Reuters: Ποιοι κερδίζουν από την αυλαία στο φτηνό ρωσικό φυσικό αέριο

Σλοβακία και Αυστρία είχαν μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο - Ποιες είναι οι εναλλακτικές οδοί για να φτάσει το φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Από το πρωί της Πρωτοχρονιάς η Gazprom έκλεισε την κάνουλα προς τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σταματώντας τις ροές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, από τη στιγμή που έληξε η πενταετής συμφωνία των δύο πλευρών.

Συγκεκριμένα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να επιτρέψει τη διέλευση φυσικού αερίου από την Ουκρανία, σε περίπτωση που οι πληρωμές προς τη Ρωσία παρακρατούνταν μέχρι τη λήξη του πολέμου, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν από τη μεριά του να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρχε χρόνος για να υπογραφεί μια νέα συμφωνία.

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμιζόταν ότι το σύστημα φυσικού αερίου είναι «ανθεκτικό και ευέλικτο», ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα έχει τεράστιο αντίκτυπο για το σύνολο των χωρών. Σημειώνεται ότι το 2021 οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ έφταναν το 40%, ενώ το 2023 το ποσοστό έπεσε κάτω από το 10%. Χώρες της ανατολικής Ευρώπης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτό, ενώ Σλοβακία και Αυστρία συνέχισαν να εισάγουν σημαντικές ποσότητες από τη Ρωσία.

Ποιοι κερδίζουν από τη λήξη της συμφωνίας

Στις 8 το πρωί της Πρωτοχρονιάς μπήκε τέλος σε μια «συνεργασία» που υπήρχε εδώ και πάνω από 40 χρόνια, μετά την άρνηση της ουκρανικής Naftogaz να ανανεώσει την πενταετή συμφωνία, που ήταν και η τελευταία, για τη διέλευση φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom. Γενικότερα, την τελευταία τριετία τα δεδομένα άλλαξαν πολύ στην Ευρώπη, με τις ροές να μειώνονται δραματικά, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το 2020 στην ΕΕ έφτασαν 65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), ενώ το 2023 αυτό το νούμερο μειώθηκε σε 14 bcm, με τη Ρωσία να χάνει την ηγετική της θέση στον εν λόγω τομέα. Σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και το Κατάρ θα είναι οι «κερδισμένες» χώρες από τη μη ανανέωση της συμφωνίας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να στρέφεται στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αλλά και στις εισαγωγές από άλλα κράτη.

Σλοβακία και Αυστρία είχαν μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Gazprom επί σειρά ετών εξήγαγε φυσικό αέριο προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, με την Αυστρία και τη Σλοβακία να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την συγκεκριμένο αγωγό.

Στη Βιέννη έχουν προετοιμαστεί για εναλλακτικές οδούς, ενώ στην Μπρατισλάβα έχουν γίνει συμφωνίες με εταιρείες όπως η BP, η Eni, η ExxonMobil, η RWE και η Shell. Από την άλλη πλευρά, η Μολδαβία λαμβάνει περίπου 2 bcm φυσικού αερίου τον χρόνο μέσω της Ουκρανίας και θα επηρεαστεί σημαντικά, με την κυβέρνηση να εξασφαλίζει εναλλακτικές πηγές, λαμβάνοντας μέτρα και για τη μείωση της κατανάλωσης κατά 30%.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

«Δεν είσαι Σαββόπουλος» - Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αλλαγή του χρόνου στο Σύνταγμα με το ΠΑΣΟΚ και την παλαιστινιακή μαντίλα

Airbnb: Όλοι οι «κόφτες» και τα SOS της εφορίας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε 52 ερωτήσεις και απαντήσεις

Θρίλερ με τη σύλληψη του παυθέντα προέδρου Γιουν στη Νότια Κορέα - Στρατιώτες εμπόδισαν τους ερευνητές να εκτελέσουν το ένταλμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr