Ο Νταλάρα "προσγειώνει" την Αθήνα για το "κούρεμα"

Ο Νταλάρα "προσγειώνει" την Αθήνα για το "κούρεμα"

Βασικά θέματα για το PSI παραμένουν άλυτα, δηλώνει ο πρόεδρος του IIF, που τονίζει ότι "ο χρόνος τελειώνει" - Ανησυχία για τα «παιχνίδια» των funds

Ο Νταλάρα "προσγειώνει" την Αθήνα για το "κούρεμα"
Για μια σειρά θεμάτων που παραμένουν άλυτα και για χρόνο που πιέζει προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μιλούν  οι κύριοι Νταλάρα και Λεμιέρ στην κοινή τους δήλωση αμέσως μετά τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Μπορεί τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ  να μετέφεραν από το πρωί ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας αλλά από την άλλη η κρισιμότητα των στιγμών είναι δεδομένη, κάτι που φαίνεται και από την επωδό των δηλώσεων των κυρίων Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ (του έτερου επικεφαλής της Επιτροπής του IIF που διαπραγματεύεται τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση) πως «ο χρόνος τελειώνει» και επείγει όσο ποτέ η επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας. Μάλιστα το ειδησεογραφικό MarketWatch τονίζει ότι οι κύριοι Νταλάρα και Λεμιέρ, στην κοινή τους δήλωση αμέσως μετά τις συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, τόνισαν ότι για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το εθελοντικό PSI θα πρέπει να υπάρξει «υποστήριξη από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη». (Δείτε εδώ
Κλείσιμο
σχετικό δημοσίευμα του MarketWatch).

Είναι ενδεικτικά τα όσα δήλωσε ο κύριος Νταλάρα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, αμέσως μετά από τις συζητήσεις του με τους Έλληνες αξιωματούχους. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ο επικεφαλής του IIF εξέφρασε την ανησυχία του για την «έλλειψη μιας ξεκάθαρης διαδικασίας» για την ολοκλήρωση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων σχετικά με την εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Νταλάρα δήλωσε πως είναι σημαντικό όλες οι πλευρές στις διαπραγματεύσεις να επιβεβαιώσουν ότι πραγματικά θέλουν και αναζητούν μια εθελοντική συμφωνία για το χρέος: «Παρά τις ισχυρές προσπάθειες και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, είμαστε κάπως ανήσυχοι για την έλλειψη μιας ξεκάθαρης διαδικασίας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων», είπε ο κύριος Νταλάρα και ξεκαθάρισε πως είναι σημαντικό όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιβεβαιώσουν ότι θέλουν ένα εθελοντικό deal και αυτή η δέσμευσή τους να μεταφραστεί σε πρακτικές συμφωνίες για βασικά θέματα μέσα στις επόμενες ημέρες. Από τις δηλώσεις αυτές καθίσταται προφανές ότι ο επικεφαλής του ΙΙF προβληματίζεται ιδιαίτερα για τη στάση που τηρούν τα funds που κατέχουν ελληνικά ομόλογα και τα οποία στην πλειονότητά τους εμφανίζονται απρόθυμα να συμμετάσχουν σε μια εθελοντική αναδιάρθρωση καθώς πιέζουν για να πληρωθούν στο ακέραιο τα λεφτά τους, ή να προκαλέσουν χρεοκοπία, καθώς ταυτόχρονα κατέχουν θέσεις στα ασφάλιστρα χρεοκοπίας της χώρας (CDS).

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος και είναι χαρακτηριστικό ότι από χτες το βράδυ ήταν σε διαφορετικό μήκος κύματος από τους ξένους δηλώνοντας, στο περιθώριο του Ελληνοαραβικού Φόρουμ, ότι "η ανταλλαγή ομολόγων βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο".

Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό οποιοδήποτε νούμερο μέχρι στιγμής, ούτε για την έκταση του κουρέματος - με πιθανότερο, πάντως, σενάριο ένα 50% στην τρέχουσα τιμή που αντιστοιχείο στο 65% της αρχικής - ούτε βεβαίως και για το επιτόκιο που θα φέρουν τα νέα ομόλογα που θα πάρουν οι πιστωτές. Πληροφορίες κάνουν λόγο για συζητήσεις μεταξύ του 4,5% και του 4,7%, ενώ πηγές της αγοράς αναφέρονται σε ρύθμιση με πληρωμή του 15% της αξίας των ομολόγων που λήγουν σε μετρητά από το ελληνικό Δημόσιο καθώς και νέα ομόλογα στο 35% της ονομαστικής αξίας των παλαιών.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης