Τράπεζες: Ποιοι αγοράζουν μετοχές στο «ξεφόρτωμα» των hedge funds

Ασφαλιστικά ταμεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, Αμοιβαία Κεφάλαια κλασσικού τύπου (ΗΠΑ) και εταιρείες επενδύσεων κλειστού τύπου ( μερίδια ) είναι οι αγοραστές στην μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στην οποία από την περασμένη Παρασκευή έχει αλλάξει χέρια το 3,4% του μετοχικού κεφαλαίου (17 εκατ. μετοχές).

Στους αγοραστές ελληνικών τραπεζικών μετοχών από το Ηνωμένο Βασίλειο εντοπίζονται εταιρείες όπως η Fidelity Int

Ασφαλιστικά ταμεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, Αμοιβαία Κεφάλαια κλασσικού τύπου (ΗΠΑ) και εταιρείες επενδύσεων κλειστού τύπου ( μερίδια ) είναι οι αγοραστές στην μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στην οποία από την περασμένη Παρασκευή έχει αλλάξει χέρια το 3,4% του μετοχικού κεφαλαίου (17 εκατ. μετοχές).

Στους αγοραστές ελληνικών τραπεζικών μετοχών από το Ηνωμένο Βασίλειο εντοπίζονται εταιρείες όπως η Fidelity International, η Templeton Ιnvestments κ.α

Και όπως πρόσφατα είπε ο επί δεκαετίες διαχειριστής  sir A. Bolton «Οι πωλητές είναι οι ίδιοι οι οποίοι αγόραζαν σε υψηλά επίπεδα…», φωτογραφίζοντας τα Hedge funds που αιμορραγούν.

Βεβαίως στους αγοραστές της Εθνικής ή άλλων τραπεζικών μετοχών πρέπει να προσθέσουμε και ορισμένα ισχυρά εγχώρια «πορτοφόλια» και Έλληνες ιδιώτες.

Αντίστοιχες πιέσεις έχει δεχθεί και η μετοχή της Τράπεζας Eurobank, και σύμφωνα με πληροφορίες, στους αγοραστές συναντώνται επίσης ξένα ασφαλιστικά ταμεία, κλασσικά Αμοιβαία και εταιρείες επενδύσεων.

Τα ίδια χαρακτηριστικά εντοπίζονται και σε αγοραστές μετοχών άλλων Τραπεζών ( Alpha Bank, Tράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου ).

Ποιοι αποχωρούν

Τι συνέβη, όμως, και σημειώθηκε τέτοιο αιματοκύλισμα στις ελληνικές Τραπεζικές μετοχές καθώς μόνο χθες ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες –7,88% ;

Εδώ και αρκετές εβδομάδες τα Hedge Funds κάθε κατηγορίας (υπάρχουν 204 διακριτές κατηγορίες ) ρευστοποιούν για δυο λόγους : 

  • Στα βραχυπρόθεσμα Hedge Funds τα αιτήματα από τους επενδυτές πραγματοποιούνται με δίμηνη ή και τρίμηνη προειδοποίηση.
  • Ο δεύτερος λόγος είναι ο υπερδανεισμός .

Τα Hedge Funds «πυροβολούν» αδιάκριτα τις τραπεζικές μετοχές αφού επιδιώκουν επειγόντως ρευστότητα. Ανάλογα πράττουν, καθώς έχουν αιτήματα από επενδυτές, και μακροπρόθεσμα funds, όπως το Capital.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλευρά αυτών που δεν αγοράζουν είναι – δυστυχώς – τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία  και Αμοιβαία Κεφάλαια Εξωτερικού.

Οι θέσεις στην Εθνική 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες επενδυτές εμφανίζονται αυτή την στιγμή  μεγάλες εταιρείες που έχουν αγοράσει μετοχές της Εθνικής τελευταία είναι η Barclays Global  που κατέχει το  0,45%, η Royal Bank of Scotland με το  0,32% , η Dramier LTD 
που διαθέτει ποσοστό 0,26%, η Morgan Stanley με ποσοστό 0,23% και η Fidelity με  ποσοστό 0,20%. 

Επίσης από τις ΗΠΑ στο μετοχολογιο του ομίλου εντοπίζονται η Vanguard Group από τη Φιλαδέλφεια και η Charles Schwab από το Σαν Φρανσίσκο. 

Από τη Βρετανία η Schroder και η ΑΧΑ Rosenberg, η Fidelity International, η Τempleton ενώ από την Ελβετία η Bank 
Leu AG Zurich και η Credit Suisse Asset Management κ.ά. 

Από τη Σουηδία προέρχονται μεταξύ άλλων η Forsta AP-fonden, από την Ισπανία η BSCH-Banco Santander, από τη Νορβηγία η Norges Bank Kapitalforvaltning, από το Λουξεμβούργο η Kredietrust Luxembourg. 

Από την Ιαπωνία δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων οι Morgan Stanley Tokyo, DLIBJ , Mitsubishi Asset Management Ltd Co., Nomura Asset Management και από 
το Χονγκ Κονγκ έχει επενδύσει η Templeton Asset Management (Hong Kong) Ltd. 
 
Eπίσης, η αμερικανική τράπεζα Bank Of New York που ήταν μέχρι 
πριν λίγο καιρό από τους μεγαλύτερους μετόχους της τράπεζας (ήλεγχε περίπου το 1%)

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr