Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ οι ζυμώσεις για το PSI

Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα, έφτασαν στο “maximum” της προσφοράς τους, στην Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος τους, σύμφωνα με τους FT, ενώ CNN money, Bloomberg και MarketWatch δεν "ξεκολλούν" από τα όσα συμβαίνουν στη χώρα και τις προεκτάσεις του προγράμματος PSI, σε διεθνές επίπεδο.

Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα, έφτασαν στο “maximum” της προσφοράς τους, στην Ελλάδα, σχετικά με το ύψος των απωλειών που αποδέχονται να υποστούν, δήλωσε ο εκπρόσωπος τους, σύμφωνα με τους FT. Ο ίδιος άνθρωπος, ανέφερε ότι, περαιτέρω απαιτήσεις, θα μπορούσαν να αποκλείσουν μία «εθελοντικού» τύπου συμφωνία και να οδηγήσουν σε ευρεία ύφεση.

Ο Charles Dallara, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι, παραμένει «αισιόδοξος και ιδιαίτερα σίγουρος» πως, οι δύο πλευρές θα φτάσουν σε συμφωνία, η οποία θα διασώσει την Ελλάδα από τη σίγουρη χρεοκοπία όταν λήξει –ή κοντά στο διάστημα αυτό- το 14,4 δις ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, που λήγει στις 20 Μαρτίου.

Όμως, η κατάσταση στην Αθήνα παρέμενε τεταμένη μέχρι και την Κυριακή το βράδυ, διότι είχε γίνει γνωστό ότι δεν θα μπορούσε να ευοδωθεί συμφωνία μείωσης του ελληνικού χρέους κατά 100 δις μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα είχαν συνάντηση στις Βρυξέλλες.
 
Ένας τραπεζίτης είπε πως η πρόταση του ΔΝΤ, την περασμένη για περαιτέρω μείωση τόκων κατά 50 μονάδες, σε ομόλογα μακράς ωρίμανσης, τα οποία θα ανταλλάσσονταν με το υπάρχον ελληνικό χρέος, «ίσως έχει καταστήσει την εθελοντική συμφωνία άπιαστη».

Από την πλευρά του, ο Dallara είπε ότι η πρόταση του IIF προς την ελληνική ηγεσία για απώλειες 65-70% στα υπάρχοντα ελληνικά ομόλογα μακράς ωρίμανσης ήταν ό,τι καλύτερο είχε να προσφέρει.
 
Μολονότι ο πρόεδρος του IIF συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, μέσα στο Σαββατοκύριακο, αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν θα ξαναεπισκεφθεί την Αθήνα ή εάν θα παρευρεθεί στη συνάντηση υπουργών Οικονομίας, τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

Περιορίστηκε να δηλώσει ότι, «είμαι αισιόδοξος. Κάναμε μεγάλη πρόοδο στην Αθήνα, τις τελευταίες ημέρες».
 
Η ελληνική πλευρά δηλώνει αισιόδοξη, παρόλες τις δυσκολίες της προηγούμενης Παρασκευής, αλλά οι επίσημοι δανειστές είναι ανήσυχοι. Σκέφτονται ότι, αν η Ελλάδα δεν θέσει σκληρότερους όρους στη συμφωνία με τους ιδιώτες, το χρέος της θα ξεπεράσει το ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μέχρις ότου το ΔΝΤ κρίνει ότι θα είναι βιώσιμο.

Τι μεταδίδουν και άλλα μεγάλα οικονομικά δίκτυα

CNN money, Bloomberg και MarketWatch έχουν όλα, την Αθήνα και τις εξελίξεις της πολυαναμενόμενης συμφωνίας, πρώτο θέμα στα δίκτυά τους και παρακολουθούν τα γεγονότα από κοντά. Δεν θα ήταν λοιπόν δυνατό να «απουσιάσει» από τις αναφορές τους, η «λήθη» στην οποία έχουν περιέλθει οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, το PSI και τη στάση των ιδιωτών κατόχων ομολόγων που αντιδρούν στις κυβερνητικές και μη πιέσεις που δέχονται, οριοθετώντας τις διαθέσεις τους.

Πιο συγκεκριμένα, το CNN money μεταφέρει ότι, ναι μεν, ακούγεται πως οι συζητήσεις μοιάζει να τελεσφορούν, αλλά οι αρμόδιοι δεν έχουν βγάλει ακόμα άχνα για κλείσιμο και υπογραφή συμφωνίας που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα και το ελληνικό χρέος. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι, οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας-IIF κλείνουν σχεδόν μία εβδομάδα κι ακόμα δεν έχει διαφανεί φως στο τούνελ.

Το Bloomberg επίσης έχει το ελληνικό ζήτημα πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα κινηθούν προς την εύρεση μακροπρόθεσμης λύσης στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, την ίδια ώρα που τραπεζίτες και κυβερνητικοί ιθύνοντες προσπαθούν να κλείσουν συμφωνία για να αναπνεύσει η χώρα.

Ταυτόχρονα, ενδιαφέρον έχει η στάση των επενδυτών, οι οποίοι αδιαφόρησαν για την υποβάθμιση των χωρών του ευρώ από την Standard & Poor’s, στέλνοντας το ευρώ στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 εβδομάδων. Βρίσκοντας ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το γεγονός και να το στρέψει προς όφελος της ευρωζώνης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλησε να «χρησιμοποιήσει» τη στάση των επενδυτών και να απαντήσει στην κρίση, κρατώντας τις χώρες του ευρώ ενωμένες.

Τέλος, το MarketWatch, έχει τίτλο «οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος συνεχίζονται. Οι Έλληνες κάτοχοι ομολόγων έκαναν την καλύτερη προσφορά τους».

Σημαντικό στοιχείο που παρουσιάζει το πρακτορείο είναι πως, ενώ οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, την ίδια ώρα , οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές βρίσκονταν σε άνοδο το πρωί της Δευτέρας, ωθούμενες από τις τραπεζικές μετοχές και τις πετρελαϊκές εταιρείες.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr