«Καμπανάκι» Fitch για τις τράπεζες

Οι πιέσεις στην Ευρωζώνη απειλούν τις θυγατρικές κορυφαίων ομίλων σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη - Οι ελληνικές  τράπεζες οι πρώτες που έκλεισαν τις κάνουλες - Οδεύουμε σε γενικευμένο τραπεζικό κραχ στη Γηραιά Ήπειρο;

«Αν ενταθεί η κρίση στην ευρωζώνη, οι κεφαλαιακές  και χρηματοδοτικές πιέσεις στις τράπεζες της Ευρωζώνης μπορεί να τις αναγκάσουν να κόψουν τη χρηματοδότηση στις θυγατρικές τους στην Αναδυόμενη Ευρώπη, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της διαθεσιμότητας πιστώσεων και την αποδυνάμωση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ σε πολλές χώρες».

Αυτή η αυστηρή  προειδοποίηση των αναλυτών του  οίκου αξιολόγησης Fitch «φωτογραφίζει» την απειλή για ένα γενικευμένο τραπεζικό κραχ στη Γηραιά Ήπειρο και καταδεικνύει το πόσο επηρεάζει τη διεθνή οικονομική... ισορροπία η αδυναμία των Ευρωπαίων πολιτικών και οικονομικών ταγών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την επελαύνουσα κρίση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch, ο δανεισμός από τις  μητρικές τράπεζες της Ευρωζώνης  προς τις θυγατρικές τους στις χώρες  της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός το α’ εξάμηνο του 2011, την ώρα πάντως που τα τελευταία χρόνια ήταν σταθερά … ανοδικός!

Ιδίως οι ελληνικές  τράπεζες έχουν μειώσει τον δανεισμό περισσότερο από κάθε άλλον χρηματοπιστωτικό όμιλο στην Ευρώπη. Με τη Fitch να δηλώνει πως εφόσον η πίεση στην εγχώρια αγορά ενταθεί περαιτέρω, τότε θα περιοριστεί αναλόγως και η έκθεσή τους στις βασικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται. Με δυο λόγια οι ελληνικές τράπεζες «κλείνονται στο καβούκι τους», επειδή το ταμείο είναι μείον. Και η θέση τους συνεχώς υποβαθμίζεται !

Εφόσον η κατάσταση  αυτή συνεχιστεί οι θυγατρικές των  τραπεζών της Ευρωζώνης σταδιακά θα αναγκάζονταν να κόψουν την παροχή πίστωσης και να μειώσουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους, κάτι που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Συνολικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr