Η έγκριση της έκτης δόσης στο τραπέζι του Εurogroup

Η έγκριση της έκτης δόσης στο τραπέζι του Εurogroup

Ενεργοποίηση του EFSF, πράσινο φως για επίσπευση του ESM

Η έγκριση της έκτης δόσης στο τραπέζι του Εurogroup
Η εκταμίευση της  έκτης δόσης των 8 δισεκατομμυρίων  ευρώ προς την Ελλάδα και η πρώτη  αξιολόγηση της προόδου της ελληνικής  οικονομίας εν όψει του νέου δανειακού προγράμματος αποτελούν τα κορυφαία – ελληνικού ενδιαφέροντος – θέματα στην ατζέντα του Eurogroup.

Με δεδομένη τη θετική στάση με την οποία προσέρχονται στη συνεδρίαση τόσο το προεδρείο  του Eurogroup, όσο και η Γερμανία, με τον υπουργό της των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει πως δεν … ανησυχεί για την έγκριση της δόσης του ελληνικού δανείου, το μόνο αρνητικό στην υπόθεση είναι ο εκτροχιασμός – σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν – του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2011.

Κλείσιμο
Επίσης στη συνεδρίαση θα παραστούν και τα μέλη της Τρόικας για να ενημερώσουν τους Ευρωπαίους υπουργούς για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου και την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011. Η Τρόικα η οποία θα επανέλθει στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να βαρύνει υπέρ των … ελληνικών θέσεων η παροχή εκ μέρους των ελληνικών πολιτικών κομμάτων όλων των απαραίτητων έγγραφων εγγυήσεων για την συνέχιση του προγράμματος που απορρέει από την συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, ενώ θεωρείται σίγουρο πως θα εξετασθεί και το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τις τράπεζες για το πρόγραμμα της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Μια έγκριση της  εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ οδηγεί στην τελική … εισροή αυτών των κεφαλαίων στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου πριν τις 15 Δεκεμβρίου.

Πιο σημαντική πάντως ακόμα και από την απελευθέρωση των περιβόητων 8 δισ. της δόσης  κρίνεται η εκκίνηση των διαδικασιών  για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, δηλαδή για το πρόγραμμα των σχεδόν 130 δισ. ευρώ.

Υπάρχει βέβαια και  η άλλη άποψη, αυτή που κάνει λόγο για ενστάσεις της Γερμανίας,  της Φινλανδίας αλλά και της Ολλανδίας, που θα χρησιμοποιήσουν στη συνεδρίαση το αδιαμφισβήτητο γεγονός της αδυναμίας τήρησης των προβλέψεων αναφορικά με την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας για να θέσουν το θέμα της αυστηροποίησης της εποπτείας στους εθνικούς προϋπολογισμούς των προβληματικών χωρών, δηλαδή για την αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, την επίσπευση του μόνιμου μηχανισμού ΕSM και τη δημιουργία του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης.

Θέματα που οπωσδήποτε θα συζητηθούν και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης