Κρίση χωρίς τέλος στα χρηματιστήρια

Διαλύθηκε με -3,74% η Οδός Αθηνών – Η Moody’s απειλεί τα Γαλλία - Κάτω το ευρώ, πάνω τα spreads – Μόνο φως στο τούνελ, το ότι η Μέρκελ δείχνει να το συζητά για το ευρωομόλογο

Οι κλυδωνισμοί από την κρίση χρέους συνεχίζονται στα χρηματιστήρια  με πτώση πάνω από 2% σε όλη την Ευρώπη καθώς και στη Νέα Υόρκη, αλλά ουσιαστικά η  πραγματική βουτιά δεν έχει ξεκινήσει καθώς οι παλαιοί επενδυτές θυμούνται ότι, λ. χ  όταν χάνει έδαφος η Φρανκφούρτη τότε οι πτώσεις συντελούνται με 400 – 500 μονάδες.

Και η πτώση στην Γερμανία θα ξεκινήσει νομοτελειακά όταν θα ασχοληθούν οι «τιμωροί» ομολόγων μαζί τους, με την χώρα δηλαδή που έχει χρέος/ΑΕΠ 83,4%. Με μια πτώση του ΑΕΠ το χρέος εκτοξεύεται και εύκολα το γερμανικό επιτόκιο από 1,8% θα αυξηθεί πάνω από 2%.

Μια Γερμανία που, πάντως, δίνει και το μόνο φως στην άκρη του τούνελ σήμερα – αν μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι τέτοιο το ότι ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ ουσιαστικά δήλωσε πως περιμένει αναλυτικά την πρόταση Μπαρόζο για να την εξετάσει υπό προϋποθέσεις (λέγε με “παρέμβαση στους εθνικούς προϋπολογισμούς”). Μια πρόταση στην οποία αναφέρθηκε από την Παρασκευή το protothema.gr και η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί από την Τετάρτη.

Διαβάστε εδώ http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=160655 αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ.

Στην Οδό Αθηνών καθοδικό , πλέον μετά το σπάσιμο των 700 μονάδων, το χειρότερο δεν είναι η περαιτέρω πτώση, αλλά η παραμονή σε αυτά τα επίπεδα μέχρις ότου βρεθεί λύση για τις τράπεζες και το PSI.     

Ο γενικός δείκτης, δέκα λεπτά μετά το άνοιγμα η αγορά έχανε πάνω από 2% και αργότερα η πτώση διερύνθηκε με αποτέλεσμα να σημειωθεί νέο χαμηλό έτους στις 684 μονάδες.
Τελικώς, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στις 686 μονάδες καταγράφοντας πτώση 3,74%.

Ανθεκτική- σε σύγκριση με τις υπόλοιπες-  ήταν η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που έκλεισε στα 1,74 ευρώ σημειώνοντας πτώση 4,44%. Βουτιά 8,54% για την Alpha Bank, 10,11% για την MIG, 9,50% για την Τράπεζα Κύπρου και 8,76% για την Eurobank.

Πάνω από 2% η πτώση σε Μότορ Όιλ, Jumbo . Βουτιά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 6,19%, 3,3% ο ΟΤΕ και 4,77% για τον Τιτάνα.

Θετικά κινήθηκαν η Τράπεζα Πειραιώς με άνοδο 0,46%, ο ΟΠΑΠ με 0,31% και η Folli- Follie με 0,70%.                                                 

Στα 29 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές, επίπεδο το οποίο είναι διπλό συγκρινόμενο με άλλες περιόδους.

Όλα αυτά με φόντο τις παραδοχές του Όλι Ρεν (δείτε εδώ http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=160632) για το ότι η κρίση έχει φτάσει στον πυρήνα της Ευρώπης, τις προειδοποιήσεις της Moody’s (διαβάστε εδώ http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=160622 αναλυτικά) για πιθανή υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας καθώς και τις εκτιμήσεις επιφανών οικονομολόγων, όπως ο Νουριέλ Ρουμπινί, κατά τις οποίες (δείτε εδώ http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=160642) η Ιταλία θα υποχρεωθεί εντός του 2012 να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr