Η κρίση επιμένει, ο Μπερνάνκε προειδοποιεί για διάρκεια…
Μετά το διήμερο πάρτι επανέκαμψαν οι … αμφιβολίες! Ο λόγος για την αρνητική εικόνα της πλειονότητας των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών που σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα έλαβε την μορφή ενός νέου, γενικευμένου sell off και οδήγησε σε … πρόσφατα δοκιμασμένες συνταγές (η Μόσχα ανέστειλε επί δίωρο την διαπραγμάτευση του δείκτη RTS όταν οι απώλειες άγγιξαν το -6%).
Η εικόνα των αγορών έχει φυσικά την εξήγησή της
Μετά το διήμερο πάρτι επανέκαμψαν οι … αμφιβολίες! Ο λόγος για την αρνητική εικόνα της πλειονότητας των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών που σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα έλαβε την μορφή ενός νέου, γενικευμένου sell off και οδήγησε σε … πρόσφατα δοκιμασμένες συνταγές (η Μόσχα ανέστειλε επί δίωρο την διαπραγμάτευση του δείκτη RTS όταν οι απώλειες άγγιξαν το -6%).
Η εικόνα των αγορών έχει φυσικά την εξήγησή της. Η οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλη από την σοβαρά τρωθείσα ψυχολογία των επενδυτών, μια ψυχολογία που αντιδρά έντονα σπασμωδικά σε κάθε ανακοίνωση μη θετικών στοιχείων.
Σήμερα τέτοιες αφορμές υπήρξαν πολλές: με τελευταία – χρονικά – την δήλωση του προέδρου της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Μπεν Μπερνάνκε ότι η αμερικανική οικονομία θα αντιμετωπίσει και άλλες δυσκολίες στο εγγύς μέλλον. Ο μίστερ Μπερνάνκε μίλησε στο Economic Club της Νέας Υόρκης όπου και δήλωσε ότι η ειδοποιός διαφορά των τελευταίων εβδομάδων σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες είναι το γεγονός πως η FED και οι ανά τον κόσμο εποπτικές αρχές έχουν πλέον στη διάθεσή τους τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να βελτιώσουν την κατάσταση στις αγορές.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση κι άλλων μακροοικονομικών στοιχείων, εν προκειμένω των τιμών παραγωγού αλλά και των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ για το μήνα Σεπτέμβριο. Κι εδώ οι πάντες κατάλαβαν πως οι επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία έχουν ακόμα πολύ δρόμο … Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,2% έναντι εκτιμήσεων για μείωση κατά 0,7% και πτώση 0,3% τον προηγούμενο μήνα. Και μπορεί η πτώση στις τιμές παραγωγού (-0,4%) για τον Σεπτέμβριο να ήταν τελικώς μικρότερη των απαισιόδοξων προβλέψεων των αναλυτών, αλλά τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια …
Στην Ευρώπη τα πράγματα δεν είναι καλύτερα: με τους Ευρωπαίους ηγέτες να συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες αναζητώντας ακόμα πιο αποτελεσματικούς τρόπους συνεργασίας, συντονισμού και αντιμετώπισης της κρίσης, οι αγορές προσπαθούν να βρουν τα επίπεδα ισορροπίας τους.
Δύσκολο έργο αφού ακόμα και τώρα, μετά από τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων , οι οικονομικοί και πολιτικοί ταγοί της Γηραιάς Ηπείρου ΔΕΝ έχουν κατασταλάξει στις απόψεις και αποφάσεις τους.
Έτσι, το πρωί ο Βρετανός πρωθυπουργός Gordon Brown ζήτησε την αναμόρφωση του τρόπου ελέγχου των οικονομιών – και δη της δράσης των τραπεζών – σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και τη δημιουργία ενός «συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης» για κρίσεις, όπως το ονόμασε, υπό την ομπρέλα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια ζητούσε από τους 27 ηγέτες να αυξήσουν το μίνιμουμ ποσό των εγγυημένων καταθέσεων στην Ευρωζώνη στις 100.000 ευρώ, αφού – όπως λέει – οι εξελίξεις έχουν ήδη ακυρώσει τις αποφάσεις του τελευταίου ΕΚΟΦΙΝ.
Και για να μην ξεχνάμε τα μακροοικονομικά στοιχεία και στην Ευρώπη, νωρίτερα έγινε γνωστό πως ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στα χαμηλά των τελευταίων 6 εβδομάδων, ενώ – σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα του Bloomberg – η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη δυναμική και τις προοπτικές των χρηματιστηριακών αγορών βρίσκεται σήμερα στα … Τάρταρα. Συγκεκριμένα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1970!!!
Συνεπώς, κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει …
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr