Προς νέο γύρο μείωσης των επιτοκίων
Το ύστατο (;) όπλο τους χρησιμοποιούν πλέον οι ανά τον κόσμο κεντρικές τράπεζες στην μάχη τους κατά της επελαύνουσας κρίσης.
Ο λόγος για την μείωση των επιτοκίων, το πλέον «ηχηρό» μήνυμα προς τις αγορές και το πλέον αποτελεσματικό μέτρο ελέγχου των εξελίξεων, κυρίως γιατί είναι πια κοινός τόπος πως η μόνη λύση, η μόνη διέξοδος από την δίνη της κρίσης είναι η διευκόλυνση του κύκλου του χρήματος. Μ
Το ύστατο (;) όπλο τους χρησιμοποιούν πλέον οι ανά τον κόσμο κεντρικές τράπεζες στην μάχη τους κατά της επελαύνουσας κρίσης.
Ο λόγος για την μείωση των επιτοκίων, το πλέον «ηχηρό» μήνυμα προς τις αγορές και το πλέον αποτελεσματικό μέτρο ελέγχου των εξελίξεων, κυρίως γιατί είναι πια κοινός τόπος πως η μόνη λύση, η μόνη διέξοδος από την δίνη της κρίσης είναι η διευκόλυνση του κύκλου του χρήματος. Με δεδομένη την κατακερματισμένη ψυχολογία των εμπλεκομένων με τις αγορές, η συνεχής μείωση του κόστους του χρήματος και η χορήγηση της απαιτούμενης ρευστότητας ίσως τελικά μας οδηγήσει έξω από το τούνελ!
Σε κάθε περίπτωση όμως και με αναλογία προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε αγοράς, κάθε οικονομίας, το ... γαϊτανάκι των επιτοκίων χρήζει ιδιαίτερης μνείας τις τελευταίες ημέρες. Κυρίως γιατί οι κινήσεις μοιάζουν έως και αντιφατικές!
Την αρχή έκαναν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής με την συντονισμένη μείωση των επιτοκίων τους στις 8 Οκτώβρη. Τώρα όμως κάθε χώρα ξεχωριστά χαράζει τη δικιά της πολιτική.
Προ 24 ωρών η Ουγγαρία, με το νόμισμά της στα χειρότερα επίπεδα της σύγχρονης ιστορίας της, προχώρησε σε αύξηση του επιτοκίου της κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Διαφορετική ρότα χάραξε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας η οποία προχώρησε στη μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων δανεισμού στο 19,75% (από 20,25%) αλλά διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 16,75%. Κάτι που δεν επέλεξε η Riksbank, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας η οποία μείωσε σήμερα το πρωί το βασικό της επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (στο 3,75%), τη δεύτερη μείωση του επιτοκίου της μέσα σε 15 ημέρες!
Κάτι ανάλογο έπραξε και η Τράπεζα της Κορέας, με μείωση του επιτοκίου κατά 0,25% στο 5%.
Το μείζον θέμα των ημερών όμως είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τις επιλογές των δύο μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, της αμερικανικής FED και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δύο τραπεζών που προφανώς αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις, έχουν όμως έναν κοινό στόχο: την εξισορρόπηση της διεθνούς οικονομικής σκηνής.
Εδώ το «πάνω χέρι» φαίνεται να έχει ο επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκε. Ο οποίος έχει αποδείξει στην πράξη ότι δεν φείδεται κινήσεων προκειμένου να «πολεμήσει» την κρίση, έχει ήδη σπάσει κάθε ρεκόρ παρεμβάσεων στην αγορά και εσχάτως – την περασμένη Δευτέρα – επανέλαβε, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών του Κογκρέσου, την πρόθεσή του να μειώσει εκ νέου το κόστος του χρήματος! Οι αναλυτές τον έχουν ικανό να φτάσει τα επιτόκια ακόμα και στο 1%.
Εάν όμως όντως πράξει κάτι τέτοιο ποια θα είναι άραγε η ... απάντηση της ΕΚΤ και του προέδρου της Ζαν Κλοντ Τρισέ; Ο μεσιέ Τρισέ για πρώτη φορά μίλησε προ ημερών για το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων στην Ευρωζώνη. Έκανε λόγο ακόμα και για την πρόκληση – εμμονή του, αυτή του πληθωρισμού, δηλώνοντας πως στην παρούσα φάση ΙΣΩΣ οι όποιοι πληθωριστικοί κίνδυνοι να έρχονται σε δεύτερη μοίρα έναντι της απειλής της επιβράδυνσης – αν όχι της ύφεσης – της ευρωοικονομίας.
Ιδού λοιπόν το στοίχημα: θα μειώσει κι άλλο τα επιτόκια η ΕΚΤ; Οι ειδικοί αναλυτές δεν δίστασαν να προβλέψουν πως εκ των πραγμάτων ο μεσιέ Τρισέ θα εξαναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια ακόμα και μέχρι το 3%! Ας το δούμε πρώτα και μετά αναλύουμε εκ νέου τα – τότε – δεδομένα...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr