Γιώργος Πιτσιλής στο protothema.gr: Είμαστε αμείλικτοι με τη διαφθορά, έχουμε εργαλεία για να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικότερα τη φοροδιαφυγή

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ μιλά στην εκπομπή «Πρώτη Λέξη» και τον Αντώνη Σρόιτερ για τους στόχους και τα αποτελέσματα των δράσεων της Αρχής και περιγράφει την πορεία μετασχηματισμού της - Στο στόχαστρο της Αρχής πρόσωπα που φοροδιαφεύγουν με δραστηριότητα μέσω του διαδικτύου

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ βρίσκονται πρόσωπα που δραστηριοποιούνται μέσω του διαδικτύου και η ζωή που επιδεικνύουν στα σόσιαλ μίντια δεν συμβαδίζει με όσα δηλώνουν στις φορολογικές Αρχές. Όπως λέει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στην εκπομπή Πρώτη Λέξη του protothema.gr και στον Αντώνη Σρόιτερ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν πλέον τα εργαλεία και για να «σαρώνουν» το διαδίκτυο και για να συλλέγουν πληροφορίες ακόμη και για έμμεσες συναλλαγές.

«Υπάρχουν αυτή τη στιγμή ινφλουένσερς υπό έλεγχο, για κάποιους είμαστε στη διαδικασία συλλογής πληροφοριών για άλλους η διαδικασία έχει περάσει σε πιο επίσημο στάδιο».

Ο Γιώργος Πιτσιλής, ο μακροβιότερος επικεφαλής των φορολογικών/ ελεγκτικών αρχών βλέπει τη θητεία του να ανανεώνεται και τον οργανισμό που παρέλαβε από τη θέση του γενικού γραμματέα αρχικά και του διοικητή της ΑΑΔΕ στη συνέχεια, όταν μετεξελίχθηκε σε ανεξάρτητη Αρχή να μετασχηματίζεται και να παράγει αποτελέσματα: Οταν ανέλαβε, λέει στον Αντώνη Σρόιτερ, η χώρα έβγαινε από μια δύσκολη κατάσταση, είχαμε μνημόνιο και η ΑΑΔΕ χρειαζόταν κατεύθυνση, στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό. Απαντώντας στην ερώτηση αν καταλάβαινε, τότε, το 2016 τί αναλάμβανε, ο κ.Πιτσιλής απαντά χαμογελώντας ότι κάποιος φορές η άγνοια είναι καλό πράγμα, απολογιστικά όμως, επισημαίνει ότι έως τώρα, οι καλές στιγμές είναι περισσότερες.

Περιγράφει πώς αλλάζει η ΑΑΔΕ των 11.500 υπαλλήλων σε εφορίες, τελωνεία, χημεία και επισημαίνει ότι ο οργανωτικός μετασχηματισμός έχει αρχίσει ήδη. «Ακολουθούμε νέο μοντέλο, με επίκεντρο τον φορολογούμενο». Ο κ.Πιτσιλής λέει ότι και στην Ελλάδα λείπουν από τις φορολογικές αρχές υπάλληλοι, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο νέο μοντέλο όμως, με τη δημιουργία ελεγκτικών κέντρων θα μπορεί, για παράδειγμα, μια εταιρεία στο Χολαργό να ελεγχθεί από τη Θεσσαλονίκη και εν τέλει ο στόχος είναι ο ελεγκτής να μην μπορεί να γνωρίζει τον ελεγχόμενο και αντιστρόφως.

Ερωτηθείς για την τοποθέτηση υποδιοικητών στην ΑΑΔΕ, ο κ.Πιτσιλής δήλωσε βέβαιος ότι οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν αυτές τις θέσεις θα πάνε στην Αρχή για να βοηθήσουν. «Η ΑΑΔΕ έχει τη δική της υπόσταση, όσοι ανέβουν στο καράβι, θα ξέρουν τον ρόλο τους. Ο διοικητής έχει το δικό του συμβόλαιο με τον υπουργό που θέτει στόχους και μετά γίνεται ο απολογισμός».

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ τονίζει ότι «είμαστε αμείλικτοι και σαφείς» σε ό,τι αφορά κρούσματα διαφθοράς και φέρνει τα παραδείγματα των εφοριών της Χαλκίδας και της Κέρκυρας.


Παράλληλα, δηλώνει ικανοποιημένος από την πορεία για τη μείωση της φοροδιαφυγής και επικαλείται τον δείκτη του κενού στον ΦΠΑ, που όταν ανέλαβε ήταν στο 29% και πλέον μειώθηκε στο 13,7%.


Πάντως, είναι ξεκάθαρος και σε όσους τυχόν θα θελήσουν να του ζητήσουν… ρουσφέτι: «Δεν νοείται χάρη, ο διοικητής δεν επεμβαίνει, θα ακούσω μια περίπτωση κατάχρησης εξουσίας ή άλλα θέματα ακεραιότητας. Τι είναι ρουσφέτι; Δεν γίνεται. Δεν υπάρχουν περιθώρια από το νόμο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr