Εκκλήσεις για άμεση παρέμβαση της ΕΚΤ

Πιέζουν για άμεσες λύσεις στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης - Σενάρια και για συντονισμένη δράση των κεντρικών  τραπεζών ΕΕ και ΗΠΑ

Δύο από τους κορυφαίους επενδυτές-διαχειριστές κεφαλαίων διεθνώς διατρανώνουν την άποψή τους πως μόνο με καίριες, άμεσες και επιθετικότερες παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που με την μαζική επαναγορά ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης που βρίσκονται στο στόχαστρο των αγορών μπορεί να ‘βάλει φρένο’ στις κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Αναλυτικότερα, ο  κύριος Μπάφετ δηλώνει πως δεν γνωρίζει πώς θα ολοκληρωθεί το «δράμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους», όπως το χαρακτήρισε, αλλά το σίγουρο είναι πως τα «σημάδια» της τα έχει αφήσει στην πραγματική οικονομία. Υπογράμμισε δηλαδή πως για έναν μεγαλοεπενδυτή όπως ο ίδιος οι αποτιμήσεις πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών είναι ελκυστικές. Αυτό όμως μόνο συμφέρον και θετικό στοιχείο για την ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι...

Την ίδια ώρα ο Τζορτζ Σόρος, σε άρθρο του στους Financial Time, τονίζει πως ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ο «φαύλος κύκλος» της κρίσης στην ΕΕ, είναι να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν η μαζική φυγή από την αγορά κρατικών ομολόγων. Κατά τον κ. Σόρος, ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να υπάρξει «κοινή υπευθυνότητα για το χρέος των μελών της Ευρωζώνης». Με δυο λόγια ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ. Ωστόσο, συμπληρώνει πως λόγω των αντιδράσεων της Γερμανίας, οι προοπτικές αυτής της λύσης δεν είναι πολύ καλές.

Επαναφέρει λοιπόν τη «δικιά» του εναλλακτική λύση, ένα «σχέδιο Soros», σύμφωνα με το οποίο οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το EFSF ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην ΕΚΤ να δράσει ως «ύστατος δανειστής» χωρίς να παραβιάζονται οι κανονισμοί της. Η ΕΚΤ θα παρείχε ουσιαστικά απεριόριστα ποσά ρευστότητας, ενώ το EFSF θα λειτουργούσε ως εγγυητής της ΕΚΤ. Από κοινού, EFSF και ΕΚΤ θα μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και να δώσουν τη δυνατότητα στις «υπεύθυνες» κυβερνήσεις να εκδώσουν έντοκα γραμμάτια για λιγότερο από 1%.

Σε μια παράλληλη  εξέλιξη ο κύριος Άνταμ Πόζεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Τράπεζας της Αγγλίας, σε άρθρο του στην International Herald Tribune, απηύθυνε έκκληση σε ΕΚΤ και Fed να παρακάμψουν τις όποιες ανησυχίες και να προχωρήσουν από κοινού σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr