Ελληνικά χέρια εκτίναξαν την Οδό Αθηνών

Η προσδοκία για το PSI και οι διαδικασίες της Blackrock, αφορμές

Η αιφνίδια άνοδος του χρηματιστηρίου κατά 15% μέσα σε μια εβδομάδα και οι αποδόσεις άνω του 60% σε ορισμένες τράπεζες λογικά θα οδηγούσαν σε μια είδηση που δεν γνώριζε η αγορά.

Οι αγορές, όμως, δεν λειτουργούν λογικά γι΄ αυτό και η άνοδος αποδίδεται από  χρηματιστές αφενός στα ελληνικά «χέρια» και αφετέρου σε ορισμένες εξελίξεις στις τράπεζες, το PSI και την Blackrock. Από την άλλη πλευρά χωρίς το Psi δεν μπορεί να κλείσει καμία συμφωνία. Eκ των πραγμάτων λοιπόν δεν μπορεί να  κλείσει ένα τραπεζικό deal.   

Ελληνικά «χέρια»

H άνοδος, λοιπόν, της Οδού Αθηνών στηρίζεται αποκλειστικά σε κινήσεις ελληνικών χαρτοφυλακίων ( και δεν είναι καθόλου τυχαίο λ.χ ότι ο κ. Κωστόπουλος αγόρασε 4,5 εκατ. μετοχές της Alpha Bank ).
Mε μια αύξηση του τζίρου ( τριπλασιασμό σε σύγκριση με την τελευταία περίοδο ) η αγορά ανέβηκε 15% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 19% τις τελευταίες ημέρες. Οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα καθώς οι δυο υπό συγχώνευση τράπεζες (Alpha και Eurobank) κοστίζουν μαζί 714 εκατ. ευρώ. Κι αυτά τα επίπεδα αποτιμήσεων βρίσκονται 200- 300 εκτα. ευρώ πάνω από το όριο των κεφαλαιοποιήσεων που απασχολούν τους ξένους επενδυτές. Έτσι, για τους ξένους τα χαμηλά επίπεδα των τραπεζικών μετοχών προσφέρονται μόνο για συναλλαγές trading και μόνο αν έχουν ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες τράπεζες.    

PSI

Η αγορά προεξοφλεί εδώ και εννέα συνεδριάσεις ότι το θέμα της ανταλλαγής ομολόγων θα κλείσει είτε με τον ένα τρόπο, είτε με τον άλλον. Και βεβαίως είναι θετική εξέλιξη το κλείσιμο μιας συμφωνίας καθώς οι τράπεζες θα γνωρίζουν τα κεφάλαια που θα χρειαστούν και δεν θα είναι «όμηροι’ του ελληνικού χρέους.

Η ολοκλήρωση, όμως, του νέου προγράμματος δεν είναι μόνο θετική για τις τράπεζες, αλλά  και για τις βιομηχανίες.   

Blackrock

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, το θέμα της Blackrock θα καθυστερήσει και αναμένεται να επιμεριστεί για τα επόμενα  χρόνια. Συνεπώς, οι ανάγκες κεφαλαίων για κάθε τράπεζα θα καθορίζονται σε ετήσια βάση, ενώ θα συνδεθούν και με πιθανή άνοδο των κερδών τα επόμενα χρόνια. Άρα οι τράπεζες δεν είναι θα είναι τόσο εκτεθειμένες στις επισφάλειες, εξέλιξη που μπορεί να  τις αφήσει περιθώρια για ανάπτυξη εργασιών, όσο και αν η αγορά βρίσκεται σε πτώση.          

Aυξήσεις κεφαλαίου

Ένας τελευταίος λόγος ανόδου της  αγοράς είναι και οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Μέσα στον Ιανουάριο προετοιμάζεται η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, θα ακολουθήσει της Marfin Popular. Ενώ μέσα στην άνοιξη αναμένεται και η αύξηση κεφαλαίου για Alpha Bank- Εurobank.       

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr