Δεν φτάνουν τα λεφτά για όλους!

Οι δανειακές ανάγκες των ευρωπαϊκών κρατών «τρομοκρατούν» αναλυτές και πολιτικούς αρχηγούς – Αγωνιώδης έκκληση από ΔΝΤ και αναλυτές για μια συμφωνία «κοινής αντιμετώπισης» της κρίσης – Καραδοκούν οι οίκοι αξιολόγησης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αυτή που αναμφίβολα θα «κλέψει» την παράσταση σήμερα καθώς ξεκινά και επισήμως το πρόγραμμα χορήγησης μακροχρόνιων δανείων προς τις τράπεζες με σχεδόν αμελητέο κόστος.

Το περίφημο πρόγραμμα LTRO (long-term repurchasing operation), το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στις 8 Δεκεμβρίου, συνίσταται στην χορήγηση χαμηλότοκων δανείων (με επιτόκιο 1%) στις τράπεζες για μια περίοδο έως και 3 έτη, με στόχο να χρησιμοποιηθούν αυτά τα κεφάλαια στην αγορά ομολόγων, θέτοντας έτσι τις τράπεζες σε μια παράλληλη τροχιά με την ΕΚΤ που επισήμως θα πάψει, σταδιακά, να αποτελεί το δανειστή «ανάγκης» των προβληματικών κρατών της Ευρωζώνης.

Το «δέλεαρ» για τις τράπεζες έγκειται στο ότι το επιτόκιο των ιταλικών ομολόγων (5ετή και 10ετή) διαμορφώνεται στο 6% περίπου και αναλόγως υψηλό είναι και το επιτόκιο των εκδόσεων άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα η Γαλλία ή το Βέλγιο!

Το «πρόβλημα» είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, το πόσα ακόμα ομόλογα, πόση ακόμα έκθεση στα προβληματικά χρέη των χωρών της Ευρωζώνης μπορούν να συσσωρεύσουν οι τράπεζες …

Σε μια πρώτη ανάγνωση πάντως ήδη 10 μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, οι περισσότεροι από την Ιταλία, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση αυτή της ΕΚΤ με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές να εκτιμούν πως τα προς διάθεση κεφάλαια δεν αποκλείεται να υπερβούν κι αυτές ακόμα τις προβλέψεις, που δίνουν ένα «άνοιγμα» μεταξύ 100 και 400 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αυτή τη γραμμή χρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Κι εδώ έγκειται ένα ακόμα μεγάλο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι ιθύνοντες της ΕΕ, πρωτίστως οι πολιτικοί ταγοί της: Θα «φτάσουν» για όλους τα λεφτά;

Έχουμε και λέμε: Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Γαλλίας διαμορφώνονται στα 177,9 δισ. ευρώ για το 2012, όπως ανακοίνωσε επισήμως η γαλλική υπηρεσία διαχείρισης χρέους. Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη προγραμματίσει να εκδώσει ένα νέο διετές ομόλογο, δύο νέα πενταετή και δύο νέα δεκαετή ομόλογα μέσα στο 2012, ενώ θα … εξετάσει το ενδεχόμενο έκδοσης νέου 15ετούς και 30ετούς ομολόγου.

Πόσο σίγουροι είναι οι Γάλλοι ότι θα καταφέρουν να αντλήσουν με ικανοποιητικούς όρους τα κεφάλαια που αναζητούν;

Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Γαλλίας Ζαν-Πιερ Ζουαγιέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης. Όπου και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα χρειαζόταν ένα θαύμα για να διατηρηθεί η αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας, αλλά θέλω να πιστεύω σε αυτό» …

Η Ιταλία έχει ομοίως ανάγκες χρηματοδότησης άνω των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο για το πρώτο μισό της νέας χρονιάς! Κι εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα καθώς ήδη οι αγορές δείχνουν έτοιμες να αποκλείσουν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα και η Βρετανία, όντας εκτός της «μάχης του ευρώ» καλείται να αποδείξει πως οι αγορές την εμπιστεύονται, με την Moody’s να κρούει και γι’ αυτήν τον κώδωνα του κινδύνου.

Πέραν αυτών ας μην ξεχνάμε πως οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη θέσει ουσιαστικά σε καθεστώς επιτήρησης ΟΛΕΣ τις χώρες της Ευρωζώνης καθιστώντας δυσχερέστερη την έκθεσή τους στις αγορές.

Οι αναλυτές επιμένουν πως μια συνολική λύση στο πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν μπορεί να βρεθεί χωρίς την έκδοση ευρωομολόγου, «κοινής ανάληψης ευθύνης» δηλαδή, η Γερμανία εξακολουθεί να ανθίσταται και το μόνο που απομένει είναι να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα ως τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής.

Γιατί έως τότε ίσως έχουν αλλάξει πολλά …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr