Κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρωζώνη

Κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρωζώνη

Δραματικές διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων  ηγετών – Τί θα γίνει με τις προγραμματισμένες  εκδόσεις ομολόγων

Κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρωζώνη
Ακόμα μια κρίσιμη εβδομάδα για την ευρωπαϊκή οικονομία ξεκινά, με δραματικές αλλαγές δεδομένων όμως, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το μπαράζ υποβαθμίσεων σχεδόν της μισής Ευρωζώνης από την Standard & Poor’s το βράδυ της Παρασκευής και ενόψει των σημαντικών εξελίξεων που αναμένονται μέσα στις προσεχείς ώρες και μέρες.

Η ευρωπαϊκή οικονομία καλείται να αποδείξει πως μπορεί να αντιπαρέλθει των πιέσεων που προφανώς θα ενταθούν, ιδίως από τη στιγμή κατά την οποία δύο από τα κράτη «πυλώνες» και «εγγυητές» της οικονομικής ευρωστίας της ΕΕ, δηλαδή Γαλλία και Αυστρία, απώλεσαν την κορυφαία πιστοληπτική τους αξιολόγηση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις προσπάθειες στήριξης του ευρώ και της συνοχής της Ευρωζώνης μέσω των μηχανισμών Αρωγής, με πρώτο το EFSF.

Κλείσιμο
Ήδη το ευρώ δέχθηκε πρώτο τις εντονότατες πιέσεις των αγορών, διολισθαίνοντας το βράδυ της Παρασκευής σε χαμηλά 19 μηνών, κάτω κι από τα 1,262 ενδοσυνεδριακά. Το βασικό ερώτημα είναι πλέον πως θα αντιδράσουν οι μετοχικές αγορές αλλά και οι αγορές ομολόγων, όπου μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας είναι προγραμματισμένες αρκετές «επίφοβες» … έξοδοι κρατών στο διεθνή δανεισμό.

Αρχής γενομένης από τη σημερινή λήξη ομολόγων ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ιταλίας, η οποία μέχρι και την περασμένη Παρασκευή δανειζόταν με ουσιαστικά απαγορευτικά επιτόκια. Έκτοτε όμως υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες..!

Την Τρίτη 17 του μηνός  η Ισπανία θα ζητήσει από τις  αγορές κεφάλαια μέσω 12μηνων και 18μηνων  εντόκων γραμματίων, την επομένη, στις 18, η Γερμανία ζητά 4 δισ. ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων 12μηνης και 24μηνης διάρκειας, στις 19 λήγουν βελγικά ομόλογα ύψους 7,5 δισ. ευρώ και στις 20 ισπανικά ύψους 8,6 δισ. ευρώ και πορτογαλικά ύψους 4 δισ. ευρώ!

Αρκετοί είναι πάντως αυτοί που εκτιμούν πως η επίδραση των υποβαθμίσεων της S&Ρ σε συνολικά εννέα ευρωπαϊκές οικονομίες δεν θα είναι τόσο δραματική όσο πολλοί φοβούνται. Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που η γνώμη του βαραίνει περισσότερο από κάθε άλλον στη διεθνή αγορά ομολόγων, αυτός είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pimco, του μεγαλύτερου «παίκτη» ομολόγων στον πλανήτη, ο κύριος Μοχάμεντ ελ Ερίαν. Ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις υποβαθμίσεις στην Ευρωζώνη τις χαρακτήρισε «χθεσινή είδηση» (Σ.Σ: old news η ακριβής έκφρασή του), υπονοώντας πως ήταν κάτι αναμενόμενο και εν πολλοίς ήδη μια ήδη αποτιμημένη από τις αγορές εξέλιξη!

Σε πολιτικό επίπεδο  τώρα, σήμερα Δευτέρα αναμένεται να μεταβεί στην Μαδρίτη ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί για να συναντηθεί για πρώτη φορά επισήμως με το νέο Ισπανό Πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι. Ο κύριος Ραχόι πρόκειται να μεταβεί με τη σειρά του στο Βερολίνο στις 26 του μηνός για συζητήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, σε μια … επανάληψη του προγράμματος του Ιταλού πρωθυπουργού την εβδομάδα που πέρασε!

Την ίδια στιγμή ο  πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι μεταβαίνει στη Ρώμη για συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση.

Ενώ, όπως είναι γνωστό, την Παρασκευή 20 του μηνός στην Ρώμη θα διεξαχθεί τριμερής συνάντηση  μεταξύ των κυρίων Μόντι και Σαρκοζί  και της κυρίας Μέρκελ.

Σκοπός όλων αυτών  των συζητήσεων είναι – επισήμως – η προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, αλλά και η συζήτηση γύρω από το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ. Πλην όμως μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην ατζέντα των συζητήσεων θα τεθεί πλέον σαφώς και το γενικότερο πρόβλημα χρέους στην Ευρωζώνη, έτσι όπως κλιμακώνεται και με τη βούλα της S&P!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης