Επιτόκιο-«φωτιά» πλήρωσε η Ιταλία

Ξεκίνησε εβδομάδα-θρίλερ, με τις ευρωπαϊκές χώρες να ζητάνε 29 δισ. ευρώ από τις αγορές

Αν η πρωινή δημοπρασία της Ιταλίας είναι προάγγελος των διαθέσεων των αγορών απέναντι στις επερχόμενες δημοπρασίες ομολόγων αρκετών χωρών που «βγαίνουν» για δανεικά μέσα στην εβδομάδα, τότε τα πράγματα δεν είναι καλά!

Η Ιταλία άντλησε περί τα  567 εκατ. ευρώ από δημοπρασία ομολόγων λήξεως το 2023, καταβάλλοντας όμως ένα απίστευτο επιτόκιο. Συγκεκριμένα, η μέση απόδοση κατά τη δημοπρασία σκαρφάλωσε στο 7,3%, ενώ στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία (τον Μάρτιο του 2010) το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 2,19%!

Από αύριο και μέχρι την Πέμπτη, Ισπανία, Γαλλία και Βέλγιο θα ζητήσουν από τις αγορές συνολικά 29 δισεκατομμύρια ευρώ και το κρίσιμο σημείο είναι το κόστος του δανεισμού τους και το κατά πόσον θα αποκλεισθούν -εμμέσως πλην σαφώς- από την αγορά και θα οδηγηθούν στις... αγκάλες του Μηχανισμού Στήριξης...

Αυξημένο επιτόκιο κλήθηκε να πληρώσει και το Βέλγιο κατά τη σημερινή δημοπρασία ομολόγων. Συνολικά, άντλησε δύο δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά με μέση απόδοση 5,659% (για τα δεκαετή), από 4,372% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, τον Οκτώβριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr