Σε αδυναμία να ξεπληρώσουν τα δάνεια 1 στα 20 νοικοκυριά

Ιδιαίτερα απαισιόδοξες για τις επιπτώσεις από τη χρηματοπιστωτική κρίση και στην Ελλάδα αποδεικνύονται οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την οικονομική ασφυξία όμως έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα στοιχεία για τα δάνεια που «πνίγουν» τα ελληνικά νοικοκυριά, βάζοντας φρένο και στην ιδιωτική κατανάλωση και στην οικοδομική δραστηριότητα που θεωρείται η «ατμομηχανή»  της ανάπτυξης σ

Ιδιαίτερα απαισιόδοξες για τις επιπτώσεις από τη χρηματοπιστωτική κρίση και στην Ελλάδα αποδεικνύονται οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Την οικονομική ασφυξία όμως έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα στοιχεία για τα δάνεια που «πνίγουν» τα ελληνικά νοικοκυριά, βάζοντας φρένο και στην ιδιωτική κατανάλωση και στην οικοδομική δραστηριότητα που θεωρείται η «ατμομηχανή»  της ανάπτυξης στη χώρα μας.

Προβλέψεις - σοκ

Μετά την δήλωση-σοκ του διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου ότι το πρόβλημα έχει ήδη περάσει στην πραγματική οικονομία, με επιπτώσεις μεγαλύτερες από όσο είχαν αρχικά υπολογιστεί, ήρθε να προστεθεί και η ανησυχητική πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί το 2009 στο 2% από 3,2% φέτος προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η εκτίμηση αυτή ήλθε μάλιστα λίγες μόλις ώρες μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή, που προβλέπει ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ 3,4% εφέτος και 3% για το 2009.

Το ΔΝΤ παράλληλα προβλέπει πληθωρισμό 3,1% για το 2009, έναντι πρόβλεψης 3% στο προσχέδιο. Όσον αφορά την ανεργία το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση στο 8,3% του εργατικού δυναμικού το 2009 από 7,7% εφέτος, σε αντίθεση με το προσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει μείωση στο 7,3%. Επίσης, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να διαμορφωθεί στο 14% του ΑΕΠ εφέτος και στο 14,1% το 2009.

Πιστωτικός κίνδυνος

Ανησυχητικά είναι όμως και τα στοιχεία της ΤτΕ που δείχνουν ότι τα «προβληματικά δάνεια» η εξυπηρέτηση των οποίων εμφανίζει καθυστέρηση έχουν αυξηθεί σημαντικά στο α΄εξάμηνο του 2008.

Τον Ιούνιο του 2008 τα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν σε 4,7% του συνόλου των δανείων, έναντι 4,5% το Δεκέμβριο πέρυσι. Αν και φαίνεται μικρή, η άνοδος αυτή –όπως τονίζεται στην έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική- «οφείλεται αποκλειστικά στα δάνεια προς τα νοικοκυριά».

Στο πλαίσιο  αυτό, οι τράπεζες αρχίζουν να κλείνουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά, ενώ και τα ίδια αποφεύγουν πλέον να δανειστούν λόγω της ανόδου των επιτοκίων.

Ειδικά στα νέα στεγαστικά δάνεια, ο ρυθμός χορήγησής τους στο οκτάμηνο του 2008 μειώθηκε σε 15,5%, έναντι αύξησης 22,8% το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

«Πτώση» τιμών και επενδύσεων κατοικίας

Με τα δεδομένα αυτά, ο ρυθμός ανόδου της ιδιωτικής κατανάλωσης μειώθηκε φέτος ήδη στο 2,5%, από 3,2% το 2007, πλήττοντας άμεσα και την Οικοδομή.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι επενδύσεις σε κατοικίες θα καταγράψουν φέτος μεγάλη πτώση, ενώ οι τιμές των κατοικιών εμφανίζονται και ελαφρά χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι.

Βραχυπρόθεσμα πάντως, όπως αναφέρεται στην έκθεση, δεν προβλέπεται να υπάρξουν αξιοσημείωτες μεταβολές στην αγορά ακινήτων επειδή:

  • Η ζήτηση ίσως υποχωρήσει ελαφρά μόνο τους επόμενους μήνες.
  • Οι οικοδομικές εταιρίες έχουν «παγώσει» τις ανεγέρσεις νέων κατοικιών.

Οι εργολάβοι οικοδομών έχουν αποκομίσει μεγάλα κέρδη τα τελευταία χρόνια και δεν πιέζονται οικονομικά να ρίξουν τις τιμέ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr