ΣΕΒ : Πρωτόκολλο συνεργασίας με το Κατάρ, παρουσία του Πρωθυπουργού

Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψε ο ΣΕΒ στη Ντόχα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Κατάρ, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, χθες (Κυριακή, 26/10/2008),  κατά τη διάρκεια Επιχειρηματικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε με σκοπό την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Κεντρικός ομιλητής στο Φόρουμ ήταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ενώ παρευρέθησαν η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη

Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψε ο ΣΕΒ στη Ντόχα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Κατάρ, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, χθες (Κυριακή, 26/10/2008),  κατά τη διάρκεια Επιχειρηματικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε με σκοπό την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Κεντρικός ομιλητής στο Φόρουμ ήταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ενώ παρευρέθησαν η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας. Στην εκδήλωση συμμετείχε και η πολυπληθής αποστολή, αποτελούμενη από 90 εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων που μετέβησαν στην πρωτεύουσα του Κατάρ για συναντήσεις και επαφές με  Καταρινούς επιχειρηματίες.

Υπογράφοντας τη συμφωνία εκ μέρους του ΣΕΒ, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Επικεφαλής Διεθνών Δράσεων κ. Θανάσης Λαβίδας επεσήμανε ότι στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η διεθνής οικονομική κρίση την απάντηση μπορεί να δώσει η επιχειρηματική κοινότητα, αυξάνοντας δυναμικά την επενδυτική και εμπορική δραστηριότητά της σε ξένες αγορές. Όπως σημείωσε ο κ. Λαβίδας, οι ελληνικές επιχειρήσεις  πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους και να τολμήσουν σε αγορές που ανθίστανται στην κρίση και αναπτύσσονται με υψηλούς ρυθμούς -όπως είναι το Κατάρ.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Λαβίδας, μετά από συζητήσεις με τη Διοίκηση του Καταρινού Επιμελητηρίου, που είναι ο κεντρικός Επιχειρηματικός Φορέας της χώρας, ο ΣΕΒ και το Εμπορο-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κατάρ σχεδιάζουν να ιδρύσουν Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Κατάρ. Το Συμβούλιο πρόκειται να στελεχωθεί από επιλεγμένους επιχειρηματίες των δύο χωρών που έχουν το ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν αποτελεσματικά. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλει και η διμερής Συμφωνία για Αμοιβαία Προστασία και Προώθηση των Επενδύσεων που υπεγράφη.

Σημειώνεται, ότι η οικονομία του Κατάρ έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με εντυπωσιακό ρυθμό (περίπου 20% για το διάστημα 2003-2007), χάρις στα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και στα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου που εισφέρουν το 60% του ΑΕΠ και το 90% των εξαγωγών. Το επενδυτικό περιβάλλον στο Κατάρ είναι ανοικτό στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, επιτρέπει στους ξένους επενδυτές πλήρες ιδιοκτησιακό καθεστώς, προσφέρει χαμηλό κόστος ενέργειας και φορολογικές απαλλαγές και τα περισσότερα είδη εισάγονται χωρίς δασμούς.

Ειδικότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αλματώδης ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα, που συναγωνίζεται εφάμιλλα την αντίστοιχη του Ντουμπάι, με στόχο τη σταδιακή απεξάρτηση της οικονομίας από τον ενεργειακό τομέα. Μεταξύ των φιλόδοξων έργων υποδομής που σχεδιάζονται στο Κατάρ περιλαμβάνονται νέο αεροδρόμιο, ουρανοξύστες, τεχνητά νησιά με πολυτελή ξενοδοχεία και οικιστικές μονάδες, λιμένες, μαρίνες, καθώς και εγκαταστάσεις για αθλητικές και τουριστικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να προβάλει στους Καταρινούς επιχειρηματίες τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας με ελληνικές εταιρίες για επενδύσεις και κοινές δράσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, όπου η ελληνική επιχειρηματικότητα διαθέτει ισχυρή παρουσία, προσβασιμότητα και τεχνογνωσία. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr