50-50 να υποβαθμίσει όλη την ευρωζώνη η Standard & Poor's!

Να επικυρώσουν την γαλλογερμανική συμφωνία καλούνται οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 8 και 9 Δεκεμβρίου - Το "φρένο χρέους" και ο ρόλος της Ελλάδας

Την ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωναν το κοινό τους σχέδιο για τη δημοσιονομική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's απειλούσε ότι θα προχωρήσει σε μαζίκή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών της ευρωζώνης -πλην Ελλάδος και Κύπρου.
Μεταξύ των 15 που βρίσκονται σε... επιτήρηση και κινδυνεύουν με υποβάθμιση κατά μία μονάδα είναι η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, γεγονός που μοιάζει απίστευτο για τις "ενάρετες" χώρες του Βορρά.

Οι άλλες εννέα χώρες της ευωζώνης, δηλαδή η Γαλλία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία, απειλούνται με υποβάθμιση κατά δύο μονάδες!
 
Το καθεστώς επιτήρησης "credit watch negative", στο οποίο ετέθησαν από τους αναλυτές της Standard & Poor's οι 15 χώρες της ευρωζώνης (εκτός της Ελλάδας που θεωρείται... τοξική και της Κύπρου που ήδη βρίσκεται υπό επιτήρηση) πρακτικά σημαίνει ότι η πιθανότητα υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ισχυρών χωρών της Ευρώπης συγκεντρώνει 50% πιθανότητες και είναι δυνατό να αποφασιστεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
 
Κι όλα αυτά ενώ το γαλλογερμανικό διευθυντήριο της Ευρώπης εισηγείται την επιβολή αυτόματων κυρώσεων σε όσα κράτη παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες όπως το όριο του 3% για τα ελλείμματα.

Η πρόταση των Μέρκελ - Σαρκοζί που θα κληθούν να εγκρίνουν οι ηγέτες των χωρών που μετέχουν στην ζώνη του ευρώ (ή και το σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδεχόμενο που άφησε ανοικτό ο πρόεδρος της Γαλλίας) αναφέρει ότι στη νομοθεσία των χωρών -ακόμη κι αν χρειαστεί συνταγματική τροποποίηση- πρέπει να προβλεφθεί το λεγόμενο φρένο χρέους, να απαγορευθεί δηλαδή στους λεγόμενους "απείθαρχους" να έχουν επί μακρόν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς που οδηγούν σε διόγκωση του χρέους.
 
Την ίδια ώρα είναι προφανές ότι οι κίνδυνοι που διατρέχει η Ελλάδα πολλαπλασιάζονται. Κι αυτό, όχι μόνο επειδή οικονομικά μεγέθη αποκλίνουν από τις προβλέψεις, αλλά κυρίως επειδή στους εταίρους παγιώνεται η άποψη ότι η Ελλάδα είναι η απόλυτη εξαίρεση. Να μην γίνουμε σαν την Ελλάδα, ζήτησε από τους Ιταλούς ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Μάριο Μόντι, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί μίλησε για το ελληνικό παράδοξο σχεδόν με αποστροφή επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο της κρίσης στην Ελλάδα είναι απολύτως μοναδικό... 

Υπό τις συνθήκες αυτές είναι πραγματικά αμφίβολο αν η ελληνική πλευρά θα μπορέσει να εκφράσει τις απόψεις της κατά τη διάρκεια της σύναξης των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή ή αν απλώς θα κληθεί να επικυρώσει προειλημμένες αποφάσεις. Το ερώτημα, στην περίπτωση αυτή είναι αν το κοστούμι τύπου "one size fits all" που ετοιμάζουν οι ευρωπαίοι για τις χώρες της ευρωζώνης πλην της Ελλάδος θα είναι στα μέτρα της Αθήνας...
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr