Στα λεφτά δεν τα βρίσκουν ξανά στο Eurogroup

Στα λεφτά δεν τα βρίσκουν ξανά στο Eurogroup

Δημοσιονομικό σύμφωνο και διμερή δάνεια προς το ΔΝΤ στην ατζέντα των Ευρωπαίων υπουργείων Οικονομικών – Προσπάθειες της ύστατης στιγμής να αρθούν ενστάσεις και αδιέξοδα

Στα λεφτά δεν τα βρίσκουν ξανά στο Eurogroup
Σε μια ακόμα διελκυστίνδα μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης αναφορικά με το χειρισμό κεφαλαίων που ΔΕΝ υπάρχουν και πρέπει να εξευρεθούν άμεσα για να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση χρέους μετεξελίσσεται άλλο ένα συμβούλιο υπουργών Οικονομικών, άλλο ένα Eurogroup που εξαρχής είχε κριθεί ως σημαντικότατο κι ως ένα από τα ελάχιστα στα οποία θα επιτραπεί και η συμμετοχή μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι ταυτόχρονα και μέλη της Ευρωζώνης. «Η τηλεδιάσκεψη θα έχει μία νέα σύνθεση της μορφής ‘17-plus’, δηλαδή συμμετέχουν οι 17 χώρες του ευρώ συν όποια άλλη ενδιαφέρεται από τις υπόλοιπες 10 της ΕΕ», δηλώνει ανώτατος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες.

Το πρόβλημα έγκειται στην ασυνεννοησία που εμφανώς επικρατεί  ανάμεσα στα μέλη της Ευρωζώνης, ακόμα και την ύστατη ώρα, μιας και σήμερα είναι η επίσημη λήξη της προθεσμίας που είχαν θέσει οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την διευθέτηση των τεχνικών λεπτομερειών για την αύξηση των πόρων του ΔΝΤ.

Πριν καν ξεκινήσει  η τηλεδιάσκεψη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε πως δεν «υπάρχει βιασύνη», ενώ ο εκπρόσωπος του κυρίου Γιούνκερ, προέδρου του Eurogroup, ο κύριος Ολιβιέ Μπέιλι, δήλωνε ότι μόνον η Δανία έχει δεσμευθεί ως σήμερα για να αυξήσει τη συμμετοχή της στα δάνεια προς το ΔΝΤ (στα 5,5 δισ. ευρώ) κι όλα τα υπόλοιπα είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Οι Ευρωπαίοι, εν προκειμένω οι 27 της ΕΕ, θεωρούν πως  με ένα συνολικό ύψους «διμερών κεφαλαίων» περί τα 200 δισ. ευρώ το ΔΝΤ θα αποκτήσει  αρκετή ‘δύναμη πυρός’ για να στηρίξει στη συνέχεια τις αδύναμες ευρωπαϊκές οικονομίες. Για να συμβεί όμως αυτό και να συμπληρωθεί το ποσό που απαιτείται, πρέπει το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών να συνεισφέρει και ιδίως οι μεγάλες οικονομίες να αυξήσουν την ποσόστωσή τους. Με τη Βρετανία να είναι η πρώτη που αρνήθηκε μια τέτοια εξέλιξη, καίτοι στο σημερινό Eurogroup ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν θα δώσει το παρόν.

Με αυτά τα δεδομένα οι αναλυτές θεωρούν περισσότερο  πιθανό να καταλήξει η αποψινή  τηλεδιάσκεψη σε μια «συμβιβαστική  συμφωνία» και οι κυβερνήσεις  των 17 χωρών της ευρωζώνης να δεσμευτούν για τη χορήγηση των διμερών δανείων με το ΔΝΤ, χωρίς την άμεση στήριξη της Βρετανίας. Αρκεί να καμφθούν οι «χρονικές» ενστάσεις της Γερμανίας …
Κλείσιμο

Αυτή η απόφαση  βέβαια προϋποθέτει πως στα δάνεια προς το ΔΝΤ θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης. Και οι 17,δηλαδή και οι χώρες εκείνες που λαμβάνουν ήδη οικονομική ενίσχυση (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία). Εάν αυτές δηλώσουν αδυναμία, τότε οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερα ποσά, κάτι που σαφώς θα προκαλέσει προβλήματα στην τηλεδιάσκεψη.

Σε δεύτερο χρόνο  οι υπουργοί καλούνται να αποφασίσουν  και για τις τεχνικές λεπτομέρειες της αλλαγής της συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM).

Συγκεκριμένα οι υπουργοί καλούνται να εγκρίνουν την σχετική πλειοψηφία του 85% έναντι της απαιτούμενης ομοφωνίας, σε περίπτωση που ΕΚΤ και ΕΕ θεωρήσουν ότι απαιτείται άμεση δράση, ενώ η εφαρμογή του ΕSM θα επισπευτεί για το 2012, αντί για τον Ιούλιο του 2013.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης