Eurostat : Ανοίγει «παράθυρο» για στοχευμένες παροχές

«Υπέρβαση ήταν και πέρασε» συμφωνεί πλέον και η Γιούροστατ που ανοίγει «παράθυρο» στην κυβέρνηση για πιο ευέλικτη (και γενναιόδωρη;) οικονομική πολιτική απέναντι στη διεθνή κρίση. 

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία να αναθεώρησε αναδρομικά προς τα πάνω το δημόσιο έλλειμμα της χώρας για το 2007 στο «ιλιγγιώδες» 3,5% του ΑΕΠ, όλα όμως δείχνουν ότι η Κομισιόν δεν θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία  υπερβολικού ε

«Υπέρβαση ήταν και πέρασε» συμφωνεί πλέον και η Γιούροστατ που ανοίγει «παράθυρο» στην κυβέρνηση για πιο ευέλικτη (και γενναιόδωρη;) οικονομική πολιτική απέναντι στη διεθνή κρίση. 

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία να αναθεώρησε αναδρομικά προς τα πάνω το δημόσιο έλλειμμα της χώρας για το 2007 στο «ιλιγγιώδες» 3,5% του ΑΕΠ, όλα όμως δείχνουν ότι η Κομισιόν δεν θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία  υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ελλάδας, καθώς στην έκθεσή της η Eurostat αναφέρει ότι δέχεται τις εξηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι υπερβάσεις των κρατικών δαπανών οφείλονταν σε «έκτακτα φαινόμενα», όπως οι καταστροφικές  πυρκαγιές του 2007, και δεν θα επαναληφθούν αφού λήφθηκαν και νομοθετικά μέτρα για την «άσπρη τρύπα» του προϋπολογισμού.  

Τουναντίον η Eurostat αίρει και τις επιφυλάξεις τις οποίες είχε διατυπώσει τον Απρίλιο του 2008 και αφορούσαν στις  κοινοτικές ενισχύσεις προς την χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στον προσδιορισμό των οικονομικών αποτελεσμάτων των νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Η κατάσταση ασφαλώς δεν είναι και ρόδινη. Άλλωστε μόνο η Ουγγαρία –με έλλειμμα 5% του ΑΕΠ- ξεπέρασε, μαζί με την Ελλάδα, το όριο του 3% στην ΕΕ των 27.  

Πρακτικά όμως η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να «φορτώσει» όσα μπόρεσε στον προϋπολογισμό του 2007 (έκτακτες δαπάνες, εφάπαξ κάλυψη του κόστους αναθεώρησης του ελληνικού ΑΕΠ κλπ), «ελαφρύνοντας» έτσι κατά τι τους επόμενους προϋπολογισμούς. Έτσι μπορεί να εκτελέσει απερίσπαστη την οικονομική πολιτική της, καθώς οι στόχοι για έλλειμμα 2,3% το 2008 και 1,8% το 2009 απέχουν πολύ από το 3% του ΑΕΠ  και της αφήνουν ένα σημαντικό περιθώριο ελιγμών. 

Με τα νέα δεδομένα αυτά, χωρίς «αστερίσκους» και τον «βραχνά» της Κομισιόν για τα υπερβολικά ελλείμματα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης επεξεργάζεται αλλαγές στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που κρίνονται αναγκαίες λόγω της διεθνούς κρίσης, αλλά και της πολιτικής αναταραχής στο εσωτερικό της χώρας.  

Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομίας θα αναμένει και το «πράσινο φως» από την Κομισιόν –ίσως την ερχόμενη εβδομάδα- για «χαλάρωση» του όρου του Συμφώνου Σταθερότητος για μείωση κατά 0,5% των κρατικών ελλειμμάτων κάθε χρόνο, λόγω της διεθνούς κρίσεως. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, χωρίς να θέλει να καλλιεργεί υπερβολικές προσδοκίες, σχεδιάζει «διορθωτικές κινήσεις» που στόχο θα έχουν την ενίσχυση των εισοδημάτων των φτωχών νοικοκυριών που πλήττονται από την κρίση, με απώτερο στόχο να μπορέσει να κινηθεί η αγορά και να ανασάνουν οι μικρομεσαίοι, για να μην οδηγηθούμε σε κύμα απολύσεων και διόγκωση της ανεργίας. 

Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια για να πάρουν κάτι παραπάνω από το νέο προϋπολογισμό οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (χαμηλοσυνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνες οικογένειες).  

Στη φάση αυτή φαίνεται πως αποκλείεται να δοθεί εισοδηματική ενίσχυση μεγαλύτερη από 3,5% -4% σε δημοσίους υπαλλήλους και λοιπούς συνταξιούχους μέσω του προϋπολογισμού, καθώς το υψηλό κόστος θα ήταν απαγορευτικό και θα σηματοδοτούσε νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό. 

Αντιθέτως, στο πλαίσιο μιας «υπεύθυνης πολιτικής» την οποία θέλει να υπερπροβάλλει, η κυβέρνηση εστιάζει στα χαμηλά εισοδήματα, κάτι που και μικρότερο δημοσιονομικό κόστος συνεπάγεται, και ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού επηρεάζει (πχ αυξήσεις 20%-30% στο ΕΚΑΣ ή τις συντάξεις ΟΓΑ θεωρούνται επικοινωνιακά ελκυστικότερες από μισθολογικές αυξήσεις 4,5% αντί για 3,5% προς όλους τους δημοσίους υπαλλήλους).

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr