Δεν μπαίνει η Ελλάδα στα διμερή δάνεια προς ΔΝΤ

Εξαιρούνται και Ιρλανδία, Πορτογαλία - 150 δισ. θα δώσει συνολικά η Ευρώπη.....

Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, με τη διευρυμένη συμμετοχή και των εκτός Ευρωζώνης μελών της ΕΕ,κράτησε τρεις και πλέον ώρες, πλην όμως ουσιαστική πρόοδος στην διαδικασία εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 8ης-9ης Δεκεμβρίου δεν φαίνεται να υπάρχει. Απλώς επιβεβαιώθηκε η συμφωνία για τη δανειοδότηση του ΔΝΤ, από τις ευρωπαϊκές χώρες, με τη σύναψη διμερών δανειακών συμβάσεων.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης κατέστησε σαφές ότι στη διαδικασία της χορήγησης δανείων συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετέχει η Ελλάδα αλλά ούτε και οι Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν μία από τις εκκρεμότητες που είχε "κληροδοτήσει" η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, καθώς η μη συμμετοχή των τριών χωρών θα συνεπαγόταν την αύξηση των ποσών που πρέπει να χορηγήσουν οι άλλες χώρες. Ένα ακόμη σημείο τριβής αναφέρεται στη συμμετοχή ή μη της Μεγάλης Βρετανίας.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, συζητήθηκε το ζήτημα των διμερών δανείων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το ΔΝΤ, ώστε να αυξηθούν κατά 200 δισ. ευρώ τα συνολικά κεφάλαια που διατίθενται για την ανάσχεση της χρηματοοικονομικής κρίσης. Διευκρινίζεται ότι στους δανειστές του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνονται τα κράτη-μέλη που είναι εντεταγμένα σε προγράμματα στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).

Συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα της οριστικοποίησης της νέας συνθήκης για το ESM, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης/9ης Δεκεμβρίου, της υπογραφής του τελικού κειμένου, της κύρωσης και θέσης σε ισχύ της συνθήκης αυτής κατά τις συνταγματικές διαδικασίες των κρατών-μελών και της σχέσης της νέας συνθήκης για το ESM με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.

Όλα αυτά με φόντο τις σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε, ο οποίος υποστήριξε ότι ένας ισχυρός βρετανικός χρηματοπιστωτικός τομέας είναι προς το κοινό συμφέρον της Ευρώπης.

«Για τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος στην ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ στο Λονδίνο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr