Μέρκελ: «Οι συμφωνίες για "κούρεμα" και νέο δάνειο θα κλείσουν έγκαιρα»

Θα ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες με την Ελλάδα, λέει η Λαγκάρντ που τάσσεται και υπέρ του ευρωομολόγου - Σε τεντωμένο σκοινί οι διαδικασίες, με φόντο το κρίσιμο σημερινό Eurogroup - Αισιοδοξία και από Ρεν

Σε θετικό μήκος κύματος εκπέμπουν σχετικά με την πορεία των συνομιλιών για το 'κούρεμα" του χρέους, την ανταλλαγή ομολόγων και τη νέα δανειακή σύμβαση τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, η κα. Μέρκελ, όπως μεταδίδει από το Βερολίνο το πρακτορείο ΜΝΙ, εκτίμησε ότι " οι διαπραγματεύσεις για το PSI στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας καθώς και το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα για την χώρα θα ολοκληρωθούν έγκαιρα, ώστ δεν θα απαιτηθεί δάνειο - γέφυρα για την Ελλάδα".

H προοπτική χορήγησης ενός τέτοιου δανείου είχε απασχολήσει το βράδυ του Σαββάτου το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones (διαβάστε εδώ σχετικά)
ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι ζυμώσεις σχετικά με το ελληνικό PSI βρίσκονται στα πρώτα θέματα τηςειδησεογραφίας των μεγαλύτερων οικονομικών πρακτορείων σήμερα.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

Την ίδια ώρα, η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία νωρίτερα τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της κρίσης (διαβάστε εδώ σχετικά) ανέφερε ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα για τη νέα δανειακή σύμβαση θα ξεκινήσουν εκ νέου, συνδέοντας προφανώς το νέο γύρο επαφών Αθήνας - Τρόικας με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το PSI.

Την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα ολοκληρωθούν «σύντομα, κατά προτίμηση εντός της εβδομάδας» εξέφρασε και ο κοινοτικός Επίτροπος, Όλι Ρεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως είπε, κατά τη συνεδρίαση θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο χορήγησης πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κοινοτικός επίτροπος απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας ότι «έχουμε ήδη μια ισχυρή απόφαση και πάνω σε αυτήν εργαζόμαστε».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, εκτίμησε ότι οι συνομιλίες για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικές.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Διαβάστε επίσης εδώ για τα τελεσίγραφα που έχουν τεθεί στην Αθήνα τόσο από την Τρόικα, σε σχέση με το μεγαλύτερο "κούρεμα" του χρέους και το χαμηλότερο επιτόκιο στα νέα ομόλογα, όσο και από τους ξένους ομολογιούχους (IIF), οι οποίοι εμφανίζονται ανυποχώρητοι από τις θέσεις που έως τώρα έχουν, δια του κ. Νταλάρα, παρουσιατεί στη διαπραγμάτευση.

H συμπεριφορά, πάντως, του ελληνικού χρηματιστηρίου (διαβάστε εδώ σχετικά), όπου καταγράφεται και νέα σημαντική άνοδος με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, δείχνει πως κάποια καλή είδηση προεξοφλεί η αγορά...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr