Διαφωνίες «ειδικών» για το ελληνικό χρέος

Διαφωνίες «ειδικών» για το ελληνικό χρέος

Λίγοι οι αισιόδοξοι, αρκετά τα «πονταρίσματα» σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ – Τι λένε στις εκθέσεις τους Merrll Lynch, Goldman Sachs, Citi, Nomura και οι Γερμανοί τραπεζίτες

Διαφωνίες «ειδικών» για το ελληνικό χρέος
Ακόμα και την ύστατη ώρα οι «ειδικοί» διαφωνούν ως προς τη διαχείριση του προβλήματος του ελληνικού χρέους αλλά και ως προς τις προοπτικές της Ελλάδας και ευρύτερα της Ευρωζώνης.

Την ώρα που σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της ΕΕ, με πρώτους το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Επίτροπο Όλι Ρεν πιέζουν για την άμεση κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οι μεγαλύτεροι ξένοι οίκοι και οι αναλυτές τους εμφανίζονται τουλάχιστον διχασμένοι ως προς το αποτέλεσμα της διαδικασίας και συνεπακόλουθα ως προς την μελλοντική βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

Στους … αισιόδοξους κατατάσσεται η Merrll Lynch, αφού προβλέπει πως το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί ακόμη και κάτω από το 100% και μάλιστανωρίτερα από το 2020 και ΧΩΡΙΣ να χρειαστεί αύξηση της ποσόστωσης του «κουρέματος» πάνω από το δρομολογούμενο 50%. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή στα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα! Σύμφωνα με τους ειδικούς του οίκου «εάν πετύχει το PSI, το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα είναι κάτω από το 100%, ενώ και η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2012 θα περιοριστεί σημαντικά, στο -1,8% από το -5,3% που ήταν το 2011».

Από την πλευρά της η Goldman Sachs χαρακτηρίζει αναγκαία την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη συμφωνία για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «ώστε να είναι οικονομικά σημαντική», όπως χαρακτηριστικά τονίζει στο report της. Σε αντίθετη περίπτωση μιας χαμηλής συμμετοχής πολύ περισσότερο δε μιας μη εθελοντικής συμμετοχής, οι αναλυτές της Goldman Sachs κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά συνολικά για την Ευρωζώνη, λέγοντας πως «ο τρόπος μεταχείρισης των επενδυτών στο ελληνικό χρέος θα αποτελέσει προηγούμενο που θα επηρεάσει τη δομή των αγορών ομολόγων αρκετών χωρών της Ευρωζώνης και την αξιοπιστία τους».

Την ίδια στιγμή ο κορυφαίος οικονομολόγος της Citigroup Willem Buiter δίνει 25% πιθανότητες στο σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στο προσεχές διάστημα. Δεν «βλέπει» βέβαια τελεσίδικη διάλυση του ευρώ, αλλά θεωρεί πως μια «μη επιτυχημένη» διαχείριση του ελληνικού προβλήματος χρέους θα έχει επιπτώσεις και στις γειτονικές, κατά πολύ ισχυρότερες οικονομίες της Ιταλίας ή της Ισπανίας.
Κλείσιμο

Ανάλογες εκτιμήσεις κάνει και η πλειοψηφία των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Nomura που δημοσιεύει το CNBC. Που «βλέπει» μία ή περισσότερες χώρες να εγκαταλείπουν το ευρώ μέσα στο 2012 με την Ελλάδα φυσικά να είναι η πρώτη … «υποψήφια».

Τέλος, εντύπωση προκαλεί η δημόσια έκκληση του κυρίου Andreas Schmitz, προέδρου του συνδέσμου γερμανικών τραπεζών, ο οποίος μιλώντας στο Bloomberg τόνισε ότι «η ανταλλαγή ελληνικού χρέους που συζητείται μεταξύ ιδιωτών ομολογιούχων και κυβερνητικών στελεχών, θα πρέπει να εφαρμοστεί τον δυνατόν συντομότερο» και δη στη βάση των ήδη συμφωνηθέντων από τον περασμένο Οκτώβριο.

«Δεν γίνεται με προκύπτουν συνεχώς καθυστερήσεις και αλλαγές στους όρους που έχουν ήδη συμφωνηθεί», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Γερμανός τραπεζίτης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης