Ο νομπελίστας που τα έχωνε στον πλανητάρχη
Η απονομή του φετινού Νόμπελ Οικονομίας στον Αμερικανό οικονομολόγο και συγγραφέα Πολ Κρούγκμαν υπήρξε για πολλούς μια έκπληξη πρώτου μεγέθους. Κι αυτό γιατί ο καθηγητής που ανέπτυξε την θεωρία για τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, τη θεωρία δηλαδή που του απέφερε την τιμητική διάκριση από την Σουηδική Ακαδημία, είχε να αντιμετωπίσει πανάξιους «αντιπάλους» αλλά κυρίως μια χαοτική διεθνή κρίση που απλά
Η απονομή του φετινού Νόμπελ Οικονομίας στον Αμερικανό οικονομολόγο και συγγραφέα Πολ Κρούγκμαν υπήρξε για πολλούς μια έκπληξη πρώτου μεγέθους. Κι αυτό γιατί ο καθηγητής που ανέπτυξε την θεωρία για τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, τη θεωρία δηλαδή που του απέφερε την τιμητική διάκριση από την Σουηδική Ακαδημία, είχε να αντιμετωπίσει πανάξιους «αντιπάλους» αλλά κυρίως μια χαοτική διεθνή κρίση που απλά είχε τινάξει στον αέρα κάθε θεωρία περί κίνησης των αγορών!
Τελικώς ούτε καν η χειρότερη κρίση του αιώνα δεν στάθηκε ικανή να στερήσει από τον Paul Robin Krugman την ύψιστη επιστημονική διάκριση. Και έγινε μόλις ο 12ος Αμερικανός πολίτης που βρέθηκε σε αυτή τη θέση …
Ο μίστερ Κρούγκμαν γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1953. Είναι γέννημα – θρέμμα της Νέας Υόρκης, ζει στο Λονγκ Άιλαντ, είναι παντρεμένος με την Robin Wells, επίσης καθηγήτρια στο φημισμένο πανεπιστήμιο Princeton όπου εργάζεται και ο ίδιος και δεν έχουν παιδιά.
Επισήμως σήμερα – και τα τελευταία χρόνια από το 2000 και μετά – ο Πολ Κρούγκμαν είναι καθηγητής Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Princeton ενώ διατηρεί και μια στήλη, δύο φορές την εβδομάδα, στην εφημερίδα The New York Times.
Ο κύριος Κρούγκμαν είναι διάσημος κυρίως για την έντονη κριτική που ασκεί εδώ και χρόνια στην θεωρία της λεγόμενης «Νέας Οικονομίας». Ήτοι στην πολιτική που ασκούν οι Ρεπουμπλικάνοι κι όχι μόνο στις διεθνείς αγορές και δη στις αγορές συναλλάγματος. Για παράδειγμα ο κύριος Κρούγκμαν δεν δίστασε να τα βάλει στο παρελθόν με την πολιτική των ΗΠΑ στις διακρατικές εμπορικές σχέσεις με τις χώρες της Ασίας, ενώ απεδείχθη «μετρ» στις προβλέψεις των μεγάλων κρίσεων του παρελθόντος.
Συγκεκριμένα, το 1998 είχε προειδοποιήσει τους υπευθύνους του μεγάλου επενδυτικού fund Long-Term Capital Management ότι τα κέρδη τους ήταν μονομερώς εξαρτημένα από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες των ασιατικών νομισμάτων. Οι οποίες τότε ήταν προκαθορισμένες και σταθερές. Η συνέχεια είναι γνωστή και το Long-Term Capital Management απλά κατέρρευσε ηχηρότατα …
Τέτοιου είδους θεωρίες και προβλέψεις χάρισαν στον μίστερ Κρούγκμαν το προσωνύμιο «νέος Κέϊνς».
Ο Πολ Κρούγκμαν γενικά θεωρείται ένας φιλελεύθερος και προοδευτικός οικονομολόγος, αλλά παράλληλα είναι και ο πιο «πιστός» πολέμιος του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, όσον αφορά φυσικά στην οικονομική του πολιτική. Αν και εσχάτως έχει διατυπώσει κριτικές και για την αδιέξοδη – όπως την χαρακτηρίζει – πολιτική του και σε επίπεδο εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής! Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους του έργου του ο μίστερ Κρούγκμαν έχει συγγράψει περισσότερα από 20 βιβλία και πάνω από 200 εργασίες και δοκίμια.
Ο Πολ Κρούγκμαν είναι προφανέστατα ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Έχοντας αποφοιτήσει από τα διάσημα πανεπιστήμια Yale και MIT, ακολούθησε ευθύς εξαρχής ακαδημαϊκή καριέρα, την οποία διέκοψε μόλις 2 φορές. Την περίοδο 1982 – 1983 όταν διετέλεσε σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων στην κυβέρνηση Ρίγκαν, αλλά και κατόπιν, το 1993, όταν εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπιλ Κλίντον. Ο ίδιος τον κάλεσε στο Λευκό Οίκο και επί διήμερο προσπαθούσε να τον πείσει να δεχθεί το υπουργείο των Οικονομικών. Τελικώς ενώ ο ίδιος ο Κρούγκμαν δέχθηκε, ο Κλίντον υπαναχώρησε καθώς – όπως είπε αργότερα – φοβήθηκε τον χαρακτήρα του αεικίνητου πανεπιστημιακού. Είχε πει πως «είναι πολύ εξωστρεφής για πολιτικός, πόσο μάλλον για υπουργός»!
Αν κάποιος προσπαθήσει να βρει ένα τρωτό σημείο στην πορεία του μίστερ Κρούγκμαν αυτό είναι η θητεία του ως σύμβουλος στη διοίκηση της πετρελαϊκής εταιρίας Enron το 1999. Μήνες μετά θα ξεσπάσει το σκάνδαλο χρεοκοπίας της εταιρίας και ο ίδιος θα κατηγορηθεί πως συγκάλυψε τις ευθύνες των τότε διοικούντων. Αντέτεινε πως για το μόνο που μπορεί κάποιος να τον κατηγορήσει είναι το ότι πήρε συνολικά 37.500 δολάρια για μια απασχόληση 4 ημερών στην εταιρία!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr