Κρίσιμες συναντήσεις Παπαδήμου

Κρίσιμες συναντήσεις Παπαδήμου

Συνομιλίες με Μπαρόζο, Βαν Ρομπάι, Γιούνκερ –  Το «στοίχημα» των εγγυήσεων που πρέπει να κερδίσει

Κρίσιμες συναντήσεις  Παπαδήμου
Ένα κρίσιμο «στοίχημα» που πρέπει να κερδηθεί σε αντίξοες πραγματικά συνθήκες, τουλάχιστον έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση μετά τις πρώτες επαφές της Τρόικας με τους πολιτικούς αρχηγούς στην Αθήνα και την επιμονή των Γερμανών να ζητούν γραπτές δεσμεύσεις, αποτελεί το ζητούμενο για τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στο πρώτο του ταξίδι στις Βρυξέλλες με τη νέα του ιδιότητα.

Ο πρωθυπουργός συναντάται σήμερα το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και το απόγευμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ενώ την Τρίτη θα επισκεφθεί το Λουξεμβούργο όπου θα έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κλείσιμο
Στο επίκεντρο των συναντήσεων αυτών θα βρεθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης, τη στιγμή που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε με δηλώσεις του ότι η γραπτή συναίνεση της ΝΔ είναι απαραίτητη για την εφαρμογή των συμφωνιών της 26ης Οκτωβρίου. Ο κ. Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι όσο δεν υπάρχουν αυτές οι γραπτές εγγυήσεις, δεν θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στη συνάντηση που  είχαν το Σάββατο οι εκπρόσωποι της  τρόικας με τον πρόεδρο της  ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος, επανέφεραν το θέμα της υπογραφής για να εισπράξουν την απάντηση ότι η απόφαση στήριξης της κυβέρνησης συνεργασίας, η ομιλία του αρχηγού της ΝΔ στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή και η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στην κατ' αρχήν έγκριση του προϋπολογισμού του 2012 αποτελούν επαρκείς και αδιαπραγμάτευτες δεσμεύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό της επιμονής των Ευρωπαίων το γεγονός πως το θέμα των υπογραφών τέθηκε και πάλι στο τραπέζι αυτή τη φορά από τους εκπροσώπους της τρόικας που συνάντησαν τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη την Κυριακή στη Βουλή ο οποίος δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι πρέπει για να πάρει η Ελλάδα την 6η δόση …

Επίσης το θέμα αυτό τέθηκε την Κυριακή και από  τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κις ντε Γένγκερ, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο "Reuters" πως «Τα ελληνικά κόμματα πρέπει να προβούν σε μια ξεκάθαρη και σαφή, γραπτή επιλογή, υπογράφοντας μια δέσμευση. Είναι μαζί μας ή όχι; Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια της υπομονής»...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης