Ευχές, αγάπη και ανασχηματισμός (μετά), η άφιξη του Παύλου και τα… βασιλικά, η ξεχασμένη τροπολογία των τραπεζών, η μάχη της Viva στο Λονδίνο

Ευχές, αγάπη και ανασχηματισμός (μετά), η άφιξη του Παύλου και τα… βασιλικά, η ξεχασμένη τροπολογία των τραπεζών, η μάχη της Viva στο Λονδίνο

Χαίρετε, λοιπόν προ ημερών σας έγραφα για το πνεύμα των Χριστουγέννων που έκανε την εμφάνισή του (στην ώρα του ε, φτάσαμε στις γιορτές…) έγινε αισθητό στην πολιτική ζωή, αίφνης και στα media (να δούμε για πόσο) και από χθες και στους βουλευτές της ΝΔ

Ευχές, αγάπη και ανασχηματισμός (μετά), η άφιξη του Παύλου και τα… βασιλικά, η ξεχασμένη τροπολογία των τραπεζών, η μάχη της Viva στο Λονδίνο
Η συνάντηση του Κ.Μ μαζί τους πήγε πολύ καλά, χαμόγελα, σέλφις, κουβεντούλα περί ανέμων και υδάτων (λίγο Λίβανος, λίγο Συρία, λίγο Ταμείο Ανάκαμψης) και… είμαστε όλοι μια ωραία οικογένεια εν αναμονή: α) Επιλογής ΠτΔ που πρέπει να ψηφίσουμε όλοι και β) μετά έρχεται και ο ανασχηματισμός, από τον οποίο ελπίζουμε ότι περί τους 7-10 βουλευτές θα γίνουν υφυπουργοί, ίσως και υπουργοί σε μερική αντικατάσταση αντίστοιχων εξωκοινοβουλευτικών που κάθονται και κοιτάνε την κυβέρνηση εκ των έσω, χωρίς να εισφέρουν και πολλά.

Και ο ανασχηματισμός;

-Ναι, τώρα θα μου πείτε τι θα είναι αυτός ο ανασχηματισμός; Η απάντηση είναι ότι θα μπορούσα να αραδιάσω ό,τι έχω ακούσει, εσείς να τα διαβάσετε και πιθανώς στις εορτές στα τραπέζια να τα ανακυκλώσετε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα κάνει κιόλας ο Μητσοτάκης. Να, η αλήθεια είναι ότι το νήμα του ανασχηματισμού νομίζω ότι ξεκινάει από τον Γεραπετρίτη, αν δηλαδή ο Κ.Μ θα τον επαναφέρει στο Μ.Μ ή όχι. Μία πηγή μού λέει ότι ο ίδιος ο Γεραπετρίτης το θέλει πολύ να πάει πίσω στην παλιά του θέση, γεγονός φυσικά που παίζει ρόλο. Αν λοιπόν γίνει αυτό υπάρχει ένα σενάριο που θέλει τον Χατζηδάκη να πηγαίνει στο ΥΠΕΞ, τον Πιερρακάκη στο Οικονομίας, τον Χρήστο Δήμα στο Παιδείας κ.λπ. κ.λπ., τα οποία σημειώστε ότι για αυτά εγώ προσωπικώς κρατάω πολύ μικρό καλάθι. Αλλά οι στήλες είναι για να γράφουν τέτοια ωραία ρεπορτάζ ή «ρεπορτάζ» που αποδεικνύονται… λόγια της πλώρης και δεν είναι και ΦΕΚ.

Η άφιξη του Παύλου

-Μεγάλη "σκόνη" σήκωσε η χθεσινή αποκάλυψη για την απόφαση του Παύλου να αιτηθεί της ελληνικής ιθαγένειας, κάτι που συνιστά… μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας, από τη στιγμή που ο ίδιος θα αποκτήσει επώνυμο. Εγώ θα έλεγα ότι πρόκειται για μία συλλογική εθνική ψύχωση που για 50 χρόνια τώρα δεν έχουμε λύσει τέτοιου είδους τυπικά θέματα, όπως όλες οι πολιτισμένες χώρες της Δύσης. Από χθες ο πρωτότοκος γιος του Τέως βρίσκεται στην Αθήνα και δεν αποκλείεται στο Ληξιαρχείο Αθηνών να πάει μαζί με τον Νικόλαο, καθώς φαίνεται ότι είναι οικογενειακή απόφαση η απόκτηση ιθαγένειας. Αυτό που δεν λέει στους συνομιλητές του ο Παύλος είναι ποιο επώνυμο έχει επιλέξει, μιας και είναι βασικό προαπαιτούμενο ταυτοποίησης μαζί με την αναγνώριση του Συντάγματος, του Πολιτεύματος και της απόφασης του Δημοψηφίσματος το 1974. Όλη η οικογένεια θα πρέπει να κάνει παρόμοιες αιτήσεις, ενώ εγγόνια που θα γεννηθούν μετά την κτήση της ιθαγένειας την αποκτούν αυτόματα.

Το επώνυμο του Παύλου

-Μου λέει σοβαρή πηγή ότι το επώνυμο που έχει επιλέξει για την οικογένειά του ο Παύλος είναι το «Ντι Γκρέτσια», που αναφέρεται και στο δανέζικο διαβατήριο που έχουν τα μέλη της τέως Βασιλικής οικογένειας. Ο ίδιος βέβαια σε όσους τον ρωτούν λέει «ουδέν σχόλιον», αποφεύγοντας να μπει στην ουσία, χωρίς όμως και να διαψεύδει τις πληροφορίες.

Οι τράπεζες και η ζημιά

-Η μεγαλύτερη ζημία για τις τράπεζες από τα πρόσφατα μέτρα δεν είναι οικονομική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αμελητέα. Είναι κυρίως η επικοινωνιακή καταιγίδα που δέχθηκαν από το πετροβόλημα πολιτικής ηγεσίας και Τύπου. Ένα τσαλάκωμα της εικόνας του κλάδου που δεν μπορεί να ανασκευαστεί στην παρούσα φάση. Για να είμαστε δίκαιοι, τα 100 εκατ. για τον φορέα ακινήτων, όπως και τα 100 εκατ. για τα σχολεία είχαν μπει στο τραπέζι από τις τράπεζες. Όπως κι ένα ακόμη ζήτημα, σε σχέση με τις διαδικασίες για το πρόγραμμα “Σπίτι μου”. Συγκεκριμένα στις 5/7/2023 οι τράπεζες εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση πρόταση ώστε στα δικαιολογητικά που καταθέτουν στα υποκαταστήματα οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν διαμέρισμα με το “Σπίτι μου”, να μην είναι αναγκαία η προσκόμιση βεβαίωσης μηχανικού. Μάλιστα έθεσαν υπόψη των αρμοδίων δύο διαφορετικά σχέδια τροπολογίας για την κατάργηση της βεβαίωσης που θα ίσχυε μόνον για τους δικαιούχους του προγράμματος. Η πρόταση έγινε στην Κυβέρνηση επειδή στις τράπεζες διαπίστωσαν πως το “Σπίτι μου” απαιτούσε η υπογραφή των συμβολαίων να πραγματοποιηθεί μέσα σε 6 έως το αργότερο 8 μήνες από την έγκριση επιλεξιμότητας, χρονικό διάστημα που συνήθως λόγω της γραφειοκρατίας δεν επαρκούσε για να γίνουν οι νομιμοποιήσεις των ακινήτων.

Κλείσιμο
Η μάχη για τη Viva συνεχίζεται στο Λονδίνο

-Αμείωτη συνεχίζεται η δικαστική κόντρα των WeRealize (WRL), συμφερόντων Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα και της JP Morgan για τη Viva. Οι δύο μέτοχοι της ελληνικής fintech άσκησαν έφεση κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου τον περασμένο Ιούνιο αναφορικά με τη δίκαιη αποτίμηση της εταιρείας. Όπως αναφέρει το εξειδικευμένο σε νομικά θέματα Law360, αμφότερες πλευρές διαφώνησαν με πλευρές τις αρχικής απόφασης. Η συζήτηση των εφέσεων ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Λονδίνο και οι νομικοί εκπρόσωποι της JP Morgan (η δικηγορική εταιρεία Freshfields) υποστήριξε πως η αποτίμηση της Viva δεν θα πρέπει συμπεριλάβει ένα μελλοντικό πλάνο επέκτασης της στην Αμερική. Οι δικηγόροι της WRL (της δικηγορικής εταιρείας Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan) υποστήριξαν πως η JPM έχει μπλοκάρει την είσοδό της Viva στις ΗΠΑ και έχει εμποδίσει την επικαιροποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου, καθώς αυτό θα αύξανε σημαντικά την αξία της fintech εταιρείας. Οι αντίδικοι συγκρούονται σχετικά με την αποτίμηση της Viva και με τα οικονομικά στοιχεία που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση πώλησης ανεξάρτητοι αποτιμητές για τον προσδιορισμό της εύλογης αξίας της Viva, αλλά και τη βαρύτητα του τρέχοντος επιχειρηματικού σχεδίου. Στο δικαστήριο ειπώθηκε ότι η τροποποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της Viva απαιτεί τη συγκατάθεση και των δύο μετόχων. Η πλευρά της WRL τόνισε πως η JPM άσκησε βέτο σε οποιεσδήποτε αλλαγές στο business plan. Η διαμάχη ουσιαστικά έχει στο επίκεντρο τους όρους του call option στο πλαίσιο της εξαγοράς του 48,5% της Viva από τη JPM που ανακοινώθηκε το 2022 και είχε διαμορφώσει την αποτίμηση της fintech στα 1,7 δισ. ευρώ. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, οι όροι της συμφωνίας ορίζουν ότι η WRL χάνει το δικαίωμά της να απορρίψει οποιαδήποτε εξαγορά της Viva από την JPM εάν η αξία της Viva είναι χαμηλότερη από 5 δισ. ευρώ στο τέλος της τέταρτης περιόδου άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης (call option) τον Ιούλιο του 2025. Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται.

Υπογραφές για ΒΟΑΚ πριν από το τέλος του Α’ τριμήνου του 2025

-Απαιτητικές διαδικασίες και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του μεγάλου έργου παραχώρησης Χανιά-Ηράκλειο, του πιο σύνθετου κλειστού αυτοκινητόδρομου που θα κατασκευαστεί στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης είχε την τιμητική του τις προηγούμενες μέρες αφού βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων τόσο του Πρωθυπουργού όσο και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην Κρήτη. Με βάση τον νεότερο σχεδιασμό, για το Χανιά-Ηράκλειο βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης τα συμβατικά έγγραφα, τα οποία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Σε αυτό το στάδιο, ο προσωρινός ανάδοχος που είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποβάλλει στοιχεία που είναι απαραίτητα για την κατοχύρωσή της ως οριστικού μειοδότη. Τα σχετικά έγγραφα έχουν σταλεί ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να γνωμοδοτήσει για το έργο και εκτιμάται ότι η σύμβαση δεν θα υπογραφεί πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025. Παράγοντες του κλάδου χαρακτηρίζουν τον ΒΟΑΚ ως ένα πολύ δύσκολο έργο για το οποίο δεν υπάρχουν μελέτες και θα απαιτηθεί νέα χάραξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες στην κατασκευή αλλά και οι τοπικές αντιδράσεις. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους που οι κατασκευαστικές εταιρείες (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚΑ) έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη διαχείριση του έργου και για τα ποσοστά που θα πάρει η κάθε μία τόσο στην κατασκευή όσο και στην παραχώρηση, κάτι που αναμένεται να επισημοποιηθεί μετά τις υπογραφές του έργου, δηλαδή μετά τον Απρίλιο του 2025. Υπενθυμίζεται ότι τόσο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία είναι και προσωρινός μειοδότης του έργου όσο και η ΜΕΤΚΑ συμμετείχαν από την αρχή του διαγωνισμού στο έργο παραχώρησης, το οποίο υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 2 δισ., ενώ η ΑΚΤΩΡ μπήκε στο παιχνίδι αργότερα όταν πέρασε στον μετοχικό έλεγχο της διοίκησης Α. Εξάρχου.

Δημόσια πρόταση

-Σήμερα είναι η ύστατη ημέρα της προθεσμίας που θέτει ο νόμος για τις υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις, οπότε αναμένεται να κατατεθεί και το σχετικό ενημερωτικό δελτίο της Masdar για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ενδιαφέρον από… Ινδία… για συμπαραγωγή στα ΕΑΣ

-Στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα εκτός από το θέμα της της κοινοπραξίας με τον τσεχικό όμιλο CSG (για το οποίο αναμένεται από μέρα σε μέρα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των ασφαλιστικών μέτρων), υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Πρόσφατα μεγάλοι επιχειρηματικοί Όμιλοι από την... Ινδία εκδήλωσαν ενδιαφέρον να παράξουν στην ΕΑΣ πυρομαχικά που θα μπορούσαν να πουλήσουν στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική. Το σχετικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε τόσο με την επίσκεψη Ινδών επιχειρηματιών στην Αθήνα πριν από 20 μέρες, όσο και στη συνάντηση που είχαν ισχυροί Ινδοί επιχειρηματίες με τον Πρωθυπουργό, στην πρεσβευτική κατοικία της Ελλάδας στο Λονδίνο, στις αρχές Δεκεμβρίου. Επιπλέον, αυτή την εποχή τα ΕΑΣ γίνονται αποδέκτες ενδιαφέροντος και για άλλα projects, όπως η συντήρηση των πυραύλων Patriot, η συμμετοχή στο πρόγραμμα των πυραύλων IRIS-T που θα επεκταθεί σε νέες παραγγελίες 50 επιπλέον εκατομμυρίων ευρώ κ.λπ.

Η ΑΔΜΗΕ και η Google

-H προχθεσινή -ξαφνική- ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ ότι έχει έρθει σε συμφωνία με τη Serverfarm, μια κορυφαία εταιρεία διαχείρισης data center, για τη δημιουργία της κοινοπραξίας Gemini που στοχεύει στην ανάπτυξη και λειτουργία hyperscale-ready data centers στην Ελλάδα (έως 130MW), έχει τελικά την εξήγησή της. Φαίνεται πως ο ΑΔΜΗΕ βρήκε τον πρώτο μεγάλο «hyperscale-ready» πελάτη που θα χρησιμοποιήσει αυτό το data center που λέγεται στην αγορά πως είναι η Google. Έχοντας συμπληρώσει ήδη 15 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, η Google πυκνώνει τις επενδύσεις της στη χώρα, στον τομέα του Cloud και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι απαιτήσεις του ιδιωτικού τομέα σ’ αυτού του είδους τις υπηρεσίες αυξάνονται αλλά και η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Δημόσιο και σε τομείς όπως η Πολιτική Προστασία και η Υγεία. Στο μεταξύ, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ «πετάει» σε πρωτοφανή επίπεδα, στην κεφαλαιοποίηση των 585 εκατ. ευρώ και στην τιμή των 2,5 ευρώ, δηλαδή 18,6% υψηλότερα από 6 μήνες πριν.

Η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει (και δεν μιλάει)

-Ούτε λέξη δεν έβγαλαν οι δημοσιογράφοι χθες από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για το πολυαναμενόμενο -και σχεδόν υποχρεωτικό- placement των μετοχών σε θεσμικά χαρτοφυλάκια ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη διασπορά αλλά και η… ταμειακή ενίσχυση ενόψει των πολύ μεγάλων και φιλόδοξων επενδυτικών της σχεδίων. Πρώτη προτεραιότητα της ΕΥΔΑΠ είναι να μη λείψει το νερό από την πρωτεύουσα της χώρας και γι’ αυτό επείγεται να κλείσει τις λεπτομέρειες της λίμνης των Κρεμαστών που θα ενωθεί με τους ταμιευτήρες του Ευήνου και του Μόρνου. Για την ολοκλήρωση αυτού του έργου θα απαιτηθεί μια διετία τουλάχιστον. Η αφαλάτωση θεωρείται από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ μια ακριβή (τριπλάσιο κόστος) και συνήθως ατελέσφορη διαδικασία θα μπορούσε όμως να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές όπως η Θίσβη, τα Άσπρα Σπίτια ή η Ιτέα όπου υπάρχουν υποδομές και βιομηχανικές μονάδες. Για την υδροδότηση του έργου του Ελληνικού θα ακολουθηθεί το πετυχημένο μοντέλο της Αίγινας. Τα μεγάλα πάρκα όπως το «Τρίτσης» , «Ελληνικό» κ.λπ. θα ποτίζονται με ανακυκλωμένο νερό, το οποίο όμως απαιτεί ειδικό δίκτυο.

Περιμένοντας τις 3 Μάγισσες της Παρασκευής και τον... Αη Βασίλη

-Έχουν απομείνει μόλις 7 συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση της φετινής χρηματιστηριακής χρονιάς και ο Γενικός Δείκτης απέχει κάτι περισσότερο από 3% για να φτάσει τον ψυχολογικό στόχο των 1.500 μονάδων με το παραδοσιακό «ράλι του Αη Βασίλη». Από την άλλη πλευρά, χωρίς να υπάρχει αυθεντικό αγοραστικό ενδιαφέρον, όλες οι κινήσεις στην αγορά στοχεύουν στο «κλείδωμα» κερδών και την ωραιοποίηση των αποτιμήσεων των επαγγελματικών χαρτοφυλακίων. Οι Τράπεζες συνεχίζουν να μη βοηθούν τον Γενικό Δείκτη, αλλά ταυτόχρονα χθες πιέστηκαν και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές από επενδυτές που βάζουν μετρητά στο χαρτοφυλάκιό τους ενόψει του νέου έτους. Μεθαύριο Παρασκευή κλείνουν τα Συμβόλαια Παραγώγων, ταυτόχρονα στις μετοχές, τους δείκτες και τα εμπορεύματα και γι’ αυτό όλοι μιλούν για το triple witching του Δεκεμβρίου. Επίσης θα ολοκληρωθεί και η αναδιάρθρωση του δείκτη FTSE, με την αποχώρηση της Autohellas η οποία χθες «γιόρτασε» τη μετάπτωσή της με +1,74%. O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στις 1.452,8 μονάδες με απώλειες -0,8% και αξία συναλλαγών στα 122,14 εκατ. ευρώ, με σχετικά λίγα πακέτα αξίας μόλις 7,2 εκατ. Οι τράπεζες δεν αγοράζονται αυτή την εποχή ούτε όμως υποφέρουν από μαζικές, «θυμωμένες» πωλήσεις. ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Jumbo βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο των πωλήσεων με μεγάλες απώλειες πάνω από 2% για λόγους επενδυτικής τακτικής. Μόνος ο ΤΙΤΑΝ (+1,41%) στα 39,45 ευρώ δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος του Γενικού Δείκτη στις πλάτες του.

Πόσο πιθανή είναι μια παγκόσμια κρίση χρέους σήμερα;

-Οι περισσότεροι οικονομολόγοι σήμερα απαντούν ότι η πιθανότητα μιας σοβαρής παγκόσμιας κρίσης χρέους, τα επόμενα 3 χρόνια, δεν ξεπερνά το 30%. Είναι καθησυχαστικό αυτό το ποσοστό; Ίσως. Το γεγονός είναι ότι αφού δεν είχαμε μια μεγάλη κρίση χρέους τα προηγούμενα 2 χρόνια, όταν το δημόσιο χρέος είχε εκτοξευθεί στα ύψη (στον απόηχο της πανδημίας Covid-19) και οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε δραστικές αυξήσεις των επιτοκίων για να καταπολεμήσουν τον υπερπληθωρισμό, σήμερα που τα πράγματα ηρεμούν, η παγκόσμια κρίση χρέους απομακρύνεται. Υπάρχουν όμως πηγές ανησυχίας. Η Κίνα, με το συνολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στο 290% του ΑΕΠ (και τον μισό πληθυσμό στα όρια της φτώχειας) είναι ένας κίνδυνος. Βέβαια, το χρέος της Κίνας είναι σχεδόν αποκλειστικά εγχώριο, σε γιουάν. Με τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον ισολογισμό της για να αγοράσει ομόλογα και να αποτρέψει μια κρίση χρέους, εάν χρειαστεί. Στις ΗΠΑ υπάρχει επίσης πρόβλημα με δημοσιονομικό έλλειμμα που έφτασε τα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024 (6,4% του ΑΕΠ) και τα έξοδα τόκων να είναι -επίσημα- πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Τη σπίθα μιας παγκόσμιας πυρκαγιάς δημοσίου χρέους μπορεί να ανάψει μία από τις αναδυόμενες οικονομίες από αυτές που συνηθίζουν τις δημοσιονομικές παρεκτροπές. Τέλος, σοβαρά προβλήματα μπορεί να κρύβονται στις «λιγότερο διαφανείς» γωνιές των παγκόσμιων αγορών χρέους και παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Εκεί -ελπίζουμε- πως το πάθημα της Lehman Brothers έχει γίνει μάθημα.

Μετά τη Γαλλία απογοήτευση και στη Γερμανία

-Θα αργήσει πολύ να αποκτήσει λειτουργική κυβέρνηση η Γερμανία κι αυτό απεικονίζεται ήδη στους δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Ο γνωστός Ifo Business Index υποχώρησε στο 84,7 τον Δεκέμβριο, από 85,6 τον Νοέμβριο. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο του Ifo από τον Μάιο του 2020, πολύ χαμηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 96,6 ενώ η απογοήτευση φαίνεται ακόμη και στη σύγκριση με τα τελευταία χρόνια. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο δείκτης ήταν κατά μέσο όρο μόλις 88,2. Το κατρακύλισμα του Ifo οφείλεται στην απότομη πτώση της συνιστώσας των προσδοκιών, η οποία μειώθηκε από 87 τον Νοέμβριο σε 84,4 τον Δεκέμβριο.

Το μοναχικό πάρτι των «7 υπέροχων»

-Το "Magnificent Seven" ήταν μια παλιά ταινία γουέστερν της δεκαετίας του '60, με σκηνοθέτη τον John Sturges που περιγράφει μια σκληροτράχηλη διαδρομή επτά πιστολέρο στην Άγρια Δύση. Στον σημερινό λαμπερό κόσμο της Wall Street, τον όρο «7 υπέροχες» εισήγαγε ο αναλυτής της Bank of America Michael Hartnett για τους 7 τεχνολογικούς κολοσσούς: Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta Platforms (πρώην Facebook), Microsoft, NVIDIA και την Tesla η οποία δεν είναι ακριβώς αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά εταιρεία υψηλής τεχνολογίας. Οι μετοχές αυτές αξίζουν σήμερα πάνω από 18 τρισεκατομμύρια δολάρια. Καταγράφουν κέρδη της τάξης του 50% από την αρχή της χρονιάς, τη στιγμή που οι υπόλοιπες 493 μετοχές του δείκτη S&P 500 έχουν αποδώσει περίπου 20% και ο ίδιος ο δείκτης εμφανίζει κέρδη +28%. Όλα αυτά συμβαίνουν όταν ο βιομηχανικός Δείκτης Dow Jones κατέγραφε, μέχρι αργά χθες το βράδυ, την 9η διαδοχική πτωτική συνεδρίαση, που είναι και το μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας πτωτικό σερί από το 1978.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης