"Πρώτα το κούρεμα", διαμηνύει η Τρόικα

Πρώτες εκτιμήσεις για ύφεση και το 2013 και πίεση για μειώσεις αποδοχών και συντάξεων καθώς και για άρση μονιμότητας των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν οι ελεγκτές με τον πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο, το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ την πρώτη γεύση από τα κελεύσματα των δανειστών μας είχε πάρει νωρίτερα το πρωί της ίδιας ημέρας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, κ.Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συναντήθηκε, επίσης, με τους τρεις βασικούς ελεγκτές της Τρόικας, δηλαδή τους κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), χωρίς, ωστόσο, μετά τη συνάντηση να γίνουν κάποιες δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές αποδίδουν τον πρώτο λόγο για την ουσιαστική έναρξη των συνομιλιών για τη νέα δανειακή σύμβαση στην έκβαση των διαπραγματεύσωεν για το κούρεμα του ελληνικού χρέους και την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στη διαδικασία.

Διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ για την πορεία των επαφών Αθήνας - IIF.

Ωστόσο, είναι σαφές πως οι ελεγκτές επιμένουν σε μία σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων, όπως είναι η μείωση του μέσου μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, η μείωση των επικουρικών συντάξεων καθώς και η άρση διατάξεων που διέπουν την εργασιακή νομοθεσία στις ΔΕΚΟ και οι οποίες ουσιαστικά καθιστούν μόνιμους τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι οι πρώτες πληροφορίες για τις νέες εκτιμήσεις Βρυξελλών και Ουάσινγκτον για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραπέμπουν σε διατήρηση της ύφεσης και για το 2013, έστω σε ποσοστό 0,5%, ενώ μέχρι τώρα η επόμενη χρονιά χαρακτηριζόταν ως έτος ανάκαμψης.

Διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ.

Νωρίτερα το protothema.gr είχε αναρτήσει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο οι ελεγκτές θα εστιάσουν σε μία σειρά στρεβλώσεων και νέων αρνητικών δεδομένων, όπως λ.χ. η επιβάρυνση του χρέους με τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια των αστικών συγκοινωνιών, καθώς και για την αδυναμία ψήφισης μέτρων, όπως μερικά από αυτά που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, τα οποία δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του protothema.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr