Κρίση : Η Ουγγαρία παίρνει 25 δισ., η Κίνα ρίχνει τα επιτόκια

Την ώρα που τα διεθνή χρηματιστήρια λειτουργούσαν από το πρωί σήμερα με τη λογική του πιεσμένου ελατηρίου και να εκτινάσσονται σε υψηλά αρκετών ημερών, οι πλέον ψύχραιμοι εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακριβώς επειδή τα σημάδια της κρίσης είναι ακόμα εδώ! 

Μπορεί λοιπόν σήμερα οι αγορές να γιορτάζουν αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο σε μια οικονομία που μέχρι πριν από λίγους μήνες θεωρείτο ως η π

Την ώρα που τα διεθνή χρηματιστήρια λειτουργούσαν από το πρωί σήμερα με τη λογική του πιεσμένου ελατηρίου και να εκτινάσσονται σε υψηλά αρκετών ημερών, οι πλέον ψύχραιμοι εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακριβώς επειδή τα σημάδια της κρίσης είναι ακόμα εδώ! 

Μπορεί λοιπόν σήμερα οι αγορές να γιορτάζουν αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο σε μια οικονομία που μέχρι πριν από λίγους μήνες θεωρείτο ως η πλέον δυναμική μεταξύ των ταχέως αναπτυσσόμενων. Ο λόγος για την ουγγρική οικονομία η οποία ουσιαστικά βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία και μάλιστα αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως η Ουγγαρία τώρα βρίσκεται ίσως και σε πιο δυσχερή θέση από την Ισλανδία που επισήμως χρεοκόπησε. 

Προκειμένου να διασωθεί η ουγγρική οικονομία οι διεθνείς οργανισμοί ανέλαβαν δράση. Ευρωπαϊκή Ένωση, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσαν την παροχή πακέτου σωτηρίας για την ουγγρική οικονομία συνολικού ύψους 25 δισ. δολαρίων.

Αναλυτικότερα από τα 25 δις δολάρια τα 16 δις χορηγεί υπό την μορφή δανείου το ΔΝΤ, τα 8 δις δολάρια η Ευρωπαϊκή Ένωση και το 1 δις δολάρια τα ταμεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.  

Η περίπτωση της Ουγγαρίας έρχεται να προστεθεί στην λίστα των χωρών που αποτάνθηκαν στα διεθνή φόρα για την παροχή έκτακτης βοήθειας, αφού μόλις προ ημερών το ΔΝΤ χορήγησε δάνειο ύψους 16 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, ενώ έπεται – όπως όλα δείχνουν – μια αντίστοιχη παρέμβαση του Ταμείου με ενέσεις ρευστότητας στις οικονομίες του Πακιστάν και της Λευκορωσίας.  

Την ίδια ώρα κάποια σημάδια της κρίσης, της τραπεζικής κρίσης, εμφανίζονται και στη γερμανική οικονομία, εκείνη που θεωρητικά αντιστεκόταν στην από κοινού εποπτεία του διεθνούς χρηματοποστωτικού συστήματος, ενώ παράλληλα είχε ανακοινώσει ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης προς τις ταλανιζόμενες από την κρίση επιχειρήσεις και τράπεζες. Έτσι σήμερα το πρωί η Hypo Real Estate, η γερμανική εταιρεία που έλαβε προ μηνός 50 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας, ζήτησε από την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) ένα νέο δάνειο ύψους 15 δισ. ευρώ για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της.  

Ταυτόχρονα οι εποπτικές αρχές της γερμανικής χρηματιστηριακής αγοράς φέρονται να εξετάζουν την μείωση της συμμετοχής της μετοχής της αυτοκινητοβιομηχανίας VW στη διαμόρφωση του γενικού Δείκτη (DAX), μετά τις πρωτοφανείς κινήσεις της μετοχής το τελευταίο διήμερο. Το πρόβλημα προφανώς δεν είναι το πόσο αυξήθηκε η τιμή της συγκεκριμένης μετοχής, ούτε το ότι συμπαρέσυρε το δείκτη σε εξωπραγματικές διακυμάνσεις (χθες στο +11%), αλλά το γεγονός πως ακριβώς αυτή η κίνηση της μετοχής «κόστισε» στα εγχώρια επενδυτικά funds πάνω από 16 δις ευρώ μέσα σε μια ημέρα! Ενδεικτικό κι αυτό της άμεσης ανάγκης αλλαγής της ίδιας της διάρθρωσης του υπάρχοντος συστήματος διαχείρισης και ελέγχου της αγοράς, σημείο διαφωνίας να θυμίσουμε μεταξύ της γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ και των υπολοίπων Ευρωπαίων ηγετών που ζητούν ενιαίο εποπτικό σύστημα! 

Τέλος, σε μια ακόμα έκφανση της διεθνούς κρίσης, η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σήμερα σε μια νέα μείωση των παρεμβατικών της επιτοκίων, την τρίτη μέσα σε έναν μήνα, στο 6,66% (από 6,93%).  

Και πλέον εκείνο που μένει να δούμε είναι το ύψος της μείωσης των επιτοκίων της FED αργότερα μέσα στην ημέρα ...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr