπόν, τις επόμενες ημέρες θα κάνουν το δικό τους... ritiro σε γνωστό ξενοδοχείο στη Πελοπόννησο, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των διευθύνσεων και της νέας διοικητικής ομάδας υπό τον Κώστα Νεμπή που ανέλαβε το τιμόνι του Οργανισμού πριν από λίγους μήνες. Κίνηση δικαιολογημένη αφού στα στελέχη και τους ανθρώπους του ΟΤΕ θα στηριχθεί η νέα διοίκηση προκειμένου να υλοποιήσει τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό που έχει εξαγγείλει με ορίζοντα το 2030. Όπως είπε σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους πριν από λίγες ημέρες, η ανανεωμένη αυτή στρατηγική βασίζεται σε τρεις πυλώνες, ανάπτυξη, διαφοροποίηση, μετασχηματισμός, με το τελευταίο να αφορά και τους ανθρώπους του ΟΤΕ αφού έχουν τεθεί δύο βασικές προτεραιότητες, η εξυπηρέτηση του πελάτη και η αποτελεσματικότερη λειτουργία της εταιρείας.

Εγινε της Black Friday

-Μια μεγάλη, συγκεκριμένα η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικών ειδών, διαφημίζει λόγω Βlack Friday μια φωτογραφική μηχανή με έκπτωση 36% στα 1.999 ευρώ, από 3.119 ευρώ. Αν όμως κάποιος ρίξει μια ματιά στο ιστορικό της τιμής, τα 3.119 ευρώ ήταν τον περασμένο Ιανουάριο ενώ τον Οκτώβριο η τιμή ήταν στα 2.299 ευρώ, που σημαίνει ότι η πραγματική έκπτωση είναι 13%. Θα μου πείτε, «ψιλά γράμματα». Όχι, γιατί έχει και χοντρά: Τηλεόραση πωλείται προς 548 ευρώ, στη χαμηλότερη όπως ισχυρίζεται η εταιρεία τιμή της χρονιάς, ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου η τιμή της ίδιας τηλεόρασης ήταν 483 ευρώ.

Το… μήλο και η Goldair

-«Το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά», λένε συνήθως για τα παιδιά που ακολουθούν τα βήματα των γονέων τους στον επαγγελματικό στίβο. Κάπως έτσι συμβαίνει και με την περίπτωση της Ματίλντας-Μαρίας Καλλινίκου, της κόρης του επικεφαλής του Ομίλου Goldair Καλλίνικου Καλλίνικου και της Ρεγγίνας Γκολέμη. Η 22χρονη εμφανίζεται ως Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της νεοσυσταθείσας «ΤΙΠ ΤΑΠ Solutions Α.Ε.», που εδρεύει στη Λεωφόρο Αμαλίας. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο είναι 25.000 ευρώ και η εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί στις υπηρεσίες χρηματικής διαμεσολάβησης, επεξεργασίας και εκκαθάρισης χρηματοοικονομικών συναλλαγών, σχεδιασμού και ανάπτυξης λογισμικού, διαχείρισης ηλεκτρονικών συστημάτων, παροχής επιχειρηματικών συμβουλών, έρευνες αγοράς κ.ά. Ο Καλλίνικος Καλλίνικος κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου, ενώ το αρχικό τριμελές Δ.Σ. συμπληρώνει η Ρεγγίνα Γκολέμη ως μέλος.

Τα δύο σενάρια για το Λιμάνι του Πειραιά

-Κυκλοφορούν στην αγορά διάφορα σενάρια για την ταυτότητα και τις προθέσεις του συστηματικού και προσεκτικού, αγοραστή των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Το ένα σενάριο θέλει τον αγοραστή να είναι fund από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το άλλο σενάριο στην αγορά είναι ότι πίσω από τις αγορές είναι μεγάλος ξενοδοχειακός όμιλος που ενδιαφέρεται -ή έχει ήδη συμφωνήσει- να συμμετάσχει στο μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της Cosco των 800 εκατ. που προβλέπει τη δημιουργία ενός μεγάλου πεντάστερου ξενοδοχείου και 3 τετράστερων, μαζί με τους εμπορικούς χώρους και το logistic center εντός του επιβατηγού σταθμού κρουαζιέρας. Στο επίκεντρο του τουριστικού επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι προφανώς η περιβόητη «Παγόδα» που θα μετατραπεί σε 5άστερο ξενοδοχείο, σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή.

Το παγκόσμιο εμπόριο, όπως το γνωρίζαμε, μας τελείωσε

-Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε ανοικτά και χωρίς περιστροφές τον πόλεμο εναντίον των χωρών BRICS. Προειδοποίησε σαφώς -μέσω του «Χ» (πρώην Twitter) φυσικά- ότι εκείνες οι χώρες που θα ακολουθήσουν τους BRICS, για να απομακρυνθούν από το δολάριο θα αντιμετωπίσουν δασμούς 100% και θα πρέπει να ξεχάσουν οριστικά τις όποιες εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που ένας Αμερικανός Πρόεδρος απειλεί με δασμούς της τάξης του 100% τις εισαγωγές 9 χωρών ταυτόχρονα. Το μπλοκ των BRICS ξεκίνησε το 20111 από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Φέτος 4 ακόμη χώρες (το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος) ανακοίνωσαν επισήμως την προσχώρησή τους στα BRICS κι αυτή ήταν η πρώτη επέκταση του μπλοκ τα τελευταία 10 χρόνια. Υπάρχουν ακόμη 34 χώρες που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στις χώρες BRICS. Προφανώς η προειδοποίηση Τραμπ περιελάμβανε κι αυτές τις χώρες. Με απλά λόγια, το παγκόσμιο εμπόριο όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, τελείωσε.

Τα ρεκόρ και οι 7 υπέροχες

-Σταθερά πάνω από τις 6.000 μονάδες κινήθηκε και χθες ο δείκτης S&P 500 στη Wall Street που την περασμένη Παρασκευή ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με τα υψηλότερα μηνιαία κέρδη του τελευταίου έτους. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι αυτή η εκπληκτική πορεία του S&P500 οφείλεται στις «7 Υπέροχες» (Alphabet, Amazon, Apple , Meta Platforms, Microsoft, NVIDIA και Tesla). Από τις αρχές του 2023, οι Magnificent 7 καταγράφουν ράλι +148%. Οι υπόλοιπες 493 εταιρείες του Δείκτη αυξήθηκαν κατά +35% κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Η απόδοση του Δείκτη S&P 500 έφτασε τα 57% που είναι σχεδόν 3 φορές μικρότερη από την απόδοση των «7 Υπέροχων» τεχνολογικών μετοχών. Η χρηματιστηριακή αξία των «7 Υπέροχων» έχει φτάσει στα 16 τρισ. δολάρια, δηλαδή μόνον αυτές οι 7 αξίζουν όσο το άθροισμα της κεφαλαιοποίησης του Γερμανικού, του Γαλλικού, του Βρετανικού και του Καναδικού Χρηματιστηρίου.

Το πετρέλαιο -φέτος και του χρόνου- δεν θα είναι πρόβλημα στην Ευρώπη

-Το «διαίρει και βασίλευε» λειτουργεί -προς το παρόν- προς όφελος της Ευρώπης όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου. Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου οι τιμές τόσο του πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας Brent όσο και του αμερικανικού αργού κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες του 3%. Φαίνεται πως αυτή θα είναι πλέον η κατάσταση στις διεθνείς αγορές, όσον αφορά το πετρέλαιο. Οι -εκτός ΟΠΕΚ- πετρελαιοπαραγωγικές χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς-Γουϊάνα-Βραζιλία κ.λπ.) αγνοούν τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ και αυξάνουν την παραγωγή. Μεγάλοι καταναλωτές όπως π.χ. η Κίνα περιορίζουν τη ζήτηση σε πετρέλαιο, αφενός γιατί η ηλεκτροκίνηση κερδίζει έδαφος αφετέρου γιατί η ύφεση της οικονομίας δεν απαιτεί μεγάλες προμήθειες πετρελαίου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας περιμένει πλεονάζουσα προσφορά άνω του 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Οι χώρες του ΟΠΕΚ θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Πέμπτη, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να συντονίσουν την πολιτική τους γιατί βλέπουν ότι για το ορατό μέλλον η τιμή του πετρελαίου δεν δείχνει ικανή να φτάσει και να ξεπεράσει τα 80 δολάρια, από τα 70$ έως 75$ που κυμαίνεται σήμερα.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr