Επαφές της Τρόικας με τους πολιτικούς αρχηγούς

Ζητούμενο η διασφάλιση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου - «Ουδέν σχόλιο» από τον Τόμσεν για την 6η δόση – Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για επαφές με τους θεσμικούς της ΕΕ

Σειρά συναντήσεων, για πρώτη φορά μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και λίγες ώρες μετά τις συζητήσεις είχαν οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελοι Βενιζέλο, αλλά και με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, με κύριο αντικείμενο την διασφάλιση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, προϋπόθεση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας.

Οι εκπρόσωποι της  Τρόικας θέλησαν με τις πρώτες αυτές επαφές, υπό το νέο περιβάλλον που δημιούργησαν οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, να επαναφέρουν τις προτεραιότητες και τα βασικά, ανοικτά μέτωπα στην ατζέντα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε  με τους κυρίους Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην λεωφόρο Συγγρού.

Στην συνάντηση  που διήρκεσε περίπου μιάμιση  ώρα συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Σταύρος  Δήμας και τα μέλη του οικονομικού  επιτελείου του κόμματος και συζητήθηκαν  όλα τα ανοικτά ζητήματα της ελληνικής  οικονομίας κυρίως τα σχετικά με τις εγγυήσεις για την εκταμίευση της έκτης δόσης και φυσικά η πορεία για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26 Οκτωβρίου και της νέας δανειακής συμφωνίας.

Επίσης συζητήθηκαν  τα πρώτα βήματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζιτών για το πρόγραμμα PSI.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε στους εκπροσώπους της Τρόικας ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει δημοσίως τόσο από το βήμα της βουλής όσο και στην σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου ισχύουν στο ακέραιο από την άλλη όμως ότι είναι αρκετές αφήνοντας να εννοηθεί ότι καλύτερα να μην του ζητηθεί επιπλέον υπογραφή.

Σύμφωνα μάλιστα  με πληροφορίες, ο κύριος Σαμαράς  ενημέρωσε την Τρόικα ότι στις 10 Νοεμβρίου έστειλε επιστολή στους  Ευρωπαίους ομολόγους του στο  Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην οποία περιγράφει πως έφτασε στην απόφαση να στηρίξει κυβέρνηση Παπαδήμου.

Φεύγοντας πάντως από  τα γραφεία της ΝΔ ο κ. Τόμσεν, όταν ρωτήθηκε για το αν θα ζητηθούν από τον κ. Σαμαρά επιπλέον έγγραφες δεσμεύσεις απάντησε “κανένα σχόλιο”.

Στο ΠΑΣΟΚ, η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με την τρόικα διήρκεσε περίπου 45 λεπτά. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη να εκταμιευτεί η 6η δόση, για να μην υπάρξει πρόβλημα στις πληρωμές των μισθών και των συντάξεων, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση του ιδίου και του κόμματος να στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας στο δύσκολο έργο της.

Ο κύριος Παπανδρέου μάλιστα επανέλαβε στους συνομιλητές  του τη διαβεβαίωση  πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ώστε να εφαρμοστεί σύντομα το πρόγραμμα στήριξης για τη χώρα.

Στη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου παρίστατο και  ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών  Εμπειρογνωμόνων καθηγητής Γ. Ζανιάς.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των στελεχών της Τρόικας, την  Κυριακή θα συναντηθούν και με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργο Καρατζαφέρη.

Σε κάθε περίπτωση  οι εξελίξεις τρέχουν και τη σκυτάλη  λαμβάνει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία  της κυβέρνησης θα προσπαθήσει να πείσει τους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν τόσο από το Μνημόνιο, όσο και από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και πως συνεχίζεται απρόσκοπτα το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο ενώ την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr