Το Ταμείο Ανάκαμψης φέρνει νέο ψηφιακό όπλο απέναντι στα deepfake videos και τα bots

Το Ταμείο Ανάκαμψης φέρνει νέο ψηφιακό όπλο απέναντι στα deepfake videos και τα bots

To έργο με προϋπολογισμό 9,88 εκατ. ευρώ θα ανιχνεύει παραποιημένες εικόνες και video που χειραγωγούν ανυποψίαστους

Το Ταμείο Ανάκαμψης φέρνει νέο ψηφιακό όπλο απέναντι στα deepfake videos και τα bots
Ένα «ψηφιακό ραντάρ» τίθεται σε εφαρμογή για να θωρακίσει τη χώρα απέναντι στις σύγχρονες απειλές της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης της πληροφορίας. Με την ανάπτυξη πρωτοποριακού λογισμικού, η Ελλάδα επιχειρεί να ανιχνεύει και να αντιμετωπίζει φαινόμενα όπως τα bots, τα deepfake videos και τις παραποιημένες εικόνες που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και μπορούν να εξυπηρετήσουν κακόβουλα συμφέροντα.

Το έργο «Αντιμετώπιση Εκστρατειών Χειραγώγησης της Πληροφορίας και Παραπληροφόρησης» εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με προϋπολογισμό 9,88 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2026.

Η παραπληροφόρηση, πλέον, δεν είναι ένα απλό φαινόμενο διάδοσης ψευδών ειδήσεων, αλλά μια οργανωμένη στρατηγική που χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες για να παραπλανήσει και να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη. Οι στόχοι αυτών των εκστρατειών μπορεί να περιλαμβάνουν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω bots που διαχειρίζονται λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τη χρήση deep fake videos που παραποιούν τη φωνή και την εικόνα ανθρώπων, δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα. Παράλληλα, αλλοιωμένες εικόνες και παραποιημένο περιεχόμενο χρησιμοποιούνται συχνά για να διαστρεβλώσουν γεγονότα ή να ενισχύσουν προπαγανδιστικά αφηγήματα.

Το έργο υλοποιείται από το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Βασίζεται στην ανάπτυξη λογισμικού που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση και ανάλυση των απειλών. Παράλληλα, ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό θα αναλάβει την παρακολούθηση του συστήματος, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματική λειτουργία του. Το λογισμικό θα υποστηρίζει την ανάλυση δεδομένων και αφηγημάτων, ενώ θα είναι προσαρμοσμένο σε γλώσσες ενδιαφέροντος της χώρας.

Το νέο σύστημα δεν περιορίζεται μόνο στην ανάπτυξη τεχνολογικών εργαλείων, αλλά συνοδεύεται από τεχνική, νομική και επιχειρησιακή υποστήριξη για την ορθή του εφαρμογή. Το έργο αποτελεί μέρος της στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, με στόχο να ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια και να προσαρμόσει την Ελλάδα στις απαιτήσεις του σύγχρονου ψηφιακού κόσμου. Με την ολοκλήρωσή του, η χώρα θα διαθέτει ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παραπληροφόρησης.

Ειδήσεις σήμερα:

Άνοιξε ο χορός των πλειστηριασμών - Ποιοι «επώνυμοι» περιμένουν... σφυρί

Γελαστός ο Ομπάμα δίπλα στον Τραμπ στην κηδεία του Κάρτερ – Το... θανατηφόρο βλέμμα της Κάμαλα Χάρις

Απίστευτη καταγγελία Τζόκοβιτς: Το 2022 στην Αυστραλία με δηλητηρίασαν - Μου έβαλαν μόλυβδο στο φαγητό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Road Trip: Αθήνα - Βαρκελώνη

Δείτε Επίσης