Φρενίτιδα στα χρηματιστήρια!

Την χθεσινή Δευτέρα δεν πρόκειται να την ξεχάσουν ΠΟΤΕ οι αγορές! Ήταν η Δευτέρα του ξεσπάσματος, η Δευτέρα της ελπίδας ότι το σύστημα θα τα βγάλει πέρα στην δυσκολότερη κρίση που γνώρισε μετά το κραχ του 1929! 

Μοιάζει απίστευτο κι όμως είναι αληθινό το ότι οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street κέρδισαν χτες πάνω από 11% ή, αν προτιμάτε, 936 μονάδες ο βιομηχανικός Dow Jones (στις 9.387), 195

Την χθεσινή Δευτέρα δεν πρόκειται να την ξεχάσουν ΠΟΤΕ οι αγορές! Ήταν η Δευτέρα του ξεσπάσματος, η Δευτέρα της ελπίδας ότι το σύστημα θα τα βγάλει πέρα στην δυσκολότερη κρίση που γνώρισε μετά το κραχ του 1929! 

Μοιάζει απίστευτο κι όμως είναι αληθινό το ότι οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street κέρδισαν χτες πάνω από 11% ή, αν προτιμάτε, 936 μονάδες ο βιομηχανικός Dow Jones (στις 9.387), 195 ο Nasdaq (στις 1.844) της υψηλής τεχνολογίας και 104 ο S&P 500 (στις 1.003), ο δείκτης με τις μετοχές των 500 μεγαλυτέρων επιχειρήσεων του πλανήτη.  

Και με άνοδο 90% (!!!) στην μετοχή της Morgan Stanley, έπειτα από την οριστικοποίηση της συμφωνίας για απόκτηση του 21% του μετοχικού κεφαλαίου της από την Mitsubishi έναντι 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Πρόγευση για το βράδυ της Δευτέρας, με τις μεγαλύτερες ανόδους στην ιστορία της Νέας Υόρκης, είχαν δώσει νωρίτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με σχεδόν διψήφια κέρδη στον πανευρωπαϊκό DJ Stoxx 600, μα σχεδόν 9% άνοδο στο Λονδίνο και με πάνω από 11% εκτόξευση σε Φρανκφούρτη και Παρίσι.  

‘Ό,τι κινείτο, το αγαράζανε» είπε χαρακτηριστικά έμπειρος broker των ασιατικών αγορών, ο οποίος περίμενες φυσικά το άνοιγμα των αγορών του ειρηνικού για να βγάλει κάποια από τα σπασμένα των τελευταίων μηνών. 

Και οι αγορές της Ασίας δεν το διέψευσαν, αφού ο ΝΙΚΚΕΙ στο Τόκιο πραγματοποίησε ένα πρωτοφανές ράλι, πάνω από 1.100 μονάδες ή πάνω από 13%, αν προτιμάτε, κλείνοντας στις 9.400 και δίνοντας την σκυτάλη στα ανοδικά συμβόλαια για τις ευρωπαϊκές αγορές. Ανάλογη εικόνα σε όλα τα χρηματιστήρια του Ειρηνικού με τον δείκτη MSCI Pacific να κερδίζει 9,8%, στην μεγαλύτερη άνοδό του εδώ και 10 χρόνια, και με τα επιτόκια στις ασιατικές αγορές χρήματος να πέφτουν, ρίχνοντας το γεν έναντι του ευρώ. 

Το καπιταλιστικό σύστημα επουλώνει, έστω και βάζοντας νερό στο κρασί του, τις βαθιές πληγές του. Τα κράτη δείχνουν αποφασισμένα να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις – κορμούς της οικονομικής δραστηριότητας και να δώσουν στις αγορές την ρευστότητα που χρειάζεται. Τα σχέδια διάσωσης στην Ευρώπη που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο φτάνουν πλέον τα 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ. 

Στις ΗΠΑ, η US Fed έδωσε ΟΚ στις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες να δανείζουν σε δολάρια, ενώ η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι με 125 δισεκατομμύρια δολάρια θα αποκτήσει συμμετοχή σε 9 εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες! Σε όλο τον … καλό τον κόσμο δηλαδή, αφού πρόκειται για τις Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs, JP Morgan, Merrill Lynch, Wells Fargo, State Street και New York Mellon. 

Τα χρηματιστήρια το βλέπουν αυτό, όπως βλέπουν και την μεγάλη μείωση, κατά 26 μονάδες βάσης, του κόστους δανεισμούς (euribor) για μία εβδομάδα στην διατραπεζική αγορά.  

Η κρίση είναι εδώ, σίγουρα. Αλλά αν τα χρηματιστήρια είναι, όντως, προεξοφλητικοί μηχανισμοί, μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν το τέλος της. Ακόμη κι αν η Δευτέρα αποδειχθεί πως δεν ήταν τίποτε άλλο από το κλασικό απόφθεγμα των αγορών «the dead cut bounce», δηλαδή το τίναγμα της ψόφιας γάτας και τα χρηματιστήρια πάνε στην συνέχεια πιο κάτω κι από την προηγούμενη Παρασκευή, είναι σίγουρο πως τα κεφάλαια αντιλήφθηκαν ότι η κρίση θα περάσει κι ότι ο – κρατικός – καπιταλισμός θα συνεχίσει να ζει.  

Έστω κι αν ακόμη δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν το πότε αυτό θα έλθει, έστω κι αν στην επόμενη μέρα η ανάκαμψη των οικονομιών μοιάζει βέβαιο πως θα συνοδεύεται από ένα αδηφάγο πληθωριστικό τέρας! 

Υπομονή όμως μέχρι τότε, έχουμε δρόμο ακόμη…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr