Πιέσεις στην ΕΚΤ να μπει στη συμφωνία για το "κούρεμα"

Πιέσεις στην ΕΚΤ να μπει στη συμφωνία για το "κούρεμα"

Σε ανοικτή γραμμή Νταλάρα - Παπαδήμος - Ντράγκι - Απογειώνονται στο χρηματιστήριο οι τραπεζικές μετοχές

Πιέσεις στην ΕΚΤ να μπει στη συμφωνία για το "κούρεμα"
Η πίεση για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή των τραπεζών - ομολογιούχων (PSI) στο "κούρεμα" εντείνεται τις τελευταίες ώρες, με επίκεντρο τις πυρετώσεις διαβουλεύσεις που έχει ο Τσαρλς Νταλάρα.

Ο πρόεδρος του IIF βρέθηκε στην Αθήνα και πάλι σήμερα, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο καθώς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και το πρόγραμμά του δείχνει εντός της ημέρας συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Άνγκελα Μέρκελ, πιθανότατα στη Ρώμη. Την καγκελάριο, η οποία στέλνει την Κυριακή στη χώρα μας τον υπουργό Εξωτερικών της κ. Βεστερβέλε σε μία επίσκεψη με μεγάλη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς τη συγκυρία.

Κλείσιμο

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα τριμερής συνάντηση (Παπαδήμος - Βενιζέλος - Νταλάρα), κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη.

Ωστόσο, πληροφορίες θέλουν οι διεργασίες να έχουν, πλέον, ως στόχο τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη λύση, καθώς ένα "κούρεμα" ελληνικών ομολόγων που έχει η ίδια στην κατοχή της εκτιμάται, σύμφωνα με κάποιες πηγές, ότι θα ήταν ανώδυνο για την ίδια - τα ομόλογα έχουν αγοραστεί σε πολύ χαμηλότερες της ονομαστικής αξίας τιμές - ενώ, παράλληλα, θα έδινε μεγάλη ανάσα τόσο στο ελληνικό χρέος, με σημαντική επιπλέον μείωσή του επί του ΑΕΠ, καθώς και στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα γλίτωναν, ενδεχομένως, από ακόμη μεγαλύτερο "κούρεμα" στην αξία των ομολόγων που κατέχουν - άρα και από ακόμη μεγαλύτερη επίπτωση στα κεφάλαιά τους.

Η ΕΚΤ επισήμως εξακολουθεί να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί "κούρεμα" των ομολόγων της. Ωστόσο, φαίνεται πως ο κ. Τσαρλς Νταλάρα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον επικεφαλής της κ. Μάριο Ντράγκι, με στόχο να υπάρξει κάποια λύση που θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται πως προεξοφλεί θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των διαβουλεύσεων. Γιατί δεν είναι τόσο το + 2,5% του γενικού δείκτη, ο οποίος κινείται προς τις 650 μονάδες, όσο η μεγάλη άνοδος των τραπεζικών μετοχών ( στο 5,4% ο οικείος δείκτης, στο 7% και πάνω από τα 1,50 ευρώ η σηματωρός μετοχή της Εθνικής) που δείχνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διαβάστε άλλο ρεπορτάζ εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης